Με δεκατρείς αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες και παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, το Σπήλαιο των Λιμνών δεν μπορεί παρά να σε γοητεύσει με μια και μόνο επίσκεψη. Δεν είναι τυχαία μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά στην Αχαΐα. Σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων μακριά από τα Καλάβρυτα. Πρόκειται για ένα πραγματικό αριστούργημα της φύσης που δύσκολα θα συναντήσεις αλλού. Το καλό είναι επίσης ότι μπορείς να το δεις από κοντά ακόμη και με μονοήμερη εκδρομή καθώς είναι μόλις 200 χιλιόμετρα απόσταση από την Αθήνα.
Το Σπήλαιο των Λιμνών και η ιστορία του
Το στενό πέρασμα από την είσοδο του σπηλαίου ήταν γνωστό από πολύ παλιά. Ωστόσο, η πρώτη αποστολή για την εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1964. Την πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της τότε Κοινότητας των Καστριών. Αργότερα, το 1981 άρχισαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού τα έργα ανάδειξης του σπηλαίου. Ήδη το 1990 παραδόθηκε στο κοινό το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα. Πολύ σημαντική για την αξιοποίηση του σπηλαίου ήταν η συμβολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με πρόεδρο την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου.
Τι θα δεις στο εντυπωσιακό σπήλαιο
Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Μια σύνθεση λιμνών, μυστηριωδών στοών και ιδιαίτερων συμπλεγμάτων από σταλακτίτες. Περνώντας μέσα από ένα κυριολεκτικά πέτρινο δάσος, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να πλάσουν με το μυαλό τους ιστορίες. Οι διάφοροι σχηματισμοί μπορεί να θυμίσουν κάτι διαφορετικό στον καθένα και να φτιάξει τις δικές του εικόνες. Γι’ αυτό και ο κάθε επισκέπτης έχει μια διαφορετική αίσθηση όταν βγαίνει από το σπήλαιο. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Ο φωτισμός που έχει δημιουργηθεί στο σπήλαιο βοηθάει εξίσου σε αυτό το μαγευτικό αποτέλεσμα.
Τα πέντε πράγματα που πρέπει να κάνεις στην Ορεινή Αρκαδία
Το συνολικό μήκος του σπηλαίου είναι 1.980 μέτρα αλλά δεν είναι όλο αξιοποιημένο. Μπαίνοντας από την μία αίθουσα στην άλλη, θα δεις μικρές και μεγάλες λίμνες να διαδέχονται η μία την άλλη. Κλιμακωτοί καταρράκτες, επίσης, μοιάζουν να χορεύουν στους δικούς τους ρυθμούς. Σε όλη τη διαδρομή βλέπεις τα λιμναία τμήματα να εναλλάσσονται με τα χερσαία. Μέχρι το τέλος της διαδρομής θα μείνεις έκθαμβος.
Άκρως εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ανάλογα με τα πετρώματα αλλάζουν και τα χρώματα μέσα στο σπήλαιο. Η οροφή του σε κάποια σημεία φτάνει τα 30 μέτρα. Εκεί οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών που καθρεφτίζονται στα νερά των λιμνών, συνθέτουν ένα εκπληκτικό θέαμα.
Τα σπάνια ευρήματα
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τα σπάνια ευρήματα που βρέθηκαν στον κάτω όροφο του σπηλαίου. Απολιθωμένα οστά ανθρώπου και ζώων, μεταξύ των οποίων και ιπποπόταμου είναι μερικά από τα ευρήματα! Στις προθήκες της έκθεσης θα βρεις κεραμικά ευρήματα και αγγεία από την ανασκαφή των προϊστορικών περιόδων αλλά και εργαλεία και ειδικά ευρήματα και πετρώματα της περιοχής.
Πώς θα πας στο Σπήλαιο των Λιμνών
Από την Αθήνα θα φτάσεις στο σπήλαιο σε λιγότερο από δυόμισι ώρες. Θα ακολουθήσεις την Αθηνών – Πατρών και μετά το Διακοπτό θα κάνεις αριστερά για Καλάβρυτα. Συνεχίζεις στο δρόμο προς το χωριό Κλειτορία και θα το βρεις στην πορεία σου.
Συμβουλή 1: Ιδανική εποχή για να επισκεφτείς το Σπήλαιο των Λιμνών είναι το χειμώνα και την άνοιξη. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι πιθανόν να μην δεις τις λίμνες με πολύ νερό λόγω ξηρασίας.
Συμβουλή 2: Αφού φτάσεις ως εκεί, αξίζει να κάνεις μια ξεχωριστή διαδρομή με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Θα το πάρεις από το χωριό Διακοπτό και θα φτάσεις ως το Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι άκρως εντυπωσιακή και θα σου μείνει αξέχαστη.
Συμβουλή 3: Αν είσαι καλοφαγάς κάνε άλλη μία στάση στα Καλάβρυτα για φαγητό. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τυρόπιτα και λουκάνικα. Αν δεν πας για μονοήμερη μπορείς να έχεις ως ορμητήριο τα Καλάβρυτα και να εξερευνήσεις τη γύρω περιοχή.
Πηγή φωτογραφιών: kastriacave.gr
Η θρυλική σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά και ο ιδιαίτερος μύθος της