Το Πήλιο έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως ο προορισμός των τεσσάρων εποχών και όχι άδικα. Είτε πας καλοκαίρι είτε χειμώνα θα σε εντυπωσιάσουν και γοητεύσουν διαφορετικά πράγματα και σίγουρα θα δώσεις υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις. Μακρινίτσα, Πορταριά και Τσαγκαράδα είναι από τα πλέον δημοφιλή χωριά για εξόρμηση. Ένα από τα μεγάλα μυστικά του Πηλίου είναι και το χωριό Πινακάτες. Εκεί που θα συναντήσεις την πηλειορίτικη αρχιτεκτονική στην πιο αυθεντική της μορφή. Θα συναναστραφείς με φιλόξενους κατοίκους, θα δοκιμάσεις νόστιμες συνταγές και θα απολαύσεις την πλήρη ησυχία και την μοναδική επαφή με τη φύση.
Πινακάτες: Το μεγάλο φθινοπωρινό μυστικό του Πηλίου
Όταν ξεκινήσαμε να οργανώνουμε την φθινοπωρινή μας απόδραση στο Πήλιο, σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε να πάμε σε ένα πιο εναλλακτικό – από άποψη τουριστικής κίνησης – χωριό. Ανάμεσα στα υποψήφια χωριά ήταν και οι Πινακάτες. Έτσι κι έγινε. Πήραμε χάρτη (μας αρέσουν οι παραδοσιακές προσεγγίσεις) εντοπίσαμε πού βρίσκεται και η επόμενη κίνηση ήταν να δούμε αν υπάρχουν ξενώνες εκεί. Και φυσικά υπήρχαν. Και φυσικά ήταν και φοβερά καλαίσθητοι. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Πινακάτες ξεχωρίζουν για την αρχιτεκτονική τους η οποία είναι σε πολύ ανεβασμένο επίπεδο.
Εκεί στα 580 μέτρα, έχει χτιστεί λοιπόν ένα πολύ όμορφο χωριό που αποτελεί το μεγάλο μυστικό του Πηλίου που πρέπει να εξερευνήσεις. Για το ότι οι Πινακάτες δεν είναι γνωστό όσο άλλα χωριά ίσως είναι αποτέλεσμα του πόσο απομονωμένο ήταν λόγω οδικού δικτύου μέχρι πριν κάποια χρόνια. Ο δρόμος που είναι γνωστός και περνάει μέσα από την πολύ τουριστική Βυζίτσα πρωτοάνοιξε μόλις το 1999. Έως και τότε οι Πινακάτες συνδέονταν με τον Βόλο μόνο από την πλευρά του Αγίου Γεωργίου Νηλείας. Αυτό, βέβαια είχε και ένα πλεονέκτημα επιπλέον. Σήμερα οι Πινακάτες διατηρούν ίσως και περισσότερο από άλλα χωριά Γι’ αυτό και σήμερα το τοπίο είναι ακόμα αυθεντικό, με ελάχιστες παρεμβάσεις.
Πηγή φωτογραφίας: Google Maps
Αυτό που δε θα ξεχάσεις πέρα από την εκπληκτική φύση στις Πινακάτες είναι και το καλό φαγητό. Μπορεί να μην έχει πάρα πολλές επιλογές όπως άλλα χωριά του Πηλίου αλλά μιλάμε για κλασικές αυθεντικές γεύσεις. Περπατώντας από τα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού θα οδηγηθείς σε αυτά. Αφού κάνεις τη στάση σου στις μαρμάρινες κρήνες με τα κρυστάλλινα νερά και θα ξεκουραστείς για λίγο κάτω από τα πλατάνια.
Πώς θα πας στις Πινακάτες
Η προσέγγιση στις Πινακάτες δεν είναι τόσο δύσκολη αλλά θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τις στροφές που θα βρεις εκεί. Όπως συμβαίνει και στα άλλα χωριά του Πηλίου. Το χωριό βρίσκεται κεντρικό Πήλιο ανάμεσα στα χωριά Άγιος Γεώργιος και Βυζίτσα. Είναι μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο και μπορείς να δεις τη διαδρομή πατώντας ΕΔΩ.
Tip: Αναζήτησε για φαγητό τη Δροσιά (ή αλλιώς Παπαδιά) και άσε τους ιδιοκτήτες να διαλέξουν τι θα φας. Δε θα χάσεις…
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Konstantinos Stampoulis
Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι η «Κοιμωμένη» που ανήκει και στην Ελλάδα και στην Αλβανία
Τα Φιδάκια που δεν τα φοβάσαι αλλά σου κλέβουν την καρδιά
Το μεγαλειώδες φρούριο της Ελλάδας και ο θρύλος με τον δράκο