Ένα από τα πρώτα πράγματα ή καλύτερα το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει τις αεροπορικές εταιρείες είναι η ασφάλεια των επιβατών. Το αμέσως επόμενο είναι η άνεσή στα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όσο περνούν τα χρόνια φροντίζουν γι’ αυτό ακόμη περισσότερο. Χρησιμοποιούν καλύτερες και πιο σύγχρονες μεθόδους.
Κάθε χρόνο τα δεδομένα αλλάζουν. Η κατασκευή των αεροπλάνων από την πρώτη μέρα που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα συνεχώς εξελίσσεται προς το καλύτερο. Αυτό γίνεται προκειμένου να γίνουν ασφαλέστερα. Κάπως έτσι, λοιπόν, εξηγείται και το σχήμα που έχουν τα παράθυρα στα αεροπλάνα στην καμπίνα των επιβατών. Παλιότερα μπορεί κάποιος να συναντούσε παράθυρα σε σχήμα τετράγωνο. Πλέον, όμως, σε όλα τα αεροσκάφη τα παράθυρα έχουν οβάλ σχήμα.
Αυτή η αλλαγή στα αεροπλάνα έγινε για λόγους ασφαλείας. Όπως αναφέρει το Real Engineering όσο αυξάνεται το ύψος στο οποίο ταξιδεύουν τα αεροπλάνα, η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο θάλαμο των επιβατών και της εξωτερικής ατμόσφαιρας γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτού;
Γιατί πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν πάνω από τον Ειρηνικό;
Η διαφορά πίεσης προκαλεί μια μικρή διαστολή στην άτρακτο, όχι τόσο μικρή όμως που να περνά απαρατήρητη. Και τι ρόλο παίζουν τα παράθυρα; Παρατηρήθηκε ότι τα τετράγωνα παράθυρα που κατασκευάζονταν παλιότερα στα αεροπλάνα άρχισαν να αποτελούν πρόβλημα. Οι γωνίες τους βοηθούσαν στην διαστολή της ατράκτου. Κάτι το οποίο δεν ήθελαν οι εταιρείες, φυσικά.
Οι ειδικοί το εξηγούν επιστημονικά ως εξής: «η πίεση εξαπλώνεται ομαλά μέσα σε ένα υλικό, αν όμως τοποθετηθεί ένα εμπόδιο στην πορεία της, αναγκάζεται να αλλάξει κατεύθυνση με αποτέλεσμα η πίεση να συσσωρεύεται σε ορισμένες περιοχές (stress concentration)».
Έτσι λοιπόν έχει την εξήγησή του το γιατί επιλέχθηκαν και επιλέγονται τέτοιου είδους παράθυρα. Τα οβάλ παράθυρα δεν έχουν γωνίες και έτσι μειώνεται η διαστολή της ατράκτου. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο που έχει να κάνει με την ασφάλεια του αεροσκάφους και την καλύτερη λειτουργία του. Για παράδειγμα, για λόγους ασφαλείας, επίσης, χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται.
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται