Σίγουρα ξέρεις τη λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα και θα έχεις πάει αρκετές φορές βόλτα στη λίμνη της Βουλιαγμένης στην Αττική. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα κρυφά μυστική στην Αττική για τα οποία μπορεί να μην έχεις ακούσει καν. Ένα από αυτά είναι η μικρή λίμνη Κουμουνδούρου η οποία απέχει το πολύ μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Είναι μια άγνωστη στους περισσότερους λίμνη στην Ελευσίνα η οποία μπορεί να σου έχει περάσει απαρατήρητη ακόμη κι αν έχεις βρεθεί εκεί κοντά πολλές φορές. Μπορεί να μην είναι ένας δημοφιλής προορισμός για βόλτα αλλά σίγουρα αξίζει να την γνωρίσεις και να μάθεις για το πώς και γιατί δημιουργήθηκε καθώς πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη στην Αττική και συγκεκριμένα στη Δυτική Αττική. Μια από τις άγνωστες ιστορίες που μπορεί να ακούς για πρώτη φορά!
Το αρχαίο θέατρο των 1.800 ετών στην Αθήνα που χτίστηκε στη μνήμη μιας γυναίκας
Η μικρή και άγνωστη λίμνη Κουμουνδούρου της Αττικής!
Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται κάπου στα όρια των δήμων Χαιδαρίου και Ασπροπύργου. Την χαρακτηρίζουν και λιμνοθάλασσα και όχι άδικα μιας και στην πραγματικότητα βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου της Ελευσίνας. Αυτό που την χωρίζει πλέον από αυτές είναι η γνωστή Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου από την οποία έχεις περάσει σίγουρα πολλές φορές. Η μικρή και άγνωστη λίμνη Κουμουνδούρου είναι μια τεχνητή λίμνη με τη δική της ιστορία. Είναι μια λίμνη οποία παλιά ονομαζόταν Ρειτός. Το όνομα αυτό το είχε πάρει από την κοντινή αρχαία πηγή που ονομαζόταν Ρειτά και από εκεί προερχόταν το νερό της λίμνης. Είναι μια λίμνη με ιστορία αιώνων καθώς σχηματίστηκε στην αρχαιότητα όταν οι άνθρωποι τότε προχώρησαν στην διάνοιξη του αρχαίου δρόμου ο οποίος έφραξε την δίοδο των νερών των παρακείμενων πηγών προς την θάλασσα. Υπολογίζεται ότι αυτό συνέβη κατά την κλασική περίοδο.

Ο θρύλος της Περσεφόνης
Όπως διάφορα αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει η φύση και ο άνθρωπος, έτσι και η λίμνη Κουμουνδούρου έχει συνδεθεί με διάφορους θρύλους και δοξασίες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους κατοίκους που ζούσαν κατά την αρχαιότητα στην Ελευσίνα, το νερό της λίμνης ήταν υποχθόνιο και προερχόταν από τον Ευβοϊκό. Θεωρούσαν πώς η λίμνη αυτή ήταν ιερή και αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας είχαν δικαίωμα να ψαρέψουν σε αυτή τη λίμνη. Πολύ κοντά στη λίμνη Κουμουνδούρου υπήρχε και μία δεύτερη λίμνη η οποία αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του 1950. Γενικά η περιοχή δεν αποτελεί πολύ δημοφιλή προορισμό για εκδρομές και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακούσεις και να μάθεις ιστορίες αιώνων για πρώτη φορά. Έχει ενδιαφέρον να εξερευνήσεις την περιοχή και να τις γνωρίσεις.
Πώς όμως προέκυψε το όνομα Κουμουνδούρου; Υπάρχουν δύο εκδοχές για το σημερινό όνομα της λίμνης στην Αττική. Η μία αφορά τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο καθώς στην διάρκεια της θητείας του κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1860, έγιναν έργα επιχωμάτωσης και οδοποιίας μεταξύ της ακτής του Σκαραμαγκά και της λίμνης. Η δεύτερη εκδοχή ανάγει την ονομασία Κουμουνδούρου στο όνομα οικογένειας γαιοκτημόνων στους οποίους ανήκε η περιοχή κατά τον 19ο αιώνα.
Διαβάστε επίσης:
Η Μονή Αυγού στα Δίδυμα που μπορείς να περπατήσεις… στον τρούλο της
Ποιος είναι ο Μυστράς του Αιγαίου με τους θρύλους και τους πειρατές
Το πασίγνωστο ελληνικό χωριό που κάποτε λεγόταν Τηγάνι!
Συχνές Ερωτήσεις
Η λίμνη Κουμουνδούρου βρίσκεται στα όρια των δήμων Χαιδαρίου και Ασπροπύργου στη Δυτική Αττική, πολύ κοντά στις βορειοανατολικές ακτές του κόλπου της Ελευσίνας. Απέχει περίπου μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας και χωρίζεται από τον κόλπο της Ελευσίνας από την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου.
Η λίμνη Κουμουνδούρου είναι μια τεχνητή λίμνη που σχηματίστηκε κατά την κλασική περίοδο της αρχαιότητας. Παλιά ονομαζόταν Ρειτός, από την κοντινή αρχαία πηγή Ρειτά που τροφοδοτούσε το νερό της. Δημιουργήθηκε όταν ο αρχαίος δρόμος έφραξε τη δίοδο των νερών των παρακείμενων πηγών προς τη θάλασσα.
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το όνομα της λίμνης. Η πρώτη συνδέεται με τον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, καθώς κατά τη θητεία του το 1860 έγιναν έργα επιχωμάτωσης και οδοποιίας στην περιοχή. Η δεύτερη εκδοχή ανάγει το όνομα σε μια οικογένεια γαιοκτημόνων που ήταν ιδιοκτήτες της περιοχής τον 19ο αιώνα.
Σύμφωνα με τον αρχαίο πληθυσμό της Ελευσίνας, η λίμνη Κουμουνδούρου ήταν ιερή και αφιερωμένη στη θεά Δήμητρα και στην κόρη της Περσεφόνη. Το νερό της θεωρούσαν ότι ήταν υποχθόνιο και προερχόταν από τον Ευβοϊκό. Μόνο οι ιερείς της Ελευσίνας είχαν δικαίωμα να ψαρέψουν σε αυτή τη λίμνη.
Το νερό της λίμνης Κουμουνδούρου είναι υφάλμυρο, δηλαδή μίγμα γλυκού και αλμυρού νερού. Αυτό συμβαίνει επειδή η λίμνη βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας και πολύ κοντά στον κόλπο της Ελευσίνας, με αποτέλεσμα θαλασσινό νερό να εισχωρεί σε αυτή.









