Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, άνοιξε ο εντυπωσιακός χώρος εστίασης στο στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο. Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κλασσικοί Δρόμοι», Σπύρος Μερκούρης, μιλώντας στο Newsbeast, εξήγησε τις προκλήσεις ενός μεγάλου project που έχεις ως στόχο να αναβαθμίσει την εμπειριά στους αρχαιολογικούς χώρους για εκατομμύρια επισκέπτες. Ακολουθεί η συνέντευξη του κυρίου Μερκούρη.
Εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας: Ζωντανό, πολύχρωμο, γραφικό και πολύ σύγχρονο
Κλασσικοί Δρόμοι: Το όραμα της εταιρείας
- Κύριε Μερκούρη, μάθαμε ότι η εταιρία Κλασικοί Δρόμοι αναδείχθηκε νικήτρια στο διαγωνισμό που προκήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και, ως Διευθύνων Σύμβουλος, θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια γι' αυτό.
Όντως, κατόπιν ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, για την εκμίσθωση σημείων εστίασης εντός Αρχαιολογικών Χώρων, μνημείων και μουσείων, η εταιρία «Κλασικοί Δρόμοι», μίσθωσε τους χώρους στους οποίους αναφερόταν ο διαγωνισμός. Η εταιρία «Κλασικοί Δρόμοι», στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει η εταιρία Γρηγόρης, έχει σαν στόχο να αναβαθμίσει την εμπειρία των εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέπτονται τους Αρχαιολογικούς Χώρους της Ελλάδας.
- Πώς ακριβώς σχεδιάζετε να υλοποιήσετε αυτό τον όντως φιλόδοξο στόχο;
Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με πολλές προκλήσεις. Ξεκινώντας με τους χώρους εστίασης στους Αρχαιολογικούς χώρους, μιλάμε για 59 σημεία, εκ των οποίων τα 42 δεν λειτουργούσαν μέχρι την διακήρυξη του διαγωνισμού. Εμείς αναλάβαμε να λειτουργήσουν και τα 59 σημεία, ασχέτως περιοχής και επισκεψιμότητας. Είτε ο Αρχαιολογικός Χώρος βρίσκεται στην Αττική, είτε στην Άρτα, τη Σάμο, ή την Κέρκυρα, θα του δώσουμε ζωή έτσι ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες. Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλα 39 σημεία σε Αρχαιολογικούς Χώρους, μνημεία και μουσεία, στα οποία έχουμε αναλάβει να τοποθετήσουμε Αυτόματους Πωλητές. Γιατί μέχρι την διακήρυξη του διαγωνισμού σε αυτά τα σημεία οι επισκέπτες δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε νερό! Οπότε είναι όντως φιλόδοξος ο στόχος. Έχουμε όμως όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να τον πετύχουμε, δεδομένου ότι στο μετοχικό μας κεφάλαιο συμμετέχει η εταιρεία Γρηγόρης.
- Θα ήθελα να μου σχολιάσετε τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν το χώρο εστίασης στο Νομισματικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμία εμπλοκή στο θέμα που έχει δημιουργηθεί και αναμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής και παράδοσης του σημείου από τον ΟΔΑΠ. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σε κανένα από τους χώρους εστίασης των Αρχαιολογικών χώρων δεν θα χρησιμοποιηθεί καμία εμπορική ονομασία, ούτε φυσικά το σήμα Γρηγόρης, όπως αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα. Επίσης, το μενού του κάθε χώρου θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες του. Τέλος, στόχος μας, φυσικά, είναι οι χώροι αυτοί να διατηρήσουν το πολιτιστικό χαρακτήρα τους, μέσω εκδηλώσεων και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
- Πώς σκοπεύετε να διαμορφώσετε τα σημεία εστίασης μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους;
Η διαμόρφωση των σημείων είναι εξαιρετικής σημασίας, ακριβώς γιατί κάποια από αυτά βρίσκονται μέσα σε Αρχαιολογικούς Χώρους, όπου ο κάθε ένας έχει τα στοιχεία της ιστορικής περιόδου με την οποία συνδέεται. Άρα λοιπόν, το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι ο κάθε χώρος εστίασης να συνδέεται αρμονικά με τον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκεται και την αισθητική του, τόσο ως προς τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, όσο και ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούμε. Επιπρόσθετα, για τις διαμορφώσεις ακολουθούμε σχέδια και λαμβάνουμε εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπαμε και παραπάνω, οι νέοι αυτοί χώροι εστίασης δε θα έχουν εμπορική ονομασία, ούτε σύνδεση με υφιστάμενο εμπορικό σήμα, καθώς στόχος μας είναι να ενταχθούν οργανικά στο χαρακτήρα του κάθε αρχαιολογικού χώρου, να προσφέρουν στους επισκέπτες ποιοτικά και γευστικά προϊόντα και να συνεισφέρουν στα πολιτιστικά δρώμενα μέσω εκδηλώσεων.
- Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα;
Θα σας δώσω και πολύ πρόσφατο μάλιστα. Σήμερα (Σάββατο 30/9) άνοιξε τις πόρτες του, ο χώρος εστίασης στο Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου στη Ρόδο, σε συνεργασία με τοπικό επιχειρηματία. Όπως γνωρίζετε το Παλάτι του Μ. Μαγίστρου, είναι το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των Ιπποτών. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο χώρος εστίασης δεν λειτουργούσε για πάνω από 15 χρόνια! Εμείς προχωρήσαμε στη διαμόρφωσή του, με προσεκτικό σχεδιασμό και απόλυτο σεβασμό. Διατηρήσαμε τα αρχιτεκτονικά στοιχεία, συντηρήσαμε τα υπέροχα φωτιστικά και επιλέξαμε έπιπλα και υλικά έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν μία βιωματική εμπειρία στο χώρο, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Πώς θα διαχειριστείτε τη λειτουργία αυτών των σημείων;
Συνεργαζόμαστε με τοπικούς επιχειρηματικούς φορείς αλλά και κάποιους από τους επιχειρηματίες που λειτουργούσαν ήδη αναψυκτήρια στους χώρους που λειτουργούσαν. Και φυσικά θα δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζομένους στα εν λειτουργία σημεία, να απασχοληθούν στον ίδιο χώρο εστίασης. Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να προσφέρουμε θέσεις εργασίας μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα παρέχουμε.
- Ποιο είναι το όραμά σας;
Να προσφέρουμε στους επισκέπτες ποιοτικά και γευστικά προϊόντα και μία ζεστή ελληνική φιλοξενία. Γιατί οι Αρχαιολογικοί Χώροι, τα μνημεία και τα μουσεία μας είναι η ιστορία και η κληρονομιά μας και θέλουμε οι άνθρωποι που τα επισκέπτονται από κάθε γωνιά της γης να απολαμβάνουν συνολικά μία εξαιρετική εμπειρία.
Ταξίδια στην Ελλάδα
4+1 πεζόδρομοι για απολαυστικές βόλτες στο κέντρο
Παρθενώνας: 10 άγνωστες πληροφορίες για το εμβληματικό μνημείο
Ξυλοθραύστης: Το άγαλμα της Αθήνας που έμεινε στο εργαστήριο για 38 χρόνια