Υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα, που πέρα από την ομορφιά και την γραφικότητά τους, ξεχωρίζουν για κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Την ιστορία τους. Και ένα από αυτά τα μέρη στην Ελλάδα βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Και πρόκειται, φυσικά για το θρυλικό οχυρό Ρούπελ. Το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της Γραμμής Μεταξά όπου γράφτηκε μια μεγάλη στιγμή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Εκεί που ειπώθηκε η φράση «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» από τον Ταγματάρχης Γεώργιο Δουράτσο, τον Απρίλιο του 1941. Εκεί, στην περιοχή των Σερρών γράφτηκε ακόμη ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Το θρυλικό οχυρό Ρούπελ, ένα σπουδαίο μνημείο ιστορίας
Το οχυρό Ρούπελ αποτέλεσε το μεγαλύτερο από όλα τα οχυρά της «γραμμής Μεταξά». Πρόκειται για ένα συγκρότημα, στα 1.339 μέτρα εκτεινόμενο σε μέτωπο 2.500 μέτρων το οποίο περιελάμβανε 123 ενεργητικά σκέπαστρα. Επιπλέον οι υπόγειοι χώροι του ήταν 1.849 τ.μ. ενώ οι στοές συγκοινωνίας ανέρχονταν σε 4.251 μ. Η συνολική έκταση ήταν 6.100 μέτρα ενώ το σύνολο της φρουράς ήταν 1.397 άνδρες. Το οχυρό Ρούπελ ήταν ένα έργο με ελαφρά σκεπάσματα για τη φρουρά και την αποθήκευση υλικού. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε καταληφθεί από γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις ενώ το ζήτημα της οχύρωσης τέθηκε σε στερεότερη βάσει την δεκαετία του 1930.
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται»,
Κάποια από τα πολυβολεία στο Ρούπελ συνέχισαν να μάχονται παρά την συνθηκολόγηση που έγινε, όπως στο πολυβολείο Π8 με τον επικεφαλής Δημήτριο Ίτσιο. Στην ιστορία έμειναν, επίσης, και τα λόγια του αντισυνταγματάρχη Δουράτσου «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». Τα ιστορικά λόγια του βρίσκονται στην είσοδο της στοάς σήμερα αποδίδοντας το μέγεθος του ηρωισμού των Ελλήνων στρατιωτών.
Πηγή φωτογραφιών: roupel.gr
Διαβάστε επίσης:
Καλπάκι: Το ιστορικό χωριό και η μάχη του 1940 που έμεινε στην ιστορία
Το ελληνικό «κρυφό σχολειό» που ήταν μέσα σε θαλάσσια σπηλιά