Σκαρφαλωμένο σε ένα καλντερίμι, στο κέντρο της Κόνιτσας Ιωαννίνων βρίσκεται το σπίτι που έζησε από παιδί ο Αγιος Παΐσιος. Μόλις μπαίνεις στην περιποιημένη αυλή νιώθεις μια παράξενη γαλήνη. Γλάστρες με λουλούδια κοσμούν το πλακόστρωτο σε μια καταπράσινη γειτονιά. Και όταν ξεκινάει η ξενάγηση ξεκλειδώνεις μια πόρτα στο παρελθόν. Στην είσοδο σε περιμένει ένα λουκουμάκι για κέρασμα.
Ο κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, ο Αγιος Παΐσιος o Αγιορείτης γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στη Μικρά Ασία το 1924. Σε ηλικία μόλις δύο ετών ο Παΐσιος μαζί με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα του νομού Ιωάννινων. Είχε προηγηθεί η ανταλλαγή πληθυσμών και μια σύντομη διαμονή στον Πειραιά και την Κέρκυρα. Στο σπίτι αυτό, στην Κόνιτσα, έζησε μαζί τους γονείς του και τα 8 αδέρφια του ως 18 ετών. Φοίτησε στο Α' δημοτικό σχολείο της Κόνιτσας και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του μαραγκού. Πολλά από τα ξύλινα αντικείμενα που είχε κατασκευάσει βρίσκονται ακόμη εκεί. Ένα εικονοστάσι, μαγειρικά σκεύη, εργαλεία...
Μπαίνοντας κανείς στο σπίτι θα δει το χωλ, ένα μικρό καθιστικό κι ένα δωμάτιο. Εκεί κοιμόταν όλη η οικογένεια. Παντού είναι αισθητή η παρουσία του Αγίου. Τα προσωπικά του αντικείμενα σε μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν.
Μύλος των Ξωτικών: Ο απόλυτος οδηγός για το ταξίδι στα Τρίκαλα
Μπορείς να δεις πού γέλασε, πού έπαιξε και πού έκλαψε πρώτη φορά σαν παιδί. Φωτογραφίες, γράμματα και χειρόγραφά του παντού. Στις προθήκες φυλάσσονται ρούχα του, τα βιβλία που διάβαζε και σκεύη μαγειρικής της μητέρας του. Ακόμη και οι κουμπαράδες στους οποίους συγκέντρωνε χρήματα για τους φτωχούς.
Το σπίτι που... δεν έκλεισε ποτέ
Στο καθιστικό του σπιτιού υπάρχει ένας καναπές, δυο πολυθρόνες και ένα τραπεζάκι. Σε αυτό το δωμάτιο φυλάσσονται τα προσωπικά του αντικείμενα. Η φανέλα του, φωτογραφίες του από την παιδική ηλικία αλλά και από την υπόλοιπη ζωή του. Στον τοίχο παραμένει εδώ και χρόνια μια οικογενειακή φωτογραφία. Ολα μοιάζουν σαν ένα σπίτι που δεν «έκλεισε» ποτέ. Νομίζεις ότι θα βγει ο οικοδεσπότης να σε καλωσορίσει. Λες και ο Αγιος Παΐσιος είναι ακόμη, και σήμερα, εκεί…
Παντού είναι αισθητή η παρουσία του Αγίου.
Τα προσωπικά του αντικείμενα σε μεταφέρουν σε ένα ταξίδι στο παρελθόν
Το υπνοδωμάτιο είναι ένας πραγματικός θησαυρός ντοκουμέντων της ζωής του. Εκεί βρίσκεται η αυθεντική πρώτη φωτογραφία που έστειλε στους γονείς του όταν χειροτονήθηκε μοναχός στο Αγιο Όρος. Συνήθιζε επίσης να στέλνει κάρτες με τα νέα του όταν βρισκόταν μακριά. Στις προθήκες φυλάσσονται επίσης και πολλά από τα χειρόγραφά με τα «Σημεία των καιρών».
Στην είσοδο του σπιτιού δεν γίνεται να μην προσέξεις μια μεγάλη αγιογραφία. Είναι δημιούργημα της ανιψιάς του προς τιμήν του. Λίγο πιο δίπλα θα δει κανείς εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι γονείς του. Ηταν γεωργοί. Μια φτωχή και ήσυχη οικογένεια όπως λένε όσοι τη γνώρισαν. Πάντα είχαν το αίσθημα της αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο.
Ο Αγιος Παΐσιος επέστρεψε στην Κόνιτσα δύο φορές. Η πρώτη ήταν για να βοηθήσει τους γονείς του δουλεύοντας ως μαραγκός. Το 1958, έχοντας χειροτονηθεί μοναχός, επιστρέφει στην Κόνιτσα για δεύτερη φορά. Αυτή τη φορά πήγε να μονάσει στην Μονή Στομίου όπου και έμεινε για 4 χρόνια. Τότε αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο της περιοχής για τον μετριοπαθή χαρακτήρα του και την προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Εγινε, επίσης, γνωστός ως θαυματουργός και θεραπευτής.
Στην Κόνιτσα τιμούν τη μνήμη του Αγίου Παΐσιος κάθε Ιούλιο με τριήμερες εκδηλώσεις. Στις 11 Ιουλίου γίνεται και η λιτανεία της εικόνας του με στάση στο σπίτι που μεγάλωσε.
Αν βρεθείς στην κωμόπολη της Κόνιτσας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, αξίζει να επισκεφτείς το σπίτι του Αγίου Παϊσίου. Μη διστάσεις να χτυπήσεις την πόρτα από το διπλανό σπίτι. Εκεί ζει ο ανιψιός του, ο κύριος Χρήστος. Είναι πάντα πρόθυμος να κάνει μια ξενάγηση στο χώρο. Το ίδιο και η φιλόξενη γειτόνισσά του η κυρία Γεωργία. Μιλά σε δεκάδες επισκέπτες που σταματούν και θέλουν να μάθουν την ιστορία του Παϊσίου. Και δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της όταν θυμάται ότι έπαιζε όταν ήταν μικρή στην αυλή του σπιτιού του…
Πήλιο: Γιατί πρέπει να φας στην ταβέρνα Τα 5Φ