Γιατί τα αεροπλάνα δεν έχουν χρώμα και είναι λευκά

Υπάρχει παραπάνω από ένας λόγος που δεν βάφονται έντονα

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει ότι τα περισσότερα αεροπλάνα έχουν λευκό χρώμα και κάπου τοποθετημένο το σύμβολο της κάθε εταιρείας. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά αυτός είναι ο βασικός κανόνας. Και ακολουθείται σε μεγάλο ποσοστό.

Κι όμως αυτό δεν είναι τυχαίο αν έτσι νομίζεις. Αρχικά αυτό γίνεται για λόγους οικονομίας. «Η βαφή προσθέτει περίπου 273 – 544 κιλά στο βάρος ενός αεροσκάφους» έχει δηλώσει στο παρελθόν εκπρόσωπος της Boeing στην Telegraph. Το πρόσθετο βάρος σημαίνει ότι το αεροσκάφος καταναλώνει περισσότερα καύσιμα. Τα 544 κιλά μάλιστα αντιστοιχούν σε περίπου 8 επιβάτες.

Expand player

Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες συχνά καταλήγουν να πωλούν τα αεροπλάνα τους σε άλλους μεταφορείς. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια δυσκολία στο να το κάνουν αυτό εάν είναι χρωματιστά.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα αεροπλάνα διατηρούνται περισσότερο δροσερά έχοντας λευκό χρώμα. Για ποιο λόγο; Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που τα ανοιχτόχρωμα ρούχα κυριαρχούν στις καλοκαιρινές ντουλάπες μας. Επειδή είναι πιο δροσερά, έτσι και τα λευκά αεροσκάφη αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου.

Τέσσερα πράγματα που μπορείς να ζητήσεις στο αεροπλάνο και δε θα σου αρνηθούν

«Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα αεροσκάφη είναι βαμμένα λευκά ή σε ανοιχτά χρώματα είναι για να αντικατοπτρίζουν το φως του ήλιου και να ελαχιστοποιούν τόσο την ζέστη όσο και τυχόν ζημιές από την ηλιακή ακτινοβολία» είχε δηλώσει ο καθηγητής αεροναυτικής και αστροναυτικής, Τζον Χάνσμαν στο Business Insider.

Επίσης κάποια από τα τμήματα των αεροπλάνων είναι κατασκευασμένα από πλαστικό και σύνθετα υλικά όπως ίνες άνθρακα και υαλοβάμβακα. Αυτά χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από την θερμότητα του ήλιου. Γι’ αυτό το λόγο μέρη όπως η μύτη του αεροπλάνου, όπου βρίσκεται το ραντάρ και οι επιφάνειες ελέγχου, είναι συνήθως βαμμένα με λευκό ή ανοιχτό γκρι χρώμα.

Ακόμη ένας σημαντικός λόγος είναι ο έλεγχος των ζημιών που μπορεί να γίνει στο λευκό χρώμα. Σε μια ανοιχτόχρωμη επιφάνεια διευκολύνεται η ταυτοποίηση και η επισκευή οποιονδήποτε ρωγμών, διαρροών λαδιού και άλλων ελαττωμάτων.

Τέλος, αν και εξαρτάται φυσικά από το πού έχει συμβεί μια συντριβή, ωστόσο, εάν ένα αεροπλάνο πέσει, μια λευκή άτρακτος μπορεί να είναι ευκολότερο να εντοπιστεί περισσότερο από τον αέρα.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com

Γιατί πολλές αεροπορικές εταιρείες δεν πετούν πάνω από τον Ειρηνικό;