Αυξάνονται σταθερά και με ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα. Η Αττική φαίνεται πως είναι ο πρωταγωνιστής αυτής της αύξησης. Σηματοδοτεί με αυτό τον τρόπο, όπως φαίνεται, την ολική επαναφορά της κτηματαγοράς. Με αυτό τον τρόπο φαίνεται πώς υπάρχει ένας νέος ανοδικός κύκλος μετά την κρίση της τελευταίας δεκαετίας.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν για το τρίτο τρίμηνο, σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1%. Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός που καταγράφεται από το 2006, όταν οι αξίες είχαν ενισχυθεί με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 13%.
Τι έδειξαν τα στατιστικά το 2019 για την Αττική
Εντωμεταξύ οι αριθμοί της αύξησης είχαν συνεχώς ανοδική τάση το 2019 πράγμα που φαίνεται ότι αποτελεί προάγγελο του 2020. Σε αυτή την τροχιά ανάπτυξης, πρωταγωνιστής φαίνεται πως είναι η Αττική. Σε αυτή την αγορά, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό 11,9% κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτός ο αριθμός θεωρείται εντυπωσιακός αν αναλογιστεί κανείς το πού βρισκόταν η αγορά τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα, ωστόσο, με ορισμένους φορείς της αγοράς, η εγχώρια ζήτηση, παρότι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με τις αυξήσεις αυτές. Αυτό αφορά κυρίως το τελικό ύψος των αξιών, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των υποψήφιων αγοραστών αναζητεί ακίνητα αξίας έως 150.000 ευρώ. Ακριβώς επειδή η αγοραστική δύναμη των πολιτών δεν αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, εκφράζεται επιφύλαξη σε σχέση με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά. Κι αυτό γιατί ενδεχομένως να μην είναι τελικά ρεαλιστικές εάν στην πραγματικότητα κάποιος δεν μπορει να αγοράσει ένα ακίνητο.
Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό, φαίνεται πως η αγορά εξακολουθεί να τροφοδοτείται αυτήν. Χαρακτηριστικές είναι τιμές στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια. Αυτές αποτελούν τις βασικές περιοχές στην Αττική όπου εκδηλώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον από επενδυτές εκτός Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή εξακολουθεί να διαδραματίζει η συνεχιζόμενη «άνθηση» του προγράμματος «χρυσή βίζα», μέσω του οποίου εξασφαλίζονται άδειες παραμονής σε επενδυτές στην αγορά ακινήτων, με το ελάχιστο όριο να έχει οριστεί σε 250.000 ευρώ.
Τα στοιχεία για το 2020
Οσον αφορά το 2020, τα στοιχεία δείχνουν ότι η περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω αύξηση του ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης και την περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων θα ενισχύσουν τις συναλλαγές.
Ποια είναι η εικόνα επαγγελματικά ακίνητα
Όσον αφορά τα επαγγελματικά ακίνητα, και εκεί σημειώθηκε ανοδική τροχιά το 2019 ειδικά στην Αττική. Αυτή η αύξηση αφορά κυρίως τα κτίρια γραφείων, αλλά και τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό οφείλεται στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στην απουσία νέων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Τι δείχνει η πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική; Kατά το φετινό 11μηνο τοποθετήθηκαν κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ αφορούν συμφωνίες. Αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν και τυπικά τις προσεχείς εβδομάδες.
Κατά το πρώτο εξάμηνο οι τιμές πώλησης κτιρίων γραφείων αυξήθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση, ενώ άνοδο κατά 10% σημείωσαν και οι τιμές πώλησης εμπορικών καταστημάτων. Αντίστοιχα, για το σύνολο του 2018 οι τιμές πώλησης γραφείων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,2%, με την άνοδο στην Αθήνα να αγγίζει το 9%. Για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 5,4%.
Η συνολική, τελικά, εικόνα δείχνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς είναι η ζήτηση ακινήτων εισοδήματος από επενδυτές.
Airbnb: Αυτές είναι οι νέες τάσεις στα ταξίδια για φέτος