Σίγουρα η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που φημίζεται για τις Πυραμίδες της. Θα πείτε «...μα δεν έχει καν πυραμίδες». Σωστά, υπό την έννοια που γνωρίζουμε τις πυραμίδες, δε θα τις συναντήσουμε στην Ελλάδα. Όμως, αν έχεις περιέργεια και αγάπη για τα διαφορετικά αξιοθέατα της χώρας, τότε ξέρεις ότι υπάρχουν κάποιου τύπου πυραμίδες και αρκετά μυστήρια που κρύβονται πίσω από αυτές. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πυραμίδα του Ταΰγετου δηλαδή η κορυφή του βουνού στην Πελοπόννησο. Μπορεί να μην την έχεις ακούσει ποτέ ή να μην γνωρίζεις λεπτομέρειες γι' αυτήν και τόσα χρόνια να νόμιζες ότι απλώς θυμίζει πυραμίδα και είναι τυχαία η μορφή της. Υπάρχουν ερευνητές που υποστηρίζουν κάτι διαφορετικό.
Εκδρομή στα Καλάβρυτα: Ταξίδεψε στην πιο γραφική διαδρομή της Ελλάδας 〉
Πυραμίδα Ταΰγετου: Το μυστήριο γύρω από αυτήν
Ο Ταΰγετος, λοιπόν, ορθώνεται και προκαλεί δέος σε όποιον τον κοιτά αλλά έχει και το δικό του μυστήριο να το συντροφεύει. Και αυτό έχει να κάνει με την πυραμοειδή κορυφή του. Εκεί σχηματίζεται μια απόλυτη πυραμίδα που έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο και αρκετές απορίες για το πώς έχει δημιουργηθεί. Κάποιοι την προσπερνούν λέγοντας πως είναι απλώς δημιούργημα της φύσης. Άλλοι στέκονται, όμως, λίγο παραπάνω και κάνουν λόγο για ένα δημιούργημα των ανθρώπων.
Υπάρχει, δηλαδή, μια πολύ σημαντική μερίδα ερευνητών οι οποίοι θεωρούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η πυραμίδα του Ταΰγετου. Συγκεκριμένα οι ερευνητές αυτοί υποστηρίζουν ότι η κορυφή του Προφήτη Ηλία που φτάνει τα 2.400 μέτρα σε ύψος, έχει λαξευτεί εσκεμμένα έτσι. Υπάρχουν δύο σχετικά σενάρια με αυτό. Είτε ότι η πυραμίδα - κορυφή έχει λαξευτεί εξ’ ολοκλήρου είτε σε ένα μέρος του. Ποιος είναι ο λόγος, όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία αναφέρουν ότι η κορυφή λαξεύτηκε με αυτόν τον τρόπο έτσι ώστε να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.
Και εξηγούν ότι αυτό «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» μιας και πρόκειται για ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο αλλά κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό. Στην ουσία αυτή η θεωρία θέλει την πυραμίδα να κρύβει αρκετά μυστήρια ως ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.
Ταξίδι στα χωριά του Ταϋγέτου
Η περιοχή του Ταΰγετου είναι ό,τι πρέπει για βόλτες δίπλα στην φύση και την ιστορία. Το επιβλητικό βουνό της Πελοποννήσου κρύβει πολλές εκπλήξεις και δεν αρκεί μια φορά για να τις ανακαλύψεις όλες. Οι εικόνες που θα συναντήσεις στα χωριά του Ταΰγετου είναι ένα παζλ από έλατα, φαράγγια, μονοπάτια, πέτρινα γεφύρια, μοναδικές διαδρομές και μικρά ποτάμια…
Πριν ξεκινήσεις φτιάξε την διαδρομή που θες να ακολουθήσεις και τι στάσεις που θα κάνεις για καλύτερο προγραμματισμό. Αν βρεις κάποιο μικρό καφενείο είτε ταβέρνα μην παραλείψεις να μπεις μέσα και να απολαύσεις τοπικές συνταγές.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Διώρυγα Κορίνθου: Η ιστορία ενός σπουδαίου έργου, μια εκδρομή-έκπληξη
Μονοήμερη εκδρομή στο Λουτράκι: Ένας παρεξηγημένος προορισμός που θα σε ανταμείψει
Εκδρομή στην Πάτρα: Weekend στην πόλη που δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ