Πήλιο: Το θρυλικό τρένο, μια ιστορική διαδρομή

Ο «Μουτζούρης» προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι συναισθημάτων και εικόνων

Από τα Ανω Λεχωνιά, στις Μηλιές: Το δρομολόγιο που για 80 χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς

Το τρενάκι του Πηλίου, μια ιστορική διαδρομή. Είναι ο θρυλικός «Μουτζούρης». Το τρένο που συνέδεσε το κέντρο του Βόλου με τη δυτική πλευρά του βουνού των Κενταύρων. Το δρομολόγιο Βόλος-Μηλιές (Μηλέαι) εξυπηρετούσε τις ανάγκες του κόσμου για να βρεθούν από τα χωριά, στο Πήλιο, στο αστικό κέντρο.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1892. Παραδόθηκε το 1896. Το κομμάτι μέχρι τις Μηλιές κατασκευάστηκε στη συνέχεια. Τέθηκε σε λειτουργία το 1903. Ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζο ντε Κίρικο, είχε την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου.

Expand player

Για περίπου 80 χρόνια αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Οι μηχανές έσβησαν για λίγα χρόνια καθώς υπήρχε διακοπή του δρομολογίου του διάστημα 1971-1996. Για να βάλουν πάλι μπροστά.

Το σημερινό δρομολόγιο

Σήμερα το τρένο λειτουργεί από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Υπάρχει ένα ημερήσιο δρομολόγιο στην ορεινή διαδρομή, το οποίο και εξυπηρετεί τους τουρίστες προσφέροντάς τους ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Την υπόλοιπη σεζόν είναι δυνατή η κυκλοφορία του με ενοικίαση.

Η διαδρομή ξεκινάει από το σταθμό των Ανω Λεχωνίων. Το τρένο αναχωρεί στις 10 το πρωί με προορισμό της Μηλιές, στο Πήλιο. Επιστρέφει στις 3 το μεσημέρι. Υπάρχει μια ενδιάμεση 15λεπτη στάση -και στο πήγαινε και στο έλα- στην Ανω Γατζέα.

Η λίστα του CNN με τα 17 πανέμορφα ελληνικά χωριά

Το ταξίδι έχει διάρκεια 90 λεπτών και καλύπτει διαδρομή 15 χιλιομέτρων. Η βόλτα προσφέρει μαγικές εικόνες. Πλούσια φύση, παραδοσιακή αρχιτεκτονική με περίτεχνες κατασκευές λαξευτής μαρμαρόπετρας και γκρίζου ασβεστόλιθου. Τοξωτά γεφύρια, σήραγγες, καμάρες.

Οι Μηλιές, όπως είπαμε, είναι το τέρμα της διαδρομής. Εκεί αξίζει να αφιερώσει το χρόνο του ο επισκέπτης. Ενα πανέμορφο χωριό του Πηλίου καλεί τον ταξιδιώτη να το περπατήσει και να το γνωρίσει. Λαογραφικό μουσείο και βιβλιοθήκη, μία από τις παλαιότερες στην Ελλάδα. Η εκκλησία των Ταξιαρχών που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Παραδοσιακοί ξενώνες για διαμονή. Ταβέρνες για φαγητό και βαρελίσιο κρασί. Ο ταξιδιώτης θα περιηγηθεί στο χωριό. Θα μυρίσει την ελληνική γη. Θα ζήσει διαφορετικά. Και θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής. Οπως γινόταν παλιότερα για δεκαετίες…

Info

Ο θρυλικός «Μουτζούρης» ανήκει στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνούν με το γραφείο της εταιρείας στο Βόλο. Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10 ευρώ, ενώ για την διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18 ευρώ. Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6 ευρώ και 10 ευρώ και ισχύει για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών. Τέλος, ισχύουν ειδικές εκπτώσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή για ομάδες επιβατών καθώς και ειδικές τιμές για ενοικίαση του τραίνου ολόκληρο το χρόνο.

Αράχωβα: Γιατί πρέπει να πας και να ξαναπάς
Exit mobile version