Κατερίνη. Η πρωτεύουσα της Πιερίας, διαθέτει άφθονα πράσινα πάρκα, εξίσου άφθονες επιλογές διασκέδασης ενώ συνδυάζει ιδανικά και το βουνό με τη θάλασσα και τις οργανωμένες τουριστικές ακτές οι οποίες φτάνουν τα 80 χλμ. μήκος. Με δύο λόγια; Η Κατερίνη που βρίσκεται κάτω από τα φτερά του Ολύμπου, είναι ενδιαφέρων προορισμός όλες τις εποχές του χρόνου.
Τι πρέπει να δει ένας Αθηναίος στη Θεσσαλονίκη: Μυστικά και must see στάσεις 〉
Κατερίνη: Η ιστορία μιας σύγχρονης πόλης
Ο πληθυσμός σύμφωνα με την απογραφή του 2021 είναι 56.877 κάτοικοι. Η πόλη βρίσκεται στο Πιερικό ύψωμα, ανάμεσα στα Πιέρια όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, μόλις 71 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Οι Κατερινιώτες συμμετείχαν σε όλους τους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες: την επανάσταση του 1821, το κίνημα του 1854, τη Μακεδονική Επανάσταση του 1878 αλλά και τον Μακεδονικό Αγώνα. Η ολοκληρωτική απελευθέρωση ήρθε τελικά το 1912.
Η διετία 1913-1914 ήταν σημαντική για την περιοχή μιας και τότε εγκαταστάθηκαν εκεί οικογένειες Θρακών προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και την Ανατολική Ρωμυλία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή ο πληθυσμός διπλασιάστηκε χάρις στην εγκατάσταση των Μικρασιατών στην περιοχή.
Πιέρια Όρη - Το σήμα κατατεθέν της Κατερίνης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι εννέα Πιερίδες Μούσες, προστάτιδες της ποίησης, της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού, μαγεύτηκαν από το θαυμάσιο περιβάλλον των Πιερίων. Παρέμειναν στην περιοχή και μεταμορφώθηκαν σε πουλιά. Το βουνό, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος και τον Όλυμπο, αγκαλιάζει τον επισκέπτη με τα μονοπάτια του, που οδηγούν σε γραφικές εκκλησίες μέσα στο δάσος, χαρίζοντας διαρκώς ανεμπόδιστη θέα στον Θερμαϊκό κόλπο.
Ο χαρισματικός Πλαταμώνας, ο γραφικός Παλαιός Παντελεήμονας και το ξακουστό Λιτόχωρο 〉
Τι να δεις στην Κατερίνη
Πλατεία Ελευθερίας - Άγαλμα Ελευθερίας. Ιστορική πλατεία που βρίσκεται στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο κέντρο της, δεσπόζει το άγαλμα της Ελευθερίας, μια γυναικεία φιγούρα με αέρινο φόρεμα και υψωμένα χέρια. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από ορείχαλκο και φιλοτεχνήθηκε το 1973, με δαπάνη του Δήμου Κατερίνης, από τον γλύπτη Ευθύμιο Καλεβρά.
Κέντρο Τεχνών «Εννέα Μούσες» (πρώην «Αρχοντικό Τσαλόπουλου»). Άλλο ένα διατηρητέο στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Ίωνος Δραγούμη, χτίστηκε το 1908. Δείγμα αξιόλογης κεντροευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, χτίστηκε υπό την επίβλεψη Έλληνα μηχανικού σύμφωνα με τα σχέδια του αρχιτέκτονα Max Rubens, ο οποίος άνηκε στην σχολή του εκλεκτικισμού. Ιδιοκτήτης του, ο Δημήτριος Τσαλόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος υπήρξε επί πολλά χρόνια βουλευτής. Σήμερα το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Κατερίνης και έχει μετονομαστεί σε «Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες».
Κεντρικός Πεζόδρομος Μ. Αλεξάνδρου - σιντριβάνι. Εδώ χτυπά το εμπορικό κέντρο της Κατερίνης. Θα τα βρείτε όλα- καφέ, bar, ζαχαροπλαστεία κι εστιατόρια και φυσικά, εμπορικά καταστήματα. Στο τέλος του πεζόδρομου, στην πλατεία Κουλουμβάκη, βρίσκεται ένα όμορφο μαρμάρινο σιντριβάνι.
Αστική Σχολή Κατερίνης (Παλαιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης): Ένα κτίριο-στολίδι, χαρακτηριστικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, στην οδό Ειρήνης. Χτίστηκε το 1905 και μέχρι το 1979 ήταν το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Κατερίνης. Έκτοτε, ανακηρύχθηκε «έργο τέχνης ειδικής προστασίας». Στο εσωτερικό του φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση γλυπτών του Πιεριώτη καλλιτέχνη, Ευθύμη Καλεβρά.
Πλατεία Μακεδονίας. Στην καρδιά της πόλης, γνωστή και ως πλατεία Ευκαρπίδη λόγω του ομώνυμου κινηματογράφου-θεατρικής σκηνής που βρίσκεται εκεί.
Πλατεία Δημαρχείου. Επίσης στο κέντρο της πόλης, σε μικρή απόσταση από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας. Εδώ βρίσκεται Δημαρχιακό μέγαρο.
Ευαγγελική Εκκλησία Κατερίνης - Συνοικία Ευαγγελικών. Συνοικία μοναδική στο είδος της, η οποία δημιουργήθηκε από Έλληνες πρόσφυγες του Πόντου, το 1923. Στην καρδιά του συνοικισμού βρίσκεται η Ευαγγελική Εκκλησία, χτισμένη το 1925. Η εκκλησία ανοικοδομήθηκε το 1931, μετά από την πυρκαγιά του 1930 για την οποία ευθύνονταν φανατικοί εμπρηστές. Όλα τα κτίρια εδώ είναι μοναδικής αρχιτεκτονικής ενώ η ρυμοτομία είναι τετραγωνισμένη και... διανθίζεται από εντυπωσιακές μονοκατοικίες.
Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης. Μεγάλο σε έκταση (περίπου 51.000 τ.μ) και με 1.252 δέντρα από 39 είδη, αποτελεί σίγουρα ένα μέρος εντυπωσιακό. Αλλά και: σιντριβάνια, μνημεία, παιδικές χαρές, καφέ - σνακ μπαρ. Φιλοξενεί φεστιβάλ, εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις όλες τις εποχές του χρόνου. Εδώ βρίσκεται και το ανοιχτό θέατρο της Κατερίνης.
Τουρκαλβανικός τεκές. Μουσουλμανικό μνημείο που διασώθηκε και βρίσκεται στην οδό 7ης Μεραρχίας στην περιοχή του παλιού Νοσοκομείου. Το τζαμί είναι το μόνο που απέμεινε από τον τεκέ, δηλαδή το μοναστηριακό συγκρότημα της μουσουλμανικής αίρεσης των αλβανών μπεκτασήδων. Χτίστηκε περίπου 200-250 χρόνια πριν. Ο τεκές λειτουργούσε μέχρι το 1951 και το κτίριο σήμερα ανήκει στην μουσουλμανική κοινότητα.
Σιδηροδρομικός Σταθμός Κατερίνης και πρώην εργοστάσιο εμποτισμού. Ο σταθμός άνοιξε το 1916 και είναι ένας από του; πιο γραφικούς και περιποιημένους της Ελλάδας. Όσο για το εργοστάσιο εμποτισμού ξυλείας, δημιουργήθηκε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1939. Στο εργοστάσιο αυτό, το φουγάρο του οποίου έχει ύψος 38 περίπου μέτρα, γινόταν παραγωγή πίσσας με την οποία αλείφονταν οι στρωτήρες που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι.
Το Φρούριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κατερίνης. Κατασκευάστηκε την περίοδο της γερμανικής κατοχής και σώζεται με αρκετές φθορές μέχρι και σήμερα. Εντάσσεται στα Μνημεία Νεότερης Ιστορίας. Πρόκειται για έναν τυπικό γερμανικό πύργο-πολυβολείο που ανήκει στα οχυρωματικά έργα των Γερμανών την περίοδο της κατοχής (1941-1944).
Είναι η Αρναία ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας; 〉
Στάσεις γύρω από την Κατερίνη
Παραλία Κατερίνης. Απέχει 8 χιλιόμετρα από την πόλη και ο κεντρικός της πεζόδρομος έχει ξενοδοχεία, δωμάτια, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και bar. Στο λιμανάκι της Παραλίας Κατερίνης, καθημερινά ψαροκάικα ξεφορτώνουν φρέσκα ψάρια.
Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας. Στα 7 χλμ από την πόλη, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μαυρονερίου και είναι ένα πυκνό δάσος πλατάνων. Υπάρχει αναψυκτήριο και παιδική χαρά.
Ολυμπιακή Ακτή. Μια φωταγωγημένη λεωφόρος, με παράλληλο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, η οποία συνδέει την παραλία της Κατερίνης με την Ολυμπιακή Ακτή. Η αμμώδης ακτή της εκτείνεται σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων ενώ ο οικισμός είναι τουριστικά ανεπτυγμένος.
Κάστρο του Πλαταμώνα. Ορόσημο της ευρύτερης περιοχής, «σκεπάζει» την αχανή παραλία της Πιερίας. Πρόκειται για ένα επιβλητικό αξιοθέατο, ένα κάστρο-πόλη του 10ου αι., με καλοδιατηρημένο πύργο.
Αρχαιολογικό πάρκο Διόν. Το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, βρίσκεται κοντά στην Κατερίνη. Το σκηνικό είναι πραγματικά μυθικό: αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, πλακοστρωμένες οδοί, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια αλλά και μικροί χείμαρροι. Στο ιερό της Ίσιδας, τα κτήρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση. Σε κοντινή απόσταση και το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Σχολή Αριστοτέλη: Εκεί που έμαθε τα μυστικά του κόσμου ο Μέγας Αλέξανδρος
«Κήποι του Μίδα»: Σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκονταν
Όσιος Εφραίμ: Το μοναστήρι με την περίεργη πύλη που φτιάχτηκε για τις γυναίκες