Ταξιδεύοντας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, πάντα θα συναντήσεις εκκλησάκια και μονές που σίγουρα θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον. Το καθένα με τη δική του ιστορία ή χτισμένο σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία. Αυτό συμβαίνει και με ένα εκκλησάκι που βρίσκεται στη μικρή σπηλιά Διδύμων στην Αργολίδα. Αν το επισκεφθείς ή ακόμη κι αν δεις φωτογραφίες το σίγουρο είναι ότι το συναίσθημα που θα σου προκληθεί είναι δέος. Και θα υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι δεν αρκεί επίσκεψη μόνο μια φορά. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην μικρή σπηλιά Διδύμων είναι μόνο η αφορμή για να επισκεφθείς την Αργολίδα και να γνωρίσεις τις ομορφιές της.
Εύβοια: Τα ορυχεία που σήμερα είναι άγνωστες… αλπικές λίμνες
Η μικρή σπηλιά των Διδύμων στην Αργολίδα
Η μικρή σπηλιά των Διδύμων βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της Αργολίδας. Πρόκειται για ένα όμορφο και ήσυχο χωριό το οποίο απλώνεται στο κέντρο μιας μικρής πεδιάδας με από ψηλά βουνά από τη μια πλευρά και πιο χαμηλά από την άλλη. Και φυσικά το διάσημο αξιοθέατο είναι οι σπηλιές και όχι άδικα. Το ένα τεράστιο κοίλωμα βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού βορειοδυτικά του χωριού και οι ντόπιοι το αποκαλούν Μεγάλη Σπηλιά.
Αυτό το κοίλωμα, όπως επίσης και το δεύτερο που είναι το μικρότερο μικρότερο, η Μικρή Σπηλιά, ανοίγεται στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα να μη γίνεται ορατό αμέσως. Και τα δύο κοιλώματα έχουν προέλθει από την καθίζηση του εδάφους. Οι ερευνητές και οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι εξετάζοντας την περιοχή, διαπίστωσαν ότι σε αυτό τον τόπο τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ζωής παρουσίας χρονολογούνται από την Ύστερη Νεολιθική Εποχή. Μιλάμε δηλαδή για την περίοδο 4.000-2.800 π.Χ.
Ο γνωστός περιηγητής της αρχαιότητας Παυσανίας έγραψε κατά τη διάρκεια του 2ου αι. π.Χ. έγραψε για τα Δίδυμα: …χωρίον δε έτερον, ο Διδύμους ονομάζουσι,…ένταύθα εστί μέν ιερόν Απόλλωνος , έστί δε Ποσειδώνος επί δε αυτοίς Δήμητρος. Αγάλματα δε ορθά λίθου λευκού. Δηλαδή άλλο χωριό που το ονομάζουν Δίδυμους,… εδώ υπάρχει ιερό του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα και πίσω από αυτά της Δήμητρας. (υπάρχουν) και αγάλματα όρθια από λευκή πέτρα.
Το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου
Εκεί, λοιπόν, σε αυτή τη σπηλιά βρίσκεται και ένα εκκλησάκι που δεν γίνεται να μην το θαυμάσεις. Ο λόγος για το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ένα εκκλησάκι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα βράχια. Λαξευμένο με μεγάλη προσοχή δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν επιγραφές με Λατινικούς χαρακτήρες, μία ιστορική επιγραφή που σημειώνει το πέρασμα του Θωμά του Παλαιολόγου, Ηγεμόνα της Πελοποννήσου καθώς επίσης και μία παλιά πέτρινη κολυμβήθρα.
Διαβάστε επίσης:
Βίλα Λεβίδη: Πώς είναι σήμερα το διάσημο αρχοντικό των ελληνικών ταινιών