Αν κάποιος ακούσει τη λέξη «Αιδηψός» θα σκεφτεί αμέσως «ιαματικά λουτρά». Και από τη στιγμή που θα σκεφτεί τα ιαματικά λουτρά, θα συνδυάσει τον τόπο με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, εξαφανίζοντας από το μυαλό του την νεολαία. Κάτι τέτοιο, όμως, θα είναι λάθος, γιατί η Αιδηψός κερδίζει έδαφος και στις νεότερες ηλικίες πλέον, αλλάζοντας ή εκσυγχρονίζοντας το προφίλ της. Αξίζει, επομένως, να την επισκεφθεί κανείς, στην Εύβοια, για να σχηματίσει ιδία άποψη για τον τόπο που κάποτε επισκέπτονται μέχρι και Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Είναι δυνατόν να μην πάμε εμείς;
Η συρταρωτή γέφυρα στη Χαλκίδα με την 2.500 ετών ιστορία 〉
Αιδηψός: Ταξίδι στην Εύβοια
Με περισσότερες από 60 ιαματικές πηγές, οι οποίες βγάζουν σταθερά θερμό νερό όλο τον χρόνο χάρη στο ρήγμα του Βόρειου Ευβοϊκού, είναι απολύτως λογικό η Αιδηψός να αποτελεί επί δεκαετίες τον πιο πιστό προορισμό για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Συνδύαζαν, στο κάτω-κάτω, την ξεκούραση και την ηρεμία με τη βελτίωση της υγείας τους. Γιατί να μην τους αρέσει; Γιατί να μην πάνε συνεχώς; Εδώ και χρόνια, όμως, η Αιδηψός έχει αρχίσει να αρέσει και στους νεότερους, οι οποίοι την επισκέπτονται όλο και πιο συχνά.
Ο λόγος; Θεωρείται μια εναλλακτική επιλογή και παράλληλα οι τοπικές Αρχές κατάλαβαν ότι θα πρέπει να προσεγγίζουν και νεότερους επισκέπτες. Έτσι, η περιοχή έχει γίνει, πλέον, προσιτή για όλους, αφού υπάρχουν επιλογές για όλα τα μπάτζετ. Είτε αυτό αφορά τα καταλύματα, τα δωμάτια, είτε το φαγητό και όσα θα χρειαστεί να ξοδέψεις για να περάσεις καλά. Και για να περάσεις καλά, μπορείς να επιλέξεις διάφορες δραστηριότητες. Είναι εφικτό, για παράδειγμα, να κάνεις καταδύσεις ή γενικά θαλάσσια σπορ, ενώ κανείς, φυσικά, δεν πρόκειται να σου απαγορεύσει να ψαρέψεις, αν το συνηθίζεις ή αν θες να αρχίσεις να μαθαίνεις.
Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, η Αιδηψός είναι μια καλή εγγυημένη επιλογή για μια απόδραση τριών ημερών με θάλασσα, καλό και οικονομικό φαγητό, χαλάρωση μέσα στη φύση, ηρεμία και -επειδή ποτέ δεν θα πάψει να ισχύει αυτό- τη δυνατότητα να κάνεις και τη θεραπεία σου σε κάποια από τις ιαματικές πηγές. Αυτές είναι και ο κύριος λόγος που η Αιδηψός υπολογίζεται ότι προσελκύει σχεδόν 40.000 τουρίστες ετησίως, οι οποίοι... δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και την επισκέπτονται ξανά. Όπως έκανε δηλαδή και ο Ηρακλής, ο μυθικός ήρωας, ο οποίος φέρεται να επισκεπτόταν την Αιδηψό και τις πηγές της πριν και μετά από κάθε άθλο του.
Εμείς, βέβαια, δεν σχεδιάζουμε να σκοτώσουμε το λιοντάρι της Νεμέας, να πιάσουμε τον άγριο ταύρο της Κρήτης ή να πάμε τον Κέρβερο στον Άδη, αλλά μια βόλτα σε απόσταση 2,5 ωρών από την Αθήνα για να χαλαρώσουμε, να ξεκουραστούμε, να μην ξοδέψουμε πολλά και παράλληλα να δούμε γιατί γίνεται εδώ και δεκαετίες όλος αυτός ο χαμός για τις ιαματικές πηγές, το σχεδιάζουμε. Και μάλλον δεν κάνουμε λάθος...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Το ελληνικό χωριό που κάποτε μιλούσαν με σφυρίγματα
Ο μοναδικός ναός στην Ελλάδα που είναι χτισμένος πάνω σε ηφαίστειο