Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα που φημίζεται για το Πάσχα του, τότε αναμφίβολα αυτό είναι η Κέρκυρα. Είναι τέτοια η λαμπρότητα και η τήρηση των παραδόσεων που αν πας μια φορά, θα δώσεις υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις. Το Πάσχα στην Κέρκυρα και οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι οι γιορτές που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον τους για 10 ολόκληρες μέρες.
Αν θες να βρεθείς στο νησί το Πάσχα καλό θα είναι να κλείσεις εγκαίρως κατάλυμα για να βρεις την τιμή που θες. Αυτό που επιλέγουν πολλοί είναι τα καταλύματα - διαμερίσματα που πραγματικά είναι σαν να μένεις στο σπίτι σου. Προσφέρονται ιδανικά για οικογένειες και έχουν όλες τις ανέσεις που μπορεί να χρειαστείς.
Σου προσφέρουν τα πλεονεκτήματα ενός σπιτιού που μπορεί να διαθέτει για παράδειγμα κουζίνα για να μαγειρεύεις καθημερινά και πολλά από αυτά είναι παραδοσιακά. Είναι μια ιδανική λύση ειδικά γι' αυτή την περίσταση καθώς μπορείς με αυτό τον τρόπο να μειώσεις ως ένα βαθμό τα έξοδά σου και να εξασφαλίσεις περισσότερες μέρες διαμονής στο νησί.
Πάσχα στην Κέρκυρα
Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, στην Κέρκυρα, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, πιο κατανυκτική, πιο λαμπερή, πιο επιβλητική, με έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού,. Είναι ένα ξεχωριστό γεγονός με απήχηση σε όλη την Ελλάδα και ένας υπέροχος λόγος για να επισκεφτεί κανείς την Κέρκυρα την άνοιξη. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι ανεπανάληπτο και μπορείς να το καταλάβεις πλήρως μόνο όταν το βιώσεις από κοντά.
Κυριακή των Βαϊων
Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα κυριαρχεί η κατάνυξη στην Κέρκυρα. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από την Κυριακή των Βαϊων «των Βαγιώνε» όπως συνηθίζουν να τη λένε στην Κέρκυρα. Τότε γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει το νησί. Η Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630, σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού. Και δεν μιλάμε για δύο ή τρείς αλλά 18!
Μεγάλη Δευτέρα
Τη Μεγάλη Δευτέρα η πόλη της Κέρκυρας αλλάζει όψη. Τα φανάρια της πόλης ντύνονται με μωβ χρώμα. Επίσης, στο Παλαιό Φρούριο ο Σταυρός φωτίζεται με μωβ χρώμα. Τη Μ. Δευτέρα μην χάσετε την συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Μάντζαρος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη
Την Μεγάλη Τρίτη ψέλνεται το τροπάριο της Κασσιανής. Οι πιστοί θα ακούσουν τον ύμνο στην μετάνοια και την συγχώρεση. Την Μεγάλη Τετάρτη ακούγεται το Ευχέλαιο. Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Εβδομάδας και το νησί έχει γεμίσει με κόσμο που έχει πάει να ζήσει εκεί αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία του Πάσχα στην Κέρκυρα.
Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Εκείνη τη μέρα συμβαίνει και κάτι που δε θα δεις αλλού το Πάσχα. Στην Καθολική μητρόπολη όμως που βρίσκεται στο Duomo της πλατείας Δημαρχείου υπάρχουν δώδεκα αναμμένα κεριά και κάθε που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο σβήνεται και από ένα. Κάτι που πολλοί δεν ξέρουν είναι ότι παρά την ημερολογιακή διαφορά του Πάσχα με τους Καθολικούς, στην Κέρκυρα η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και εορτάζει και αυτή μαζί.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα σίγουρα ξεχωρίζουν και θα σε εντυπωσιάσουν. Οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της Πόλης. Τελευταίος που βγαίνει και πιο μεγαλοπρεπής είναι αυτός της Μητροπόλεως που βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ και συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα. Σε όλη τη διαδρομή είναι τοποθετημένα στις άκρες του δρόμου χιλιάδες αναμμένα κεριά δείχνοντας (μεταφορικά) τον δρόμο.
Μεγάλο Σάββατο
Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στην Κέρκυρα. Ξεκινάνε από τις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός σεισμός σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα, έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας. Ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωϊ του Σαββάτου.
Ο λόγος φυσικά για το έθιμο με τις στάμνες. Αυτό που περιμένουν όλοι ο επισκέπτες στο νησί. Κάτι που συναντάς μόνο το Πάσχα στην Κέρκυρα. Απ΄ όλα τα μπαλκόνια και σε κάθε σπίτι του νησιού οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια η στάμνες γεμάτα νερό την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα. Όλη αυτή την ώρα οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.
Το Βράδυ της Ανάστασης στην Κέρκυρα
Αν έχεις πάει στην Κέρκυρα μπορείς να καταλάβεις για το πόσο ξεχωριστή είναι αυτή η γιορτή εκεί. Η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται έξω στο Πάλκο της Άνω πλατείας με όλες τις φιλαρμονικές και εκατοντάδες κόσμου, ντόπιους και επισκέπτες. Η τεράστια πλατεία που μπορεί να χωρέσει χιλιάδες κόσμου με τα πενταώροφα κτίρια γύρω, το παλιό φρούριο στα ανατολικά με στολισμένα τα ψηλότερα σημεία του, το παλάτι φωτισμένο στα βόρεια και το Λιστόν κατάφωτο και εντυπωσιακό δίπλα, δημιουργεί ανεπανάληπτες στιγμές. Όταν ο Μητροπολίτης αναφωνεί Χριστός Ανέστη η έκρηξη των πυροτεχνημάτων δημιουργεί δέος και μια εμπειρία που δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξεχάσει για όλη του τη ζωή.
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι εμπειρία ζωής. Είναι από τα ταξίδια που σε βοηθούν να γνωρίσεις καλύτερα την Ελλάδα και τα έθιμά της. Επειδή η πληρότητα αγγίζει σχεδόν πάντα το 100% εκείνες τις μέρες στο νησί, καλό είναι να κλείσεις εγκαίρως το κατάλυμα που θες ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Ετοίμασε βαλίτσες και ετοιμάσου για ένα διαφορετικό ταξίδι στο νησί...
Σαντορίνη: Η εποχή που μπορείς να μείνεις στα Φηρά μόνο με 40 ευρώ