Πρόκειται για μια από τις πιο γραφικές και επιβλητικές όσον αφορά το φυσικό τοπίο, περιοχές της Ελλάδας. Πολυσυζητημένη και πολυφωτογραφημένη. Εκεί θα θαυμάσεις αλπικά τοπία, δάση και λίμνες σε έναν μοναδικό συνδυασμό. Και μιλάμε φυσικά για τα Άγραφα. Μια ιστορική περιοχή που ταυτόχρονα αποτελεί πόλο έλξης όλες τις εποχές του χρόνου λόγω της ομορφιάς της. Και τι δε θα συναντήσεις εκεί. Από λίμνες και ποτάμια, μέχρι δασώδεις εκτάσεις και εκκλησάκια κρυμμένα μέσα στο πράσινο. Σκηνικά ονειρικά που αποδεικνύουν γιατί η Ελλάδα ξεχωρίζει σε όλο τον κόσμο όχι μόνο για τα νησιά και την ακτογραμμή της αλλά και για τις ορεινές περιοχές της. Τα Άγραφα είναι στην καρδιά μας για πολλούς λόγους και σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη και από σένα με την πρώτη ευκαιρία. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι και η ετυμολογία της λέξης για την συγκεκριμένη περιοχή. Και υπάρχουν διάφορες εκδοχές γι' αυτήν.
Το εκκλησάκι στα Περτουλιώτικα λιβάδια που θυμίζει Άλπεις
Άγραφα, τα επιβλητικά και καταπράσινα
Κάπου στη νότια απόληξη της Πίνδου, στη Θεσσαλία απλώνονται τα Άγραφα, αυτή η ιστορική περιοχή της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα χωρίζονται σε δύο τμήμα, στα Θεσσαλικά Άγραφα και τα Ευρυτανικά. Ουσιαστικά τα Άγραφα καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας. Ψηλότερη κορυφή είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα ενώ χαρακτηριστικό του αλπικού τοπίου που συναντά κανείς εκεί είναι ότι τα Άγραφα έχουν 7 κορυφές με υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα. Αλλά και πολλές ακόμη με υψόμετρο πάνω από 1.900 μέτρα. Σε ένα τοπίο δασωμένο και άγριας ομορφιάς, εκεί που πηγάζουν οι ποταμοί Ταυρωπός και Αγραφιώτης. Ένα σκηνικό γεμάτο έλατα και τρεχούμενα νερά.
Από την άλλη πλευρά, τώρα, τα Θεσσαλικά Άγραφα τα οποία ανήκουν κυρίως στον νομό Καρδίτσας είναι μια πιο προσιτή περιοχή απαράμμιλης ομορφιάς. Σε αυτό το τμήμα των Αγράφων βρίσκεται και η λίμνη Πλαστήρα. Η υψηλότερη κορυφή των Θεσσαλικών Αγράφων είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα, η οποία είναι και η ψηλότερη κορυφή ολόκληρης της οροσειράς.
Η ελληνική περιοχή που δεν κατάφεραν να φορολογήσουν οι Τούρκοι επί Τουρκοκρατίας!
Αυτή η ιστορική περιοχή της Ελλάδας έχει ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εκτός από την ομορφιά της. Και ο λόγος για το όνομά της. Μια πολύ διαδεδομένη προφορική παράδοση αναφέρει ότι η περιοχή απέκτησε το όνομά της εξαιτίας της αδυναμίας των Τουρκικών αρχών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας να εισπράξουν φόρους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαγράψουν την περιοχή από τους φορολογικούς καταλόγους, εξ ου και Άγραφα, δηλαδή μη εγγεγραμμένα.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν
Ο άγνωστος… Ντολμάς της Ελλάδας και η ιστορική σημασία του