Δύσκολη χρονιά αποδείχτηκε για κάποιες αεροπορικές εταιρείες το 2019 και όπως φαίνεται συνεχίζεται και για το 2020. Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου χρεοκόπησαν συνολικά 10 χρεοκοπίες αλλά και αναστολές λειτουργίας αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως. Το 2020 έχει ξεκινήσει ήδη με δύο χρεοκοπίες. Άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες, οι αεροπορικές εταιρείες που ανέστειλαν την λειτουργία τους εξυπηρετούσαν κάποιο επιβατικό κοινό και σίγουρα αποτελούν απώλεια για τον κλάδο.
Ας δούμε αναλυτικά ποιες ήταν αυτές…
Ιανουάριος 2019 - California Pacific Airlines
Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι τοπική και έχει έδρα το Carlsbad στην Καλιφόρνια. Αν και είχε ανακοινώσει ότι θα επαναλειτουργήσει μέσα το 2020 , δεν έχει προσδιοριστεί το πότε ακριβώς.
Φεβρουάριος 2019 - Germania και Flybmi
Η Germania ξεκίνησε τη λειτουργία της με πτήσεις charter ενώ αργότερα επέκτεινε το πρόγραμμα των πτήσεών της. Ωστόσο δεν κατάφερε να επιβιώσει λόγω διαφόρων συνθηκών. Μεταξύ αυτών είναι οι συνεχόμενες καθυστερήσεις το 2018 και οι τιμές των καυσίμων. Οι low cost αεροπορικές επίσης άλλαξαν το τοπίο στις αεροπορικές.
Ακριβώς τον ίδιο μήνα χρεοκόπησε η Flybmi, μια τοπική βρετανική αεροπορική εταιρεία με βάση το Βορειοδυτικό Leicestershire. Η χρεοκοπία αυτή αποδόθηκε στις αυξημένες τιμές καυσίμων αλλά και την αβεβαιότητα που προκαλούσε το Brexit.
Μάρτιος 2019 - Αεροπορικές εταιρείες Fly Jamaica Airways και Wow Air
Η Fly Jamaica ξεκίνησε την πτωτική της πορεία ύστερα τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ένα Boeing 767-300ER κατά τη διάρκεια προσγείωσης στη Γουιάνα. Αυτή η αεροπορική εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία της λόγω έλλειψης αεροσκαφών 5 μήνες αργότερα.
Η Wow Air ήταν μια ισλανδική αεροπορική εταιρεία με πολύ οικονομικά εισιτήρια. Μάλιστα από το 2015 που ξεκίνησε επεκτάθηκε πολύ γρήγορα το 2015 επεκτάθηκε στη Βόρεια Αμερική. Ο CEO της, Skuli Mogensen, αποδίδει την πτώχευση στην απομάκρυνση από το μοντέλο low cost και την προσθήκη των αεροσκαφών A330.
Απρίλιος 2019- Jet Airways
Μια από τις αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας που χρεοκόπησε εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού από τις εταιρείες χαμηλού κόστους. Εκεί το απέδωσαν και οι ιθύνοντες της αεροπορικής που είχε έδρα το Μουμπάι.
Σεπτέμβριος 2019 - Αεροπορικές εταιρείες XL Airways, Aigle Azur, Adria Airways και Thomas Cook
Αυτό το μήνα χρεοκόπησαν δύο γαλλικές αεροπορικές εταιρείες. Η XL Airways παρείχε πτήσεις leisure, αλλά το κεφάλαιό της «εξατμίστηκε» και δεν κατάφερε να βρει επιπλέον χρηματοδότηση.
Η Aigle Azur ανέστειλε τον ίδιο μήνα τη λειτουργία της. Προσπάθησε να εφαρμόσει μια νέα στρατηγική με νέα δρομολόγια και αεροσκάφη από το 2018 αλλά οδηγήθηκε στη χρεοκοπία λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Η πρώην εθνική αεροπορική της Σλοβενίας σημείωνε απώλειες κατά τις δεκαετίες του 2000 και του 2010. Παρά τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης η αεροπορική δεν τα κατάφερε.
Η Thomas Cook είναι μία από τις αεροπορικές εταιρείες των οποίων η πτώχευση ήταν ηχηρή. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των τουριστών αλλά και των tour operators. Η βρετανική αεροπορική κήρυξε πτώχευση ύστερα από την αποτυχία της να εξασφαλίσει επιπλέον κεφάλαια.
Φεβρουάριος 2020 - Air Italy και Atlas Global
Το 2020 η πρώτη αεροπορική που χρεοκόπησε ήταν η Air Italy. Η αεροπορική ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018. Δύο χρόνια αργότερα ανακοίνωσε τη ρευστοποίησή της. Οι πτήσεις της, ωστόσο, θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 25 Φεβρουαρίου. Όσοι έχουν κάνει κρατήσεις ύστερα από την ημερομηνία αυτή θα λάβουν αποζημίωση.
Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Atlas Global ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας με μια ανακοίνωση του CEO της στο Facebook ακριβώς μια μέρα από την ανακοίνωση της Air Italy.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Πώς κερδίζουν οι low cost αεροπορικές εταιρείες με τόσο φθηνά εισιτήρια