Σπήλαια στην Ελλάδα. Τουρισμός με υψηλές συγκινήσεις για όσους γοητεύονται από τα γεωλογικά φαινόμενα. Και για να φρεσκάρουμε λίγο και τις γνώσεις σας στην γεωλογία τα σπήλαια είναι ιδιαίτεροι γεωλογικοί σχηματισμοί με τη μορφή κοιλότητας στο έδαφος. Η δημιουργία τους είναι αποτέλεσμα σεισμών και διάβρωσης των πετρωμάτων που προκαλεί το νερό, καθώς εισχωρεί σμιλεύοντας τους ιδιαίτερους σχηματισμούς που είναι οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες. Στα αρχαία χρόνια αποτέλεσαν τόπο κατοικίας για τους ανθρώπους ενώ αργότερα λειτούργησαν ως τόποι λατρείας. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονται τουλάχιστον 8.500 καταγεγραμμένα σπήλαια, τα επισκέψιμα όμως είναι πολύ λιγότερα. Σας συγκεντρώσαμε πέντε πανέμορφα σπήλαια στην Ελλάδα.
Ταξίδι στο Άγιο Όρος: Ένας ξεχωριστός τόπος σε ολόκληρο τον κόσμο 〉
Σπήλαια στην Ελλάδα - Σπήλαιο Κουτούκι
Σπήλαιο Κουτούκι. Είναι το μεγαλύτερο, πιο γνωστό και μάλλον και το πιο όμορφο σπήλαιο στην Αττική. Βρίσκεται σε υψόμετρο 510 μ. στις ανατολικές παρυφές του ορεινού όγκου του Υμηττού στην Παιανία, 35 χλμ. από την Αθήνα. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1926 με το εσωτερικό του να εξερευνείται δύο χρόνια αργότερα. Η χαρτογράφηση του ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1954 από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου. Η δημιουργία του οφείλεται στην υψηλή διαλυτότητα των ασβεστόλιθων στο νερό της βροχής. Ο πολύ πλούσιος λιθωματικός διάκοσμο του σπηλαίου έκανε το Κουτούκι να αναδειχθεί τουριστικά στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Η μοναδική αίθουσα του σπηλαίου είναι διαστάσεων περίπου 60X60 μέτρα και χωρίζεται σε μικρότερες. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταλακτιτικών σχηματισμών με την ατμόσφαιρα εντός του σπηλαίου να είναι ιδιαίτερα υποβλητική. Μάλιστα, αυτή η ποικιλομορφία των σταλακτικών έχει δώσει και ευφάνταστα ονόματα στις μικρότερες αίθουσες: «Ολυμπιακή Δάδα», «Βωμοί», «Κοράλλια», «Αρμόνιο», «Κόκκινος Καταρράκτης». Το κατακόρυφο ύψος του σπηλαίου είναι 38,5μ. και το μήκος διαδρόμων 350μ. περίπου.Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι 17oC. Η επίσκεψη γίνεται από τεχνητή είσοδο που κατασκευάστηκε για την διευκόλυνση της πρόσβασης. Στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής υπάρχουν αμπελώνες που αξίζει να επισκεφθείτε αν είστε λάτρεις του οινοτουρισμού.
Σπήλαια στην Ελλάδα - Σπήλαιο των Λιμνών
Σπήλαιο των Λιμνών. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας στον επαρχιακό δρόμο Πατρών - Καλαβρύτων - Κλειτορίας - Τριπόλεως. Η απόσταση του από τα Καλάβρυτα είναι 17 χλμ. και από την Κλειτορία 9 χλμ. Θεωρείται από τα πιο όμορφα σπήλαια στην Ελλάδα, άκρως εντυπωσιακό, ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Ο επισκέπτης περιηγείται σε λαβυρινθώδεις διαδρόμους, μυστηριώδεις στοές και παρατηρεί από κοντά παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς. Κατά μήκος της διαδρομής των 2 χλμ. εντός του σπηλαίου, συναντά κανείς 13 αλλεπάλληλες λίμνες σε διαφορετικά υψόμετρα -και σε τρεις διαφορετικούς ορόφους- που χωρίζονται μεταξύ τους με φράγματα από σταλακτιτική ύλη.
Αυτές οι λίμνες καθιστούν το σπήλαιο και μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Ο επισκέπτης μπαίνει από τεχνητή σήραγγα και καταλήγει κατευθείαν στο δεύτερο όροφο με τη διάβαση των λιμνών να γίνεται μέσα από τεχνητές γέφυρες. ο αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μέτρα. Προγραμματίστε να κάνετε και μία βόλτα στη Ζαχλωρού, το χωριό της Πελοποννήσου με τη μοναδική διαδρομή στην Ελλάδα.
Σπήλαια στην Ελλάδα - Σπήλαιο Περάματος
Σπήλαιο Περάματος. Στα Ιωάννινα, στα 5 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, στο δρόμο για Μέτσοβο και πάνω στο λόφο Γορίτσα. Στα πόδια του βρίσκεται η λίμνη Παμβώτιδα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση σπήλαιο στην Ελλάδα με 4,8 στρέμματα ενώ κατατάσσεται 6ο σε μήκος διαδρόμων με 1.700 μέτρα. Η θερμοκρασία τού εσωτερικού χώρου είναι 18°C, ενώ η υγρασία φτάνει το 100%. Η συνολική έκταση του είναι Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. Χρονολογείται περίπου στα 1.500.000 χρόνια από την εποχή που η Παμβώτιδα κάλυπτε όλο το λεκανοπέδιο τής πόλης των Ιωαννίνων και ο λόφος Γκορίτσα ήταν μια νησίδα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου εδώ έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι του Περάματος.
Η συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του ξεκίνησε από τον Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας). Είναι σπήλαιο ασβεστολιθικό και διαθέτει 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Στα σπλάχνα του απλώνονται πολλές διαδοχικές αίθουσες και διάδρομοι «στολισμένοι» με πυκνούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες αλλά και εντυπωσιακές κολώνες σε πανέμορφα συμπλέγματα. Στα Ιωάννινα, αξίζει να ανακαλύψετε το γραφικό Καπέσοβο, το χωριό που οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν αρχαία ονόματα.
Σπήλαια στην Ελλάδα - Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη
Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη. Στο νομό Δράμας (25χλμ από την πόλη) στο δήμο Προσοτσάνης, κοντά στο χωριό Κοκκινόγεια, μέσα σε ένα σημείο γεμάτο πλατάνια. Η ιδιαιτερότητα και σπανιότητα του είναι πως το σπήλαιο διασχίζεται από ποτάμι (τον Αγγίτη). Πρόκειται μάλιστα για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ανατολικής Μακεδονίας. Τοσυγκεκριμένο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο της χώρας, μετά από αυτό του Δυρού. Το μήκος του είναι 13 χλμ. και έχει εξερευνηθεί σε βάθος 8,5 χλμ. από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων. Οι επισκέπτες, κινούνται σε ένα τεχνητό διάδρομο πάνω από το ποτάμι, αντίθετα από τη ροή του νερού, παρακολουθώντας τη φυσική διακόσμηση στο Σπήλαιο η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών.
Προσπελάσιμα είναι 2,5 χλμ. αλλά επισκέψιμα είναι τα πρώτα 500 μέτρα.. Η σταθερή θερμοκρασία είναι 17ο C. Η έξοδος από το σπήλαιο είναι πολύ εντυπωσιακή και γίνεται μέσα από ένα μικρό τοξοειδές άνοιγμα στη βάση μας μικρής αίθουσας (αποκαλείται αίθουσα του τροχού). Η αίθουσα έχει διάμετρο 40 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Με την έξοδο σας από το σπήλαιο θα δείτε και την έξοδο του ποταμού σε ένα ειδυλλιακό καταπράσινο τοπίο, στο οποίο μπορείτε να ξεκουραστείτε και να θαυμάσετε το υπέροχο φυσικό τοπίο.
Σε αυτή την ευρύτερη περιοχή, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα παλαιολιθικά και παλαιοντολογικά. Ένα από τα πολύ σημαντικά ευρήματα είναι και ένας χαυλιόδοντας από μαμούθ, ο οποίος σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Αφού θα έχετε βρεθεί στη Δράμα, τσεκάρετε 10+1 στάσεις σε μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ελλάδας.
Σπήλαια στην Ελλάδα - Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος
Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος. Σπήλαιο στην όμορφη Χίο που χαρτογραφήθηκε το 1969 και βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στο ομώνυμο χωριό που απέχει εξήντα πέντε (65) χιλιόμετρα από την πόλη. Η διαδρομή από μόνη της μέχρι το χωριό είναι μαγευτική. Στην ουσία, το χωριό είναι χτισμένο πάνω στο βράχο όπου είναι διανοιγμένο το σύστημα σπηλαίων. Πρόκειται για σπήλαιο με ιδιαίτερη μορφολογία και σπουδαία αρχαιολογική σημασία. Ο επισκέπτης περνά μέσα από θαλάμους και διαμερίσματα γεμάτα από εντυπωσιακά σταλακτικά συμπλέγματα τα οποία αποκαλύπτονται σε ευρύχωρες αίθουσες και δαιδαλώδεις θαλάμους με εξώστες, παράθυρα, γέφυρες και λαγούμια.
Για το σπήλαιο υπάρχει και θρύλος. Και αυτός θέλει την εξόριστη από τον πατέρα της λεπρή κόρη ενός αυτοκράτορα του Βυζαντίου να θεραπεύεται πίνοντας το γαλακτώδες υγρό («Άγιο Γάλας») που έσταζε στο εσωτερικό του σπηλαίου. Όταν μετά από τρία χρόνια ο Βασιλιάς μετάνιωσε και έστειλε να τη φέρουν πίσω, οι απεσταλμένοι του τη βρήκαν θεραπευμένη. Φροντίστε να βρείτε χρόνο για μια επίσκεψη στα Μεστά της Χίου, ενός κάστρου μοναδικού στην Ελλάδα. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!
Ξέρετε ότι;
Τα σπήλαια στην ελληνική μυθολογία ήταν ταυτισμένα με τον Τάρταρο ο οποίος ήταν δευτερεύουσα θεότητα του κάτω κόσμου, γιος του Πλούτωνα ή του Αιθέρα ή του Χάους και της Γαίας . Ο Τάρταρος όμως φαίνεται να είναι ταυτόχρονα και μυθικός τόπος λεγόμενος αλλιώς και Τάρταρα. Στα Τάρταρα κατά τις αρχαίες δοξασίες βασανίζονταν οι κακοί μετά το θάνατό τους. Ο Όμηρος αναφέρει πολλά πρόσωπα που στάλθηκαν σε αυτόν τον τόπο για τα «εν ζωή» εγκλήματά τους όπως ο Τιτυόνας, ο Τάνταλος και ο Σίσυφος. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι οι είσοδοι στα Τάρταρα ήταν τα σπήλαια.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Πέντε εντυπωσιακές θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας
Τι σημαίνουν και πώς βγήκαν 21 ονόματα ελληνικών νησιών