Θερμοπύλες. «Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες· δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία· γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε· πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους...». Οι σημαντικότατες στην περίοδο της αρχαιότητας, Θερμοπύλες πυροδότησαν την έμπνευση του διεθνούς φήμης Έλληνα ποιητή, Κωνσταντίνου Καβάφη για να γράψει ένα από τα κορυφαία ποιήματά του. Η ιστορία των Θερμοπυλών είναι το σύμβολο και ο φόρος τιμής για όλους τους ήρωες της ζωής.
Τι δηλώνει για τον πολεμιστή η στάση του αλόγου σε ένα άγαλμα
Θερμοπύλες: Ιστορική τοποθεσία
Για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους, στο παράκτιο, κατά την αρχαιότητα στενό των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ., ο βασιλιάς της Σπάρτης Λεωνίδας και οι 300 στρατιώτες του έκλεισαν το στενό πέρασμα εμποδίζοντας την επέλαση του υπεράριθμου περσικού στρατού. Οι 300, μαζί και με 700 Θεσπιείς, αλλά προδομένοι από τον Εφιάλτη, Έλληνες σφάχτηκαν από τις ορδές των ανδρών του Ξέρξη, αφού πάλεψαν με ηρωισμό.
Σύμφωνα με τη μυθολογία οι θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής δημιουργήθηκαν από τον Ήφαιστο, ύστερα από παράκληση της Αθηνάς, γη οποία ήθελε να τις κάνει δώρο στον Ηρακλή για να φροντίσει τις πληγές του, μετά τους άθλους του. Επίσης, κατά την ιστορία των Θερμοπυλών εδώ έπλεναν τις πληγές τους, μετά από τις μάχες, ο Λεωνίδας και οι 300.
Σήμερα, η ιστορική τοποθεσία αποτελεί μια ιδανική επιλογή για μονοήμερη εξόρμηση και ειδικά για τους λάτρεις της ιστορίας. Η περιοχή απέχει από την Αθήνα 197 χιλιόμετρα - σε 2 ώρες θα είστε εκεί. Οι Θερμοπύλες βρίσκονται ανάμεσα στον Mαλιακό κόλπο και το όρος Kαλλίδρομο.
Την ιστορική μάχη που διαδραματίστηκε εδώ υπενθυμίζει στους επισκέπτες ένα μνημείο, που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στη δεκαετία του 1950. Επί σειρά ετών, το μνημείο βρισκόταν πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Για να το δείτε σήμερα θα πρέπει να βγείτε από την έξοδο των Θερμοπυλών ή των Καμένων Βούρλων.
Το μνημείο κατασκευάστηκε το 1955 από τον Βάσο Φαληρέα (1905-1979) και αποτελείται από το χάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα, ο οποίος κρατάει δόρυ και ασπίδα. Δεξιά και αριστερά, σε χαμηλότερη θέση, έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες προσωποποιημένες μορφές του όρους Ταΰγετου και του ποταμού Ευρώτα.
Το 1935 οι Θερμοπύλες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν δραστηριότητα ως υδροθεραπευτικό κέντρο, με τη μεγάλη δραστηριότητα να αναπτύσσεται στα διπλανά -στα 20 χιλιόμετρα- Καμμένα Βούρλα. Η περιοχή μεσουράνησε τη δεκαετία του 1960 με πλήθος διάσημων να επιλέγουν την περιοχή για τις διακοπές τους. Σήμερα, η πόλη συνεχίζει να διαθέτει πλήθος εγκαταστάσεων για ιαματικά, θερμά λουτρά. Στις Θερμοπύλες, πάλι, τα ιαματικά λουτρά γίνονται με τρόπο διαφορετικό. Εδώ, το νερό αναβλύζει από τον καταρράκτη, σε θερμοκρασία 41 βαθμών. Η πρόσβαση στην πηγή είναι ελεύθερη και το νερό της περιέχει κυρίως θείο, χλώριο και νάτριο. Για δωρεάν ιαματικά μπάνια μπορείτε να δοκιμάσετε και τις κοντινές ιαματικές πηγές Κονιαβίτη και Καλλυντικών (Ομορφόνερα). Αμφότερες, διαθέτουν μικρές υπαίθριες τσιμεντένιες πισίνες, με θειούχα ιαματικά νερά.
Μία στάση κοντά στις Θερμοπύλες
Σε απόσταση 4χλμ. πάνω από τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, βρίσκεται το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Γνωστό και με τις παραλλαγές «Μοναστήρι της Καρυάς της «Αγίας» αλλά και «Αγία Σωτήρα» το Μοναστήρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 310 μ. μέσα σ΄ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Από το μπαλκόνι της μονής μάλιστα θα «κερδίσετε» μια πανέμορφη θέα προς τη θάλασσα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Μαντείο των Δελφών: Ο ομφαλός της γης και οι ιδιαίτεροι χρησμοί της Πυθίας
Υπάτη – Όρος Οίτη: Ένα εναλλακτικό ταξίδι στον τόπο των μαγισσών
Μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά: Παραμυθένιο τοπίο, καλό φαγητό