Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι με σιγουριά το πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο της Ελλάδας. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Στην πραγματικότητα η χώρα μας έχει αρκετά ναυάγια διασκορπισμένα στις θάλασσές της και λίγοι τα γνωρίζουν ή τα έχουν δει από κοντά. Για παράδειγμα γνώριζες ότι υπάρχει ναυάγιο στην Αμοργό ή στο Γύθειο; Κι όμως υπάρχουν και το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθεί. Άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο κοντά στην Αθήνα, αξίζει να τα γνωρίσεις κάποια στιγμή από κοντά και να μάθεις το πώς βρέθηκαν εκεί. Στο exploringgreece.tv ξεχωρίσαμε κάποια από αυτά και στα παρουσιάζουμε. Φυσικά δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα και το περίφημο ναυάγιο στη Ζάκυνθο!
Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!
Τα εντυπωσιακά και θρυλικά ναυάγια της Ελλάδας
Ναυάγιο Δημήτριος στο Γύθειο
Ένα ιστορικό και όχι τόσο γνωστό ναυάγιο στην Ελλάδα. Ο λόγος για το Ναυάγιο Δημήτριος για το οποίο σου έχουμε ξαναμιλήσει. Στην πραγματικότητα είναι ένα ναυάγιο το οποίο ακουμπάει σε μια παραλία και τραβάει τα βλέμματα των περαστικών που περνούν από εκεί. Το φορτηγό – πλοίο «Δημήτριος» ανήκε στους αδελφούς Μολλάρη και στους αδελφούς Ματσινού κατά μικρότερο ποσοστό. Το Δεκέμβριο του 1980, όμως, το πλοίο κατέπλευσε εκτάκτως στο Γύθειο, λόγω ασθένειας του πλοιάρχου και από τότε κανείς δεν ενδιαφέρθηκε αυτό. Τελικά και ενώ δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση από τους ιδιοκτήτες ώστε να μετακινηθεί, το πλοίο άρχισε… να ταξιδεύει λόγω καιρικών συνθηκών. Παρασύρθηκε και κατέληξε στην παραλία Σελινίτσας, βορειοανατολικά του Γυθείου όπου και βρίσκεται έως και σήμερα.
Ναυάγιο Ζακύνθου
Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή για το πιο γνωστό Ναυάγιο της Ελλάδας, αυτό της Ζακύνθου. Πρόκειται για το εμπορικό πλοίο «Παναγιώτης» το οποίο ναυάγησε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982. Το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα προς την Ιταλία. Στο συμβάν της 30ης Σεπτεμβρίου το πλοίο ήταν γεμάτο παράνομο φορτίο και το ατύχημα προκλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και χαλασμένης μηχανής όταν το πλοίο βγήκε εκτός πορείας και ακυβέρνητο κατέληξε στα βράχια της Ζακύνθου. Η άλλη εκδοχή λέει ότι το ναυάγιο προκλήθηκε εκ των έσω όταν ο καπετάνιος με το πλήρωμα αποφάσισαν να κλειδώσουν σε μια καμπίνα τους Ιταλούς λαθρέμπορους που ήταν μαζί στο πλοίο για να μεταπουλήσουν και να επωφεληθούν οι ίδιοι το εμπόρευμα. Τελικά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγισαν και η πορεία του πλοίου άλλαξε μέχρι που ήρθε η καταστροφή. Σήμερα το ναυάγιο αποτελεί ταυτόχρονα και μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Ελλάδας.
Ναυάγιο «Ολυμπία» Αμοργού
Το συγκεκριμένο ναυάγιο θα το βρεις στην κάτω πλευρά της Αμοργού στον όρμο του Λίβερου, κάπου δίπλα στις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Είναι το ναυάγιο – πλοίο «Ολυμπία» με Κυπριακή σημαία το οποίο είχε κατασκευαστεί το 1950 και το οποίο βρίσκεται εκεί περίπου 60 χρόνια. Όπως λένε οι ντόπιοι, την ημέρα που σημειώθηκε το συμβάν φυσούσε πάρα πολύ δυνατά. Έτσι, ο καπετάνιος του πλοίου προσπαθούσε να βρει και να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα. Μια λάθος κίνηση, όμως, στην προσπάθεια του να ρίξει άγκυρα είχε σαν αποτέλεσμα το πλοίο να προσαράξει επάνω στα βράχια και να μείνει εκεί έως και σήμερα.
Το Ναυάγιο στην Ελευσίνα
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα βρίσκεται ένα ναυάγιο, αυτό του πλοίου «Mediterranean Sky». Το συγκεκριμένο σκάφος αποτέλεσε ένα από τα πλέον μεγάλα και ισχυρά πλοία της εποχής. Ήταν εξάλλου, το πρώτο πλοίο που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Βενετία. Δεν πρόκειται για ένα ναυάγιο το οποίο συνέβη εν κινήσει αλλά πρόκειται περισσότερο για μια ιστορία εγκατάλειψης. Όλα ξεκίνησαν όταν το πλοίο παροπλίστηκε το 1996 μέχρι και το 1999. Όλο αυτό το διάστημα το πλοίο έμειν υποχρεωτικά παλαιό σήμερα λιμάνι της Πάτρας. Ωστόσο κάποια στιγμή ήρθε η ώρα να μετακινηθεί. Η απόφαση λήφθηκε και το πλοίο απομακρύνθηκε και ρυμουλκήθηκε μέχρι την Ελευσίνα. Εκεί όπου βρίσκεται δηλαδή και σήμερα. Και ενώ στην αρχή ήταν απλώς αραγμένο εκεί τελικά άρχισε να ναυαγεί με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα.
Διαβάστε επίσης:
Ψηλόβραχος: Γνωρίστε το χωριό με την ανεπανάληπτη θέα
Η μυθική λίμνη στην οποία ο Ηρακλής πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες