Σταμάτης Κόκοτας. Υπήρξε μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού πενταγράμμου με αυτές τις φαβορίτες που έμειναν αναλλοίωτες στον χρόνο, αλλά τον Σταμάτη Κόκοτα δεν θα τον θυμούνται όλοι για την εξωτερική εμφάνισή του αλλά για τα τραγούδια που ερμήνευσε και με τα οποία μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων, με τον ίδιο να ξεχωρίζει πάντα το «Γιε μου, γιε μου», για το οποίο είχαν ακουστεί διάφορες εκδοχές.
Σταμάτης Κόκοτας - Γιε μου, γιε μου: Η ιστορία του τραγουδιού
Ο Κόκοτας ήταν τύπος που του άρεσε να... ζει και έξω από το τραγούδι. Οπαδός του Παναθηναϊκού, ασχολήθηκε κάποτε με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, γενικά του άρεσαν και οι έντονες καταστάσεις πέρα από τα συνηθισμένα. Πάνω από όλα, όμως, του άρεσε να τραγουδάει, να εξωτερικεύει με αυτόν τον τρόπο τα συναισθήματά του, να στέλνει τα μηνύματά του. Σαν κι αυτό, δηλαδή, που ήθελε να περάσει από το τραγούδι που ποτέ δεν θα ξεχαστεί. Ένα τραγούδι των Απόστολου Καλδάρα και Λευτέρη Παπαδόπουλου, με τον Κόκοτα να το ερμηνεύει... ανατριχιαστικά.
Ο λόγος, φυσικά, για το «Γιε μου, γιε μου», την πραγματική ιστορία του οποίου προσπάθησαν αρκετοί να καταγράψουν μέσα στον χρόνο. Χωρίς, όμως, να τα καταφέρουν με επιτυχία. Η πρώτη εκδοχή, ενδεικτικά, που κυκλοφόρησε σαν μύθος, ήταν ότι το τραγούδι -το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1977- είχε γραφτεί για τον θάνατο του Αλέξανδρου Ωνάση, γιου του Αριστοτέλη. Ο Σταμάτης Κόκοτας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης, άλλωστε, ήταν καλοί φίλοι, οπότε εύκολα έγινε ο συνειρμός. Δεν ήταν, όμως, έτσι...
Όπως δεν ήταν αλήθεια ότι το τραγούδι είχε γραφτεί για κάποιο... παιδί του Κόκοτα που είχε πεθάνει από ναρκωτικά. Καμία σχέση. Ή μάλλον, καμία σχέση σε ό,τι αφορά κάποιο παιδί του τραγουδιστή, γιατί κατά τα άλλα, όντως, το «Γιε μου, γιε μου» είχε γραφτεί για έναν πατέρα που είχε ναρκομανή γιο. Εκείνη την εποχή, άλλωστε, τα ναρκωτικά άρχισαν να εξαπλώνονται στην Ελλάδα, άρχισαν να μπαίνουν στη ζωή των Ελλήνων και πολλές οικογένειες βρέθηκαν αντιμέτωπες με καταστάσεις, με προβλήματα που ποτέ δεν περίμεναν ότι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Γιε μου, γιε μου - Η επιβεβαίωση του Κόκοτα
Τα ναρκωτικά, όμως, ήταν ήδη γεγονός και στην Ελλάδα και ο Κόκοτας προσπάθησε να στείλει το μήνυμά του μέσω του τραγουδιού του που πάντα θα μνημονεύεται. Ένα τραγούδι, για την ιστορία του οποίου είχε μιλήσει ο ίδιος σε μια από τις συνεντεύξεις του, θέλοντας να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να σταματήσουν να κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές και εξηγήσεις που καμία σχέση δεν είχαν με την πραγματικότητα.
«Το τραγούδι αυτό είχε γραφτεί για έναν πατέρα που είχε πρόβλημα με τον γιο του που είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά. Ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του '70, η πρέζα μπήκε στη ζωή μας. Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου τα λένε όλα... Είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς… Γιε μου, είν’ οι άνθρωποι απάνθρωποι καλέ μου, οι αρχόντοι είν’ εμπόροι του πολέμου και γελούν όταν το δάκρυ μας κυλά. Ως κι οι φίλοι σου χαρήκανε, Θεέ μου που ’χεις πέσει τώρα τόσο χαμηλά», είχε πει.
Στην ίδια συνέντευξη, μάλιστα, είχε αναφερθεί και σε ένα περίεργο σκηνικό που είχε ζήσει λόγω αυτού του κομματιού. «Σε τουρνέ μου στην Αμερική, που έλεγα το «Γιε μου» και πήγε κάποιος ν’ ανάψει το τσιγάρο του -από πόνο, επειδή είχε χάσει το παιδί του- με αποτέλεσμα να πάρουν τα μαλλιά μου φωτιά και ο μπουζουξής να τραβάει το τραπεζομάντιλο για να τη σβήσει», είχε πει.
Σταμάτης Κόκοτας - Γιε μου, γιε μου
Μουσική: Λευτέρης Καλδάρας - Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Γιε μου, είν’ ο πόνος μου αβάσταχτος καλέ μου
που σε βλέπω σαν ξερόφυλλο του ανέμου
στη ζωή κυνηγημένος να γυρνάς
Γιε μου, δεν τον άκουσες τον δόλιο σου πατέρα
παρασύρθηκες και μέρα με τη μέρα
είσαι είκοσι χρονών κι όμως γερνάς
Γιε μου, τι περιμένεις, πε μου
σ’ έναν δρόμο λασπωμένο
θα ’σαι πάντα σαν δεντρί ξεριζωμένο
δίχως μοίρα, δίχως ήλιο κι ουρανό
Γιε μου, τον καημό μου συλλογίσου
γύρνα σπίτι να γλυκάνω την πληγή σου
γιε μου, γιε μου, πώς πονώ
Γιε μου, είν’ οι άνθρωποι απάνθρωποι καλέ μου
οι αρχόντοι είν’ εμπόροι του πολέμου
και γελούν όταν το δάκρυ μας κυλά
Γιε μου, μην πιστεύεις σε κανέναν ακριβέ μου
ως κι οι φίλοι σου χαρήκανε, Θεέ μου
που ‘χεις πέσει τώρα τόσο χαμηλά
Ταξίδια στην Ελλάδα
Για να σε εκδικηθώ: Η ιστορία του διάσημου τραγουδιού
Ξέχνα ρε Μπίλι τη Φανή: Η ιστορία του αγαπημένου τραγουδιού
«Μου πες θα φύγω»: Η ιστορία πίσω από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου