Η Ελλάδα είναι γεμάτη από κάστρα και φρούρια που το καθένα έχει τη δική του μοναδική και ξεχωριστή ιστορία. Κάστρα διάσημα όπως το Κάστρο των Ιωαννίνων και άλλα λιγότερο γνωστά αλλά με εξίσου ενδιαφέρουσα ιστορία και χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι το περίφημο «Κόκκινο Κάστρο» το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κάστρο στην Κάρυστο το οποίο είναι γνωστό και ως Castello Rosso. Ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά κάστρα.
Το ελληνικό νησί που φιλοξενεί ένα βυθισμένο υδροπλάνο στα νερά του
Η ιστορία του
Το Castello Rosso, λοιπόν, είναι ένα φρούριο μεσαιωνικό το οποίο βρίσκεται στην Κάρυστο της Εύβοιας. Θα το βρεις ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Γραμπιά και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά κάστρα της εποχής. Μάλιστα, κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έγιναν πολλές μάχες για την άλωσή του με μπροστάρηδες τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Νικόλαο Κριεζώτη και τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο. Τελικά, το κάστρο άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες μετά την απελευθέρωση, το 1833.

Γιατί ονομάστηκε έτσι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά κάστρα
Το όνομα του κάστρου είναι λογικό και έχει εξήγηση αν γνωρίζει κανείς το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε. Είναι χτισμένο από το τοπικό υλικό, τον κόκκινο σχιστόλιθο. Όσον αφορά την κατασκευή του έχει ακανόνιστη περίμετρο με πύργους και αποτελείται από μία εξωτερική ισχυρή οχύρωση. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις το μεγαλοπρεπές διώροφο κτήριο το οποίο μάλλον ήταν στο παρελθόν κατοικία. Στη βόρεια πλευρά του κάστρου είναι η τελευταία αμυντική γραμμή του κάστρου.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και αξίζει να πας με την πρώτη ευκαιρία, σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά και παράξενα κάστρα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιο είναι το Πεύκο της Μεσσηνίας με την μυστηριώδη τρύπα
Ποια είναι Ασπρόλιμνη της Ελλάδας που «υπάρχει» μόνο το χειμώνα
Πού βρίσκεται και πώς είναι σήμερα το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας
Συχνές Ερωτήσεις
Το Κόκκινο Κάστρο, γνωστό και ως Castello Rosso, βρίσκεται στην Κάρυστο της Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μύλοι και Γραμπιά. Είναι σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας.
Το κάστρο ονομάστηκε «Κόκκινο» λόγω του υλικού από το οποίο κατασκευάστηκε. Είναι χτισμένο από τον τοπικό κόκκινο σχιστόλιθο, το οποίο δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα στο οχυρό.
Η κατασκευή του Κόκκινου Κάστρου ξεκίνησε περίπου το 1030 με βυζαντινές βάσεις. Χτίστηκε από τον βαρόνο Ραβανό Δαλεκάρτσερι μεταξύ 1209-1216 και καταλήφθηκε διαδοχικά από Φράγκους, Ενετούς (για περισσότερα από 100 χρόνια) και Τούρκους. Απελευθερώθηκε το 1833 μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πολλές μάχες έγιναν για την άλωση του κάστρου με μπροστάρηδες τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον Νικόλαο Κριεζώτη και τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο. Τελικά, το κάστρο άνοιξε τις πόρτες του στους Έλληνες το 1833.
Το Κόκκινο Κάστρο έχει ακανόνιστη περίμετρο με πύργους και αποτελείται από μία εξωτερική ισχυρή οχύρωση. Στο εσωτερικό υπάρχει ένα μεγαλοπρεπές διώροφο κτήριο που ήταν κατοικία, ενώ στη βόρεια πλευρά βρίσκεται η τελευταία αμυντική γραμμή του κάστρου.









