Έχοντας τόσο πλούσια ιστορία από την αρχαιότητα έως και σήμερα, η Ελλάδα έχει να διηγηθεί και ένα γεγονός σε κάθε γωνιά της. Εξερευνώντας την χώρα μας και μελετώντας την ιστορία της ανακαλύπτουμε, για παράδειγμα, πώς είναι σήμερα τα σημεία που δόθηκαν διάφορες σπουδαίες μάχες της ιστορίας. Αυτή τη φορά, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς είναι σήμερα το σημείο που έγινε μια μάχη στην οποία 480 Έλληνες κατατρόπωσαν 6.200 Τούρκους. Ο λόγος για την Μάχη των Μύλων.
Το σημείο που 480 Έλληνες κατατρόπωσαν 6.200 Τούρκους
Η Μάχη των Μύλων έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1825 αποτελώντας πολεμική συμπλοκή της επανάστασης του 1821. Κατά τη διάρκεια της Μάχης των Μύλων που έγινε στην σημερινή Περιφερειακή Ενότητα Άργους, οι Έλληνες απέκρουσαν δύναμη του αιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ πασά. Στην πραγματικότητα αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη τους εναντίον του και έσωσε το Ναύπλιο από την απειλή του Ιμπραήμ.
Αυτό που κάνει ακόμη πιο σπουδαία τη συγκεκριμένη μάχη είναι η αριθμητική ισχύς των δύο λευρών. Ως τις 12 Ιουνίου, η δύναμη των Ελλήνων είχε φτάσει τους 480 (ή κατά τον Τρικούπη 300) άνδρες. Αρχηγός των Ελλήνων είχε οριστεί ο Υψηλάντης και υπαρχηγός ο Κ. Μαυρομιχάλης. Στην ουσία, όμως, αν και στην πράξη κάθε οπλαρχηγός ενεργούσε αυτόνομα, σε συνεργασία όμως με τους υπόλοιπους. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά μετρούσε 6.000 πεζούς και 600 περίπου ιππείς.
Η μάχη των Μύλων ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων έπειτα από μια σειρά από ήττες, και απέτρεψε την κατάληψη του Ναυπλίου. Αποτέλεσε μια σπουδαία νίκη και λόγω αποτελέσματος αλλά και δεδομένων των συνθηκών και της ισχύος του στρατού.
Μια μάχη που έμεινε στην ιστορία
Χαρακτηριστικός είναι και ο διαλόγος του Μακρυγιάννη με τον υποναύαρχο Δεριγνύ λίγο πριν τη Μάχη, όπως τον περιγράφει ο ίδιος:
«Ἐκεῖ ὀποὔφκιανα τίς θέσες εἰς τούς Μύλους, ἦρθε ὁ Ντερνύς νά μέ ἰδῆ. Μοῦ λέγει: «Τί κάνεις αὐτοῦ; Αὐτές οἱ θέσες εἶναι ἀδύνατες· τί πόλεμο θά κάνετε μέ τόν Μπραΐμη αὐτοῦ;». Τοῦ λέγω: «Εἶναι ἀδύνατες οἱ θέσες καί ἐμεῖς, ὅμως εἶναι δυνατός ὁ Θεός ὁποῦ μᾶς προστατεύει· καί θά δείξωμεν τήν τύχη μας σ’ αὐτές τίς θέσες τίς ἀδύνατες· κι’ ἄν εἴμαστε ὀλίγοι εἰς τό πλῆθος τοῦ Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ’ ἕναν τρόπον, ὅτι ἡ τύχη μᾶς ἔχει τούς Ἕλληνες πάντοτε ὀλίγους. Ὅτι ἀρχή καί τέλος, παλαιόθεν καί ὥς τώρα, ὅλα τά θερία πολεμοῦν νά μᾶς φᾶνε καί δέν μποροῦνε· τρῶνε ἀπό μᾶς καί μένει καί μαγιά. Καί οἱ ὀλίγοι ἀποφασίζουν νά πεθάνουν· καί ὅταν κάνουν αὐτείνη τήν ἀπόφασιν, λίγες φορές χάνουν καί πολλές κερδαίνουν. Ἡ θέση ὁποῦ εἴμαστε σήμερα ἐδῶ εἶναι τοιούτη· καί θά ἰδοῦμεν τήν τύχη μας οἱ ἀδύνατοι μέ τούς δυνατούς». –«Τρέ μπιέν», λέγει κι’ ἀναχώρησε ὁ ναύαρχος».
Δες πώς είναι σήμερα από ψηλά το σημείο που δόθηκε αυτή η σπουδαία μάχη με εικόνες από το κανάλι Haanity του Youtube…
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=MeuvTB_Jn90[/embedyt]
Διαβάστε επίσης:
Ναύπλιο: Η γραφική πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της Ελλάδας
Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της