Όσο εξερευνείς την Ελλάδα βρίσκεις χωριά που σε γοητεύουν και κλέβουν την καρδιά σου. Ορεινά και παραθαλάσσια, χτισμένα σε βουνοκορφές ή ακουμπώντας πάνω στη θάλασσα. Κάποια από αυτά μένουν στη μνήμη σου λίγο παραπάνω. Όπως το όμορφο ελληνικό χωριό που είναι χωμένο μέσα στο φαράγγι. Ο λόγος για τη Ζαχλωρού στην Αχαΐα.
Ένα ξεχωριστό ελληνικό χωριό στο φαράγγι
Πρόκειται για ένα χωριουδάκι-κόσμημα, χτισμένο στα βάθη ενός καταπράσινου φαραγγιού. Μπορεί να έχεις ακούσει και δει την Ζαχλωρού αν έχεις κάνει τη διαδρομή με το τρένο του Οδοντωτού. Μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές με τρένο στην Ελλάδα που διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού. Η διαδρομή 23 χιλιομέτρων από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού μέχρι τα Καλάβρυτα είναι γεμάτη με ονειρικές εικόνες που προσφέρει απλόχερα το καταπράσινο φαράγγι.
Εκεί λοιπόν στο μέσο της διαδρομής του οδοντωτού, η Ζαχλωρού είναι ένα μικρό χωριό χωμένο μέσα στο φαράγγι. Τα κόκκινα κεραμίδια του ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές δημιουργώντας μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Δίπλα στις ράγες υπάρχουν ξενώνες και ταβερνάκια.
Πάνω από το χωριό βρίσκεται η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Από τον σταθμό της Ζαχλωρούς ξεκινάει μονοπάτι προς τη μονή και η ανάβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού το φαράγγι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή, χαρακτηρισμένη ως Εθνικό Πάρκο. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 20 χλμ. και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του.
Σημείο αναφοράς βέβαια του χωριού είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός όπου σταματά ο Οδοντωτός κάθε λίγες ώρες. Ένα πέτρινο «σπιτάκι» με τη ρετρό πινακίδα του που γράφει «Ζαχλωρού» από τη μία πλευρά και «Μέγα Σπήλαιο» από την άλλη. Οι εικόνες σε ταξιδεύουν σε μια άλλη Ελλάδα γραφική. Μια Ελλάδα βγαλμένη σαν από άλλη εποχή. Δεν είναι τυχαίο που το χωριό αποτελεί δημοφιλή προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο το χειμώνα.
Σπήλαιο των Λιμνών
Εάν βρεθείς στην περιοχή δε γίνεται να μην επισκεφθείς το μοναδικό στο είδος του Σπήλαιο των Λιμνών, με δεκατρείς φυσικές λίμνες «απλωμένες» σε τρεις ορόφους. Η οροφή του σπηλαίου βρίσκεται στα 30 μέτρα πάνω από το έδαφος κα ιι ημιφωτισμένες διαδρομές του ελίσσονται πλάι σε παράξενους σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Η εικόνα προκαλεί δέος και σίγουρα είναι από τα πιο επιβλητικά σπήλαια που έχεις δει. Η επισκέψιμη διαδρομή εκτείνεται σε μήκος πεντακοσίων μέτρων (από τα σχεδόν δύο χιλιόμετρα που έχουν εξερευνηθεί και μένει να αξιοποιηθούν).
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: es.wikiloc.com
Το ελληνικό χωριό που έχει τη δική του ξεχωριστή διάλεκτο