Καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά, φύση που οργιάζει και παραδοσιακά κτίσματα που μετρούν αιώνες ζωής. Αυτά θα δει ο επισκέπτης σε μια άγνωστη σε πολλούς περιοχή της Ηπείρου και συγκεκριμένα του νομού Ιωαννίνων, το Πωγώνι. Πρόκειται για μια από τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας στα Ελληνοαλβανικά σύνορα η οποία περνά μοναχικούς χειμώνες και ζωντανά καλοκαίρια. Μια περιοχή που μοιάζει να μεταμορφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά πέφτει σε... χειμέριο ύπνο τον υπόλοιπο καιρό. Ιδανική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα αληθινό ησυχαστήριο μακριά από την οποιαδήποτε πολυκοσμία του τουρισμού αλλά για την απόλυτη επαφή με τη φύση.
Τζουμέρκα: Γραφικά χωριά σφηνωμένα ανάμεσα στα άγρια βουνά που προκαλούν δέος
Πωγώνι: Τα ακριτικά χωριά που ζωντανεύουν μόνο τα καλοκαίρια
Τα χωριά του Πωγωνίου είναι πολλά, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Σε λίγα από αυτά, όπως το Καλπάκι, τα Ραβένια και τα Δολιανά μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακούς ξενώνες με όλη τη σημασία της λέξης στους οποίους θα απολαύσει πραγματική ηρεμία και γαλήνη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μπορεί να ακούει μόνο τον ήχο των πουλιών ή των τρεχούμενων νερών. Το χειμώνα είναι σε λειτουργία λίγοι ξενώνες που προσφέρουν, ωστόσο, μεγάλη και ιδιαίτερη φιλοξενία με παραδοσιακά πρωινά και τοπικές γεύσεις για να κάνεις επιπλέον ένα γαστρονομικό ταξίδι.
Έχοντας ως αφετηρία το χωριό που επιλέξεις, μπορείς να κάνεις ένα roadtrip και να δεις εκπληκτικής ομορφιάς φυσικά τοπία, ποταμάκια αλλά και να ακολουθήσεις μικρές πεζοπορικές διαδρομές. Το γνωστό ποτάμι της περιοχής είναι ο Καλαμάς και το βουνό που περιβάλλει τα χωριά ονομάζεται Κασιδιάρης. Δοκίμασε να κάνεις στάσεις σε χωριά όπου θα βρεις παραδοσιακά καφενεία με ξύλινες σόμπες αναμμένες και κατοίκους έτοιμους να σου διηγηθούν ιστορίες από τα παλιά. Τα χωριά του Πωγωνίου βρίσκονται πολύ κοντά στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, στα σύνορα δηλαδή με την Αλβανία όπου μπορείς να φτάσεις εύκολα.
Ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα χωριά της περιοχής με αντίστοιχα αξιοθέατα είναι η Πωγωνιανή. Στο ακριτικό χωριό της Πωγωνιανής θα επισκεφθείτε ένα ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο με οικιακά σκεύη, υφαντά, αργαλειό, τοπικές φορεσιές, γεωργικά και κτηνοτροφικά εργαλεία αλλά και φωτογραφίες από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Εκπληκτικής ομορφιάς ακόμη και το χειμώνα που έχει απόλυτη ησυχία και καθόλου κόσμο είναι η λίμνη της Ζαραβίνας, στο Πωγώνι, την οποία συνοδεύουν αρκετοί μύθοι. Η λίμνη Ζαραβίνα φιλοξενεί ένα μοναδικό οικοσύστημα με σπάνια είδη ενώ από γεωλογικής άποψης, η λίμνη είναι μία βαθιά χαράδρα που κάποια στιγμή στα πολύ προϊστορικά χρόνια γέμισε με νερά από τους παγετώνες που διαρκώς έλιωναν.
Το ιστορικό Καλπάκι Πωγωνίου
Χωριά Πωγωνίου χωρίς να επισκεφθείς το ιστορικό Καλπάκι δεν γίνεται. Το ιστορικό χωριό Καλπάκι που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Πωγωνίου αλλά και έδρα του ομώνυμου Δήμου αποτέλεσε σημείο σφοδρών συγκρούσεων το Νοέμβριο του 1940. Τα ιταλικά σχέδια για την κατάληψη της Ελλάδας προέβλεπαν αρχικά την αιφνιδιαστική επίθεση σε Ήπειρο και Κέρκυρα για την κατάληψή τους.
Αν βρεθείς στο Καλπάκι θα δεις ότι στο λόφο πάνω από το χωριό δεσπόζει ο επιβλητικός μπρούντζινος ανδριάντας του Μαχητή του ’40 που είναι προσβάσιμος για να τον θαυμάσεις από κοντά ενώ στο χωριό υπάρχει και Πολεμικό Μουσείο με σπάνια εκθέματα.
Τα χωριά του Πωγωνίου γεμίζουν το καλοκαίρι από ανθρώπους που ζουν πλέον στις πόλεις και επιστρέφουν στον τόπο τους. Τα παραδοσιακά πανηγύρια με τα κλαρίνα μοιάζουν να τους ενώνουν μιας και αποτελούν σημείο κατατεθέν της περιοχής. Και όταν έρχεται ο χειμώνας, χωριά που το καλοκαίρι είχαν 200 και 300 άτομα μπορεί να μένουν με οικογένειες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αν αυτή η γαλήνη και η αποσύνδεση από την πολύβουη καθημερινότητα σου λείπει, τότε τα χωριά του Πωγωνίου μάλλον πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός σου.
Πώς θα πας στο Πωγώνι
Για να βρεθείς στα χωριά του Πωγωνίου πρέπει να περάσεις από τα Ιωάννινα και με αφετηρία την Αθήνα, θα πρέπει να διασχίσεις 455 χιλιόμετρα. Το ταξίδι διάρκειας περίπου 5,5 ώρες γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, γέφυρας Ρίου - Αντιρίου και Ιόνιας οδού. Μόλις φτάσεις στα Ιωάννινα ακολουθείς τον δρόμο προς Κακαβιά σύμφωνα με τις πινακίδες στην είσοδο της πόλης.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Σέσοβο: Το άγνωστο χωριό-φάντασμα στην Ήπειρο
Μπάρος: Η εμπειρία να οδηγείς στα 1.900 μέτρα υψόμετρο