Από την πρώτη στιγμή που βλέπεις τις εικόνες του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά Τρικάλων, συνειδητοποιείς ότι τα εκκλησάκια της Ελλάδας μπορεί να σε εκπλήξουν ανά πάσα στιγμή με την αρχιτεκτονική και τη δομή τους. Μια από αυτές είναι σίγουρα με διαφορά η μικρή εκκλησία που αναφέρουμε καθώς παρά το μικρό της μέγεθος, ξεχωρίζει από τους τρούλους της. Πρόκειται για έναν άκρως εντυπωσιακό ναό εξ' ου και πολυφωτογραφημένο. Καθώς τον παρατηρείς βλέπεις την εντυπωσιακή συμμετρία στους τρούλους καθώς και την κάθε λεπτομέρεια στον υπόλοιπο διάκοσμο. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το μικρό ελληνικό εκκλησάκι μπορεί να μπει εύκολα στη λίστα με τα πιο γραφικά και όμορφα εκκλησάκια της χώρας.
Η «θάλασσα του Παρνασσού» που σε μαγεύει όλες τις εποχές
Το ελληνικό μικρό εκκλησάκι με τους πολλούς τρούλους
Ο ναός του Τιμίου Σταυρού βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τα Τρίκαλα. Θα το βρεις σε μια καταπράσινη και όμορφη τοποθεσία μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Τρικάλων. Χωμένο στη νότια Πίνδο έχει το πλεονέκτημα να απολαμβάνει της ομορφιάς αυτής της ξεχωριστής τοποθεσίας στον νομό Τρικάλων. Θα τον ξεχωρίσεις αμέσως από την αρχιτεκτονική του και το πόσο εντυπωσιακός είναι. Εκεί, στα 1.000 περίπου μέτρα υψόμετρο, αυτό το αριστούργημα του εκκλησιαστικού χώρου κρύβεται μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλα έλατα.
Μέσα, λοιπόν, στο πανέμορφο δάσος του Ασπροποτάμου και λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακριά από τα Δολιανά βρίσκεται ένας από τους πιο σημαντικούς και εντυπωσιακούς βυζαντινούς ναούς. Μόλις φτάσαμε πρώτη φορά εκεί (έχουμε πάει τουλάχιστον 4) νιώσαμε απευθείας μια ξεχωριστή κατάνυξη και δέος. Σε αυτό βέβαια συνεργεί και η απόλυτη ησυχία του περιβάλλοντος. Μια ησυχία που την διακόπτουν μόνο οι ήχοι της φύσης όπως είναι τα πουλιά στα δέντρα. Η εκκλησία αυτή εικάζεται ότι αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι με τη θεμελίωσή της να προσδιορίζεται στα τέλη του 18ου αιώνα. Τελικά εγκαταλείφθηκε το 1924 και παρέμεινε απλώς εκκλησία.
Ο Τίμιος Σταυρός και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του
Όπως είπαμε, αυτό που ξεχωρίζει στην συγκεκριμένη εκκλησία είναι η αρχιτεκτονική της. Και το βλέπεις κατευθείαν. Επιβεβαιώνεσαι όταν μετρήσεις τους 13 τρούλους που την συνοδεύουν. Ο ναός έχει μια ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική ενώ ταυτόχρονα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κεντρικός της τρούλος που είνα σκεπασμένος με πέτρα είναι διπλός ενώ εξωτερικά μπορείς να παρατηρήσεις τα σπάνια λιθανάγλυφα τα οποία προσδίδουν κάτι ξεχωριστό και μεγαλοπρεπές στον ναό.
Μόλις μπήκαμε μέσα εντυπωσιαστήκαμε από τον κατανυκτικό χώρο ο οποίος είναι σκοτεινός. Το λιγοστό φως μπαίνει από τα μικρά παραθυράκια που έχουν οι τρούλοι.
Όποια εποχή του χρόνου κι αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει να γνωρίσεις αυτό το μικρό ελληνικό εκκλησάκι με τους πολλούς τρούλους, να ανάψεις ένα κερί και να βγάλεις μια φωτογραφία εκεί. Δες ΕΔΩ πού ακριβώς βρίσκεται ο ναός. Θα μας θυμηθείς όταν θα νιώσεις τη γαλήνη και την ηρεμία που θα σου προσφέρει το σημείο.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε παγκάκια που σου φέρνουν την ομορφιά της Ελλάδας στα πόδια σου
Τα ελληνικά χωριά – φαντάσματα και γιατί εγκαταλείφθηκαν
Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που βρίσκεται ξαπλωμένο εδώ και αιώνες