Ελληνική Επανάσταση του 1821: Πώς είναι σήμερα το μέρος που έγινε η Μάχη του Πέτα

Δείτε εικόνες από ψηλά...

Πολλά μέρη της Ελλάδας αποτέλεσαν το σημείο που δόθηκαν σημαντικές μάχες οι οποίες είτε είχαν θετική έκβαση είτε αρνητική. Σε πολλά από αυτά, μάλιστα, έχει συνδεθεί το όνομα ενός τόπου με κάποια μάχη ή κάποιο γεγονός που έχει συμβεί εκεί. Μια από τις μάχες από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που έμειναν στην ιστορία και το σημείο που έγινε δεν έχει αλλάξει ούτε και σήμερα όνομα είναι η Μάχη του Πέτα. Μια μάχη που δεν είχε θετική  έκβαση για τους Έλληνες και έλαβε χώρα στο χωριό Πέτα της Άρτας. Το οποίο έχει σίγουρα αλλάξει από τότε. Αλλά αποτελεί έναν οικισμό που έχει μείνει στην ιστορία.

Το ελληνικό… Big Ben που καταστράφηκε κατά λάθος και ξαναστήθηκε

Ελληνική Επανάσταση του 1821: Η Μάχη του Πέτα

Η μάχη του Πέτα ήταν μία από τις σημαντικές μάχες της Ελληνικής Επανάτασης του 1821 η οποία είχε αρνητικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες. Η μάχη έγινε στις 4 Ιουλίου του 1822, στο χωριό Πέτα, 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Άρτας. Εμπλεκόμενες πλευρές ήταν οι Έλληνες αγωνιστές, συνεπικουρούμενοι από το Τάγμα των Φιλελλήνων, και ο οθωμανικός τακτικός στρατός συνεπικουρούμενος από σώματα ατάκτων μισθοφόρων Τουρκαλβανών. Η έκβαση της μάχης ήταν ολέθρια ήττα Ελλήνων και Φιλελλήνων, και οι συνέπειές της υπήρξαν ιδιαίτερα δυσάρεστες για τους Σουλιώτες και για τη συνέχιση του απελευθερωτικού αγώνα στην Ήπειρο.

Πώς έγιναν τα γεγονότα: Τη νύχτα της Δευτέρας 3ης προς την 4η Ιουλίου 1822, μία δύναμη αποτελούμενη από περίπου 8.000 Οθωμανούς στρατιώτες και επικεφαλής τους πασάδες Μεχμέτ Ρεσίτ Κουταχή και Ισμαήλ Πλιάσα, βγήκε από την Άρτα. Το Πέτα βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή από βορρά προς νότο με απότομες πλαγιές που βλέπουν προς την Άρτα. Στα αριστερά τοποθετήθηκαν οι Φιλέλληνες, πιο δεξιά το πυροβολικό τους, στη συνέχεια το σώμα των Επτανησίων με τον Σπ. Πανά, και στο δεξιό άκρο πάνω σε ένα λόφο ο Γώγος Μπακόλας με τους πολεμιστές του. Σε άλλη κορυφογραμμή πιο πίσω και σαν εφεδρείες, τοποθετήθηκαν τα άτακτα σώματα των Μπότσαρη, Βαρνακιώτη, Βλαχόπουλου, Ίσκου, Γάτσου, Δημοτσέλου κ.α. οπλαρχηγών, που όμως συνολικά η δύναμή τους δεν ξεπερνούσε τους 2.000 μαχητές.

Η μάχη άρχισε από τα χαράματα και κράτησε έως το απόγευμα. Η πορεία της μάχης ευνοούσε την ελληνική πλευρά, όμως στο ύψωμα που κατείχε ο Μπακόλας φάνηκαν ξαφνικά περίπου 80 Τούρκοι σημαιοφόροι. Οι Έλληνες ερμήνευσαν αυτό το περιστατικό ως προδοσία του Μπακόλα και οπισθοχώρησαν αλλά αργά. Γρήγορα περικυκλώθηκαν από τους εχθρούς. Η ήττα ήταν κοντά…

Στη μνήμη των πεσόντων έχει εγερθεί μνημείο σε ύψωμα του χωριού.

Πώς είναι σήμερα το μέρος που έγινε η Μάχη του Πέτα

Το Πέτα είναι σήμερα μια μικρή κωμόπολη στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα. Και μπορεί το μέρος να είναι γνωστό από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 αλλά το μέρος κατοικείται από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρεί το παρακείμενο αρχαίο νεκροταφείο.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι Kyroulis του Youtube…

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο Μυστράς του Αιγαίου με τους θρύλους και τους πειρατές

Το ελληνικό χωριό με τον δικό του θρόνο Game of Thrones!

Ελληνική Επανάσταση 1821: Πώς είναι σήμερα το πανέμορφο χωριό που έγινε η Μάχη του Σταυρού

Exit mobile version