Αν υπάρχει μία πόλη της Ελλάδας στην οποία, λίγο-πολύ, όλοι έχουμε πάει έστω μία φορά, είναι η Πάτρα. Η πόλη που μαθαίνουν όλοι από μικροί ότι πρέπει έστω μία φορά να επισκεφθούν για να διασκεδάσουν στο φημισμένο καρναβάλι της. Η πόλη στην οποία πάρα πολλοί έχουν βρεθεί για να ταξιδέψουν από εκεί στη γειτονική Ιταλία. Η πόλη στην οποία ταξιδεύεις περνώντας από τη διώρυγα της Κορίνθου, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της μηχανικής του 19ου αιώνα. Η πόλη η οποία πάντα προσφερόταν ακόμη για ωραίες οπαδικές εκδρομές και κυρίως για τους φίλους των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας. Αλλά και η πόλη που είχε τη δική της ιστορική ομάδα να αντιπαρατάξει, την Παναχαϊκή...
Ταξίδι στη Μονεμβασιά: Η εκπληκτική εκδρομή στην καστροπολιτεία
Πάτρα - Παναχαϊκή: Δύο έννοιες ταυτόσημες
Η Παναχαϊκή ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου 1891 και εξελίχθηκε σε μια από τις ομάδες που στιγμάτισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κι ας μην κατέκτησε τίτλους. Για μια επαρχιακή ομάδα, άλλωστε, μόνο εύκολο δεν είναι κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Για μια επαρχιακή ομάδα, βέβαια, στην Ελλάδα είναι δύσκολο και να καθιερωθεί στη συνείδηση των οπαδών σαν «ιστορική». Η Παναχαϊκή, λοιπόν, το κατάφερε αυτό και το κατάφερε για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος, ήταν η διάρκεια. Για τους «κοκκινόμαυρους» της Αχαΐας όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες από τους παλαιότερους και παράλληλα μπορούμε κι εμείς να διηγηθούμε στους νεότερους.
Ιστορίες οι οποίες ξεκινάνε, βασικά, από τη σεζόν 1971-72. Τότε που όλη η Ελλάδα άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι στην Πάτρα είχαν χτίσει μια δυνατή ομάδα. Τόσο δυνατή που τελικά ένα χρόνο μετά, το 1972-73, θα τερματίσει στην 4η θέση και θα εξασφαλίσει την έξοδο στο κύπελλο UEFA. Για μια ομάδα της επαρχίας ήταν, φυσικά, τεράστια επιτυχία. Όπως ήταν και το γεγονός ότι το γήπεδό της ήταν συνέχεια γεμάτο. Ποιος δεν ήθελε, άλλωστε, να θαυμάσει από κοντά τον μεγάλο Κώστα Δαβουρλή, έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με συμπαραστάτες τον Μιχαλόπουλο, τον Στραβοπόδη, τον Ρήγα...
Παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία με την Παναχαϊκή, χτίζοντας παράλληλα, σιγά-σιγά, αυτή της ομάδας. Μια ιστορία που θα συνεχιζόταν με τη σταθερή παρουσία των Πατρινών στην Α' Εθνική για δεκαετίες. Μια ιστορία στην οποία δόθηκε συνέχεια από τον Γρηγόρη Γεωργάτο, ο οποίος είναι Πειραιώτης αλλά όλοι πίστευαν ότι κατάγεται από την Πάτρα. Μια ιστορία που την συνέχισε ο... Αμαέκι Ότιτζι, έναν από τους ξένους παίκτες που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '90. Τότε που είχε δίπλα του τον Γκένα, με τους Ανδρέα Μιχαλόπουλο και Χρήστο Αρχοντίδη να περνάνε από τον πάγκο της.
Πάτρα - Παναχαϊκή: Το γήπεδο «Κώστας Δαβουρλής» και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Αυτή η ιστορία γράφτηκε στο Στάδιο της Παναχαϊκής, όπως ονομαζόταν το γήπεδο στην συνοικία Αγυιά. Ένα γήπεδο στο οποίο έχουν βρεθεί πολλές χιλιάδες Ελλήνων, από διάφορα σημεία της χώρας, αφού οπαδικά, όπως προαναφέρθηκε, το παιχνίδι με την Παναχαϊκή στην Πάτρα ήταν πάντα must. Ένα γήπεδο που άρχισε να χτίζεται το 1935, με την ομάδα να κάνει την πρώτη της προπόνηση εκεί το 1939. Και φυσικά η προπόνηση έγινε παρουσία οπαδών. Ήταν ένα έργο, η κατασκευή του γηπέδου, που είχε ως αποτέλεσμα τη γενικότερη ανάπλαση της περιοχής μέσω της κατασκευής νέων δρόμων και παράλληλα ανακατασκευής των παλιών.
Τις επόμενες δεκαετίες στο Στάδιο της Παναχαϊκής γίνονταν πάντα οι απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης ώστε το γήπεδο να συμβαδίζει με την εποχή του. Όσο, τουλάχιστον, ήταν εφικτό κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εκεί μεγαλούργησε η Παναχαϊκή όπως την λάτρεψε η Πάτρα και τη συμπάθησε η υπόλοιπη Ελλάδα. Στην πορεία, τα οικονομικά προβλήματα θα είχαν ως συνέπεια ο σύλλογος να περάσει δύσκολες στιγμές, με υποβιβασμό στις μικρότερες κατηγορίες. Μέχρι που άρχισε και πάλι να βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Χρόνια στα οποία η Παναχαϊκή έφυγε για ένα διάστημα από τη φυσική της έδρα, χρησιμοποιώντας και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.
Ταξίδι στην Πάτρα: Πού θα πάτε και τι θα κάνετε
Στα 211 χιλιόμετρα από την Αθήνα, η Πάτρα είναι μια καλή απόδραση, αφού σε 2,5 ώρες είσαι εκεί. Μια απόδραση που σου δίνει τη δυνατότητα να διασκεδάσεις και να περάσεις όμορφα τον χρόνο σου έχοντας διάφορες επιλογές. Όπως, για παράδειγμα, το να επισκεφθείς το Κάστρο της Πάτρας, χτισμένο με οικοδομικό υλικό της Αρχαίας Ακρόπολης. Ή όπως το να κάνεις βόλτα στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου για καφέ, τσίπουρο ή shopping στα τοπικά καταστήματα. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό. Ταξίδι στην Πάτρα: 10+1 πράγματα που πρέπει να κάνετε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Μπορείς, επίσης, να επισκεφθεί κανείς το Θέατρο «Απόλλων», η πρώτη παράσταση στο οποίο ανέβηκε το 1872 από ιταλικό θίασο, ή μπορεί να πάει φυσικά μια βόλτα στα Ψηλά Αλώνια. Εκεί από όπου η θέα είναι μοναδική, αφού έχεις όλη την Πάτρα στα πόδια σου. Μια Πάτρα στην οποία μπορείς να διασκεδάσεις στη Γεροκωστοπούλου, το πιο εναλλακτικό στέκι της πόλης, κάνοντας παράλληλα μια βόλτα και από την οδό Αγίου Νικολάου, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Μια πόλη που έχει το Ρωμαϊκό Ωδείο, το οποίο είναι παλαιότερο και από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Το ωραίο, όμως, σε ό,τι αφορά μια εκδρομή στην Πάτρα, εκτός από την Παναχαϊκή, για τους ποδοσφαιρόφιλους, είναι το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις... ωραίες επισκέψεις και έξω από την πόλη. Στα 15 χιλιόμετρα, για παράδειγμα, βρίσκεται ο πύργος της Αχάια Κλάους, εκεί όπου, μεταξύ άλλων, παράγεται και η περίφημη Μαυροδάφνη, το ελληνικό κρασί με τους φανατικούς οπαδούς. Και φυσικά, στην Άνω Πόλη, υπάρχει το Χαμάμ, το οποίο χτίστηκε το 1400 και το οποίο λειτουργεί και σήμερα, έχοντας ανανεωθεί και έχοντας τη φήμη ενός εκ των καλύτερων της Ευρώπης.
Με λίγα λόγια, μια εκδρομή στην Πάτρα θα σε κρατήσει απασχολημένο συνεχώς και δεν θα νιώσεις ποτέ ότι πλήττεις. Οι επιλογές, άλλωστε, είναι πάρα πολλές, όπως αξίζει στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας με πληθυσμό που πλησιάζει στους 170.000 κατοίκους. Μια πόλη που έχει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνι της χώρας και αποτελεί, πάντα αποτελούσε, συνδετικό κρίκο με την Ιταλία ή της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Ιουνίου. Μια πόλη που έχει ιστορία μεγαλύτερη των 4000 χρόνων, έχοντας γνωρίσει μεγάλη ακμή στη Ρωμαϊκή περίοδο.
Μια πόλη που είχε πρωταγωνιστήσει, στο κάτω-κάτω, στην επανάσταση του 1821, έχοντας συνεισφέρει -και συνεχίζει να το κάνει- με διάφορους τρόπους στην ιστορία της Ελλάδας και τον πολιτισμό της. Μια πόλη που έχει πολλά περισσότερα για να δει, να απολαύσει και να θαυμάσει κανείς, απ' ό,τι θα περίμενε όταν πιτσιρικάς μάθαινε την Πάτρα λόγω του καρναβαλιού της...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αγία Θεοδώρα: Μία από τις πιο περίεργες εκκλησίες της Ελλάδας
Φθινοπωρινοί προορισμοί για σαββατοκύριακο κοντά στην Αθήνα