Πρόκειται για την Μαύρη Αλυκή του Μεσολογγίου. Ένα από τα πιο ξεχωριστά μέρη της Ελλάδας που σίγουρα έχεις ακούσει αλλά πιθανόν να μην έχεις πλήρη εικόνα του πώς είναι. Εκεί λοιπόν, στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται η Τουρλίδα και η λιμνοθάλασσα με το περίφημο αλάτι Μεσολογγίου. Ένα μικρό νησί έξω από το Μεσολόγγι που απολαμβάνει τη θέα από το μοναδικό παζλ που δημιουργεί το αλάτι στην περιοχή. Το θέαμα είναι άκρως εντυπωσιακό ακόμη κι αν περνάς κοντά με το αυτοκίνητο. Οι εικόνες από ψηλά πάντως είναι ακόμη πιο μαγικές.
Οι κατακόμβες της Μήλου που προκαλούν δέος
Το μικρό νησί Τουρλίδα στο Μεσολόγγι
Η Τουρλίδα είναι λοιπόν το μικρό νησί έξω απο το Μεσολόγγι το οποίο συνδέεται με έναν δρόμο που διασχίζει την λιμνοθάλασσα. Παλιότερα ήταν το λιμάνι της πόλης. Παλιότερα λοιπόν σε εκείνο το σημείο γινόταν η φόρτωση του αλατιού το οποίο παραγόταν στις δύο αλυκές της περιοχής. Και μάλιστα δεν μιλάμε για μια απλή και εύκολη διαδικασία. Αντιθέτως απαιτούσε να γίνουν μεταφορές ακόμη και με το χέρι ή με σιδηροδρομικά βαγονέτα. Αν πας ποτέ στην περιοχή και μιλήσεις με τους ντόπιους θα έχουν να σου διηγηθούν διάφορες ιστορίες από τα παλιά.
Θα σου μιλήσουν για ιστορίες άλλων εποχών. Και πάντα πρωταγωνιστής θα είναι το αλάτι Μεσολογγίου. Ο θησαυρός της περιοχής. Το αγνό και λευκό χρυσάφι της λιμνοθάλασσας. Σαν κοιτάξεις από ψηλά, οι Αλυκές μοιάζουν με ένα παζλ που έχει πολλά και πολλές φορές όμοια κομμάτια.
Οι Αλυκές Μεσολογγίου και η ιστορία τους
Η παραγωγή του αλατιού στις αλυκές Μεσολογγίου γίνεται με μια απλή και για να πούμε την αλήθεια, πανάρχαια μέθοδο. Ουσιαστικά το αλάτι παράγεται από την εξάτμιση της θάλασσας με την βοήθεια του ήλιου και του ανέμου. Οι Αλυκές Μεσολογγίου αγγίζουν σε έκταση τα 11.500 στρέμματα ενώ όσον αφορά την παραγωγή τους σε αλάτι, φτάνουν περίπου τους 130.000 τόνους ετησίως.
Η δεύτερη Αλυκή, η λεγόμενη μαύρη στην περιοχή Τουρλίδα έχει έκταση 2.500 στρέμματα και παράγει 15.000 τόνους. Το Μεσολόγγι έχει τη μεγαλύτερη παράδοση στην αλατοποιία στην Ελλάδα. Πρόκειται για ιστορία αιώνων η οποία εκτυλίσσεται στα ζεστά και ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας. Ένα μέρος με το χρυσάφι της Ελλάδας που έχει άσπρο χρώμα και νοστιμίζει τη ζωή μας καθημερινά...
Διαβάστε επίσης:
Η Υψηλή Γέφυρα της Ελλάδας που περνάει πάνω από λίμνη
Τα άγνωστα Μιτάτα της Ελλάδας και η χρήση τους
Το ελληνικό θέατρο που μοιάζει με… μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου