Όλοι γνωρίζουν τον Κηφισό ποταμό στην Αττική και πώς να συνέβαινε το αντίθετο άλλωστε; Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει μόνο ένας Κηφισός ποταμός και μάλιστα και ο δεύτερος είναι κοντά στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Βοιωτικό Κηφισό που διαρρέει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Φθιώτιδας σχηματίζοντας όμορφα τοπία, αλλά και αρδεύοντας μεγάλες πεδινές εκτάσεις της περιοχής.
Ο δεύτερος Κηφισός ποταμός που λατρευόταν σαν θεός
Ο Βοιωτικός Κηφισός καλύπτει μια έκταση περίπου 60 χιλιομέτρων. Παλαιότερα ονομαζόταν Μαυρονέρι και πηγάζει από τις πλαγιές της Γκιώνας, της Οίτης και του Παρνασσού στο νομό Φωκίδας. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι λέγεται πως είχε δύο πρόσωπα. Από τη μία έχει τις πλούσιες πηγές του που τρέχουν ακόμα ακατάπαυστα εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Άρδευε τα χωράφια από την αρχαιότητα τα οποία προσέφεραν την απαραίτητη τροφή στους κατοίκους όλης της Βοιωτίας. Από την άλλη, τα νερά του χύνονταν στην λίμνη Κωπαΐδα, (σήμερα αποξηραμένη), η οποία αποτελούσε πηγή πολλών ασθενειών και κυρίως ελονοσίας λόγω των βαλτωδών νερών της και της μεγάλης έκτασής της.
Στην αρχαιότητα ο ποταμός λατρευόταν σαν Θεός. Ήταν ένας Θεός με δύο πρόσωπα λόγω του παραπάνω λόγου. Οι αρχαίοι, μάλιστα, είχαν προσωποποιήσει τον Κηφισό. Τον εμφάνιζαν με κέρατα στο κεφάλι, σαν ταύρο.
Ο μύθος λέει ότι οι ντόπιοι έριχναν στον ποταμό ιερές πίτες ζυμαρικών ή γλυκισμάτων και άλλα αντικείμενα, τα οποία ισχυρίζονταν ότι εύρισκαν να βγαίνουν από την πηγή. Στο χωριό Λιλαία διπλά στον ποταμό υπάρχουν ακόμη απομεινάρια από το ιερό που είχαν χτίσει οι αρχαίοι για τη λατρεία της Αρτέμιδας. Εκεί λατρευόταν και ο θεοποιημένος ποταμός Κηφισός. Εκεί λατρευόταν και ο θεοποιημένος ποταμός Κηφισός. Τα νερά του Κηφισού ποταμού παλιά χύνονταν στη λίμνη Κωπαΐδα και για αυτό στην αρχαιότητα την ονόμαζαν «Κηφισσίς Λίμνη». Ήταν η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα. Όμως, το 1931 έγιναν αποστραγγιστικά έργα και η λίμνη αποξηράνθηκε.
Πηγή φωτογραφίας: Costas78
Μέχρι σήμερα,πάντως, ο Κηφισός ποταμός της Βοιωτίας έχει μια σημαντική δουλειά καθώς τα νερά του καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των αρδευτικών αναγκών της πεδιάδας της Κωπαΐδας. Ο Βοιωτικός Κηφισός είναι, επίσης, ενταγμένος δίκτυο Natura 2000, μαζί με τις λίμνες Υλίκη και Παραλίμνη.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: haanity