Πύργος. Στην τουριστική ανάκαμψη της ευρύτερης περιοχής του Πύργου στοχεύει για την επόμενη πενταετία ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, έχοντας ήδη θέσει τις σχετικές βάσεις κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας του. Όπως δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά στο ExploringGreece.tv, «έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και ο επισκέπτης που θα βρεθεί εδώ, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει μια πλειάδα αξιοθέατων, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που επανήλθαν μετά από πάρα πολλά χρόνια και δη αναβαθμισμένες, μετατρέποντας τον Πύργο σε πόλο έλξης». Η επένδυση στον πολιτισμό έχει αποδώσει, αλλά ας ξεκινήσουμε την περιήγηση στο κέντρο του Πύργου με «ξεναγό» τον δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο.
Διώρυγα Κορίνθου: Η ιστορία ενός σπουδαίου έργου, μια εκδρομή-έκπληξη
Πύργος: Σημείο αναφοράς η πλατεία Σάκη Καράγιωργα
«Έχουμε μια από τις πιο ωραίες πλατείες της Ελλάδας, την πλατεία Σάκη Καράγιωργα» μας λέει και το είδαμε κι εμείς στην επίσκεψή μας στην πόλη του. Πρόκειται για το σημείο αναφοράς της πόλης και τόπο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών.
Εκεί βρίσκεται το Λάτσειο Δημοτικό Θέατρο, ένα νεοκλασικό μέγαρο με επιβλητική αρχιτεκτονική που στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου. Το κτήριο άρχισε να χτίζεται το 1977 και αποπερατώθηκε το 1985 μετά από τη σημαντική δωρεά που πρόσφερε ο γηγενής μεγαλοεπιχειρηματίας Γιάννης Λάτσης. Προς τιμήν του άλλωστε πήρε το επώνυμό του και το Δημοτικό Θέατρο.
Ένα ακόμη κόσμημα της πόλης, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις αίθουσες του εμβληματικού κτηρίου του Ερνέστου Τσίλερ, φιλοξενείται ένας θησαυρό γνώσεων και πολιτισμού για την πρωτεύουσα του νομού, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά οικοδομήματα που διατηρούνται έως σήμερα στην ευρύτερη περιοχή.
Πιστό αντίγραφο πίνακα του Ελ Γκρέκο
Στην ίδια πλατεία ο τουρίστας έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου. Κατά το παρελθόν είχε καταστραφεί αρκετές φορές με πιο πρόσφατη αυτή του 2008, εκατόν δύο χρόνια μετά τα εγκαίνιά του. Εσωτερικά φέρει πολύ σημαντικές φορητές εικόνες, οι περισσότερες εκ των οποίων αποτελούν δωρεά πολιτών και συλλόγων. Ανάμεσα στις άλλες δωρεές μπορείτε να θαυμάσετε και αυτή της εικόνας της Σταύρωσης του Χριστού, που αποτελεί πιστό αντίγραφο του πίνακα που φιλοτέχνησε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος τον 16ο αιώνα. Ο δωρητής Νάκης Αυγερινός, βουλευτής της Δημοκρατικής Ένωσης και της Ένωσις Κέντρου προδικτατορικά, έφερε το έκθεμα από το Μουσείο Πράδο της Ισπανίας που φυλάσσεται και το πρωτότυπο έργο.
Το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης
Το Επαρχείο που κοσμεί επίσης την πλατεία, έχει χαρακτηριστεί ως «το ωραιότερο μπαλκόνι της πόλης» καθώς έχει απρόσκοπτη θέα σε όλη την πεδιάδα του Πύργου. «Εδώ είναι το τουριστικό μας περίπτερο» αναφέρει ο κ. Αντωνακόπουλος. Ο δε λόφος του Επαρχείου, αποτελεί μια όαση δροσιάς καθώς διαθέτει ένα μικρό δασάκι για πικ νικ και χώρο χαλάρωσης, με παιδική χαρά έτοιμη πάντα να φιλοξενήσει μικρά παιδιά. Έχει δε θέα προς τη νότια πλευρά της πόλης, έως και τη θάλασσα.
Βόλτα στο Κατάκολο
Στην κέντρο του αστικού ιστού βρίσκεται επίσης το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος που πολύ σύντομα αναμένεται να περιέλθει στην διαχείριση του Δήμου Πύργου ώστε να μετατραπεί σε Ιστορικό Μουσείο. Όλα αυτά τα τοπόσημα βρίσκονται στην κεντρική πλατεία μας, που έχει πάντα κόσμο και ζωή. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος στην πόλη και να μην περάσει από εκεί. Σε καθημερινή βάση μεταβαίνουν από το Κατάκολο, όπου καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια, εκατοντάδες τουρίστες προκειμένου να περπατήσουν στην πλατεία και τα στενά του Πύργου, επισκεπτόμενοι τα καταστήματα για ψώνια και απολαμβάνοντας τον καφέ τους στις δεκάδες καφετέριες. Ιδίως κατά την θερινή περίοδο υπολογίζεται ότι περίπου 400 επισκέπτες μεταβαίνουν εκεί με ανοικτά λεωφορεία, για να δουν τα αξιοθέατα και την αρχιτεκτονική του εμπορικού και διοικητικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής.
Σταφίδα: Ο «μαύρος χρυσός» του Πύργου
Ο Πύργος είναι μια περιοχή που άκμασε σημαντικά τα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια λόγω της ευρείας παραγωγής καλής ποιότητας μαύρης σταφίδας. Μάλιστα την περίοδο 1851 – 1855 η ανάπτυξη ήταν τόσο μεγάλη, που η τότε κυβέρνηση σύστησε Εφοριακό Γραφείο στην πόλη ώστε να συλλέγονται ευκολότερα οι φόροι από τα εισοδήματα των εμπόρων και των γεωργών. Μάλιστα για τη σύνδεση του Πύργου με το λιμάνι του Κατάκολου, ώστε να μεταφέρεται ο «μαύρος χρυσός» με πλοία σε ολόκληρο τον κόσμο, κατασκευάζεται η πρώτη σιδηροδρομική γραμμή εκτός Αττικής, που αποτελεί και τον πρώτο δημοτικό σιδηρόδρομο της χώρας.
Πύργος: Από τα καφέ σαντάν στο Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς
Την δε περίοδο του Μεσοπολέμου η ανάπτυξη συνεχιζόταν. «Στον Πύργο εκείνη την εποχή υπήρχαν 5 καφέ σαντάν όταν στην Πάτρα υπήρχαν μόνο δύο. Υπήρχαν επίσης εργοστάσια, τράπεζες, ήταν ένας άλλος Πύργος» αναφέρει ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας όμως ότι «δεν θα πρέπει να ζούμε με τις αναμνήσεις και τις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να δημιουργήσουμε τον νέο Πύργο». Στο πλαίσιο αυτό συνεχώς αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στο πολιτιστικό πεδίο. Η δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση παρακαταθήκης στα πολιτιστικά δρώμενα. Η επίσημη έναρξή του έγινε το καλοκαίρι του 2022 στη μαρίνα του Κατάκολου και φιλοδοξεί να αποτελέσει θεσμό. Οι θεατές, ντόπιοι και τουρίστες, έχουν αγκαλιάσει το συγκεκριμένο φεστιβάλ απολαμβάνοντας κορυφαίες μουσικές παραστάσεις και πολιτιστικά δρώμενα τα βράδια του θέρους.
Η επένδυση στον Πολιτισμό και η ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας
Επιστρέφοντας εκεί που ξεκινήσαμε, στον πολιτισμό, «δέκα χρόνια είχε να γίνει μια πολιτιστική εκδήλωση στο Δήμο», σημειώνει ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος. Ο δήμαρχος Πύργου γνωρίζει τη δυναμική του πολιτισμού και πόσο μπορεί να αλλάξει την τοπική κοινωνία αλλά και να συμβάλλει στην αύξηση του τουρισμού. Για τον κ. Αντωνακόπουλο πολιτισμός και τουρισμός μπορούν -και πρέπει- να έχουν κοινή πορεία. «Ο τουρισμός είναι μια δυναμική παράμετρος της τοπικής οικονομίας», υποστηρίζει. Ο δήμαρχος ξέρει πως με αυτόν τον τρόπο, θα διαφημίζονται τα τοπικά προϊόντα, ενώ θα συνδεθεί η παραγωγή με τους επισκέπτες. Τα φεστιβάλ γευσιγνωσίας, και εκδηλώσεις όπως η γιορτή της σταφίδας ή η γιορτή της σαρδέλας, δημιουργούν έναν οικονομικό κύκλο που τα αποτελέσματά του παραμένουν στην τοπική αγορά, προσφέροντας υπεραξία στον Πύργο. Παράλληλα, η δημιουργία του συνεδριακού κέντρου Aldemar, χωρητικότητας 3.000 ατόμων, το οποίο θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο, θα δώσει άλλη διάστημα στην πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας.
Δείτε το βίντεο με τη συνέντευξη του δημάρχου Πύργου, Παναγιώτη Αντωνακόπουλο.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αγία Φωτεινή: Η ελληνική εκκλησία που είναι μια από τις πιο παράξενες του κόσμου
Ναύπλιο: Η απόλυτη εκδρομή δίπλα στην Αθήνα
Βάθεια: Η πυργοπολιτεία στη Μάνη που ανήκει σε τέσσερις οικογένειες