Πιλότοι αεροπλάνου. Πρώτα συγκυβερνήτης και μετά κυβερνήτης. Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ένα από τα πιο συναρπαστικά και όμορφα επαγγέλματα. Η αδρεναλίνη της δουλειάς, οι απίστευτες εικόνες που αντικρίζεις αλλά και οι γνώσεις μαζί με την εμπειρία συνθέτουν ένα μοναδικό παζλ. Να προσθέσουμε και η αίσθηση ευθύνης, φυσικά, όταν κάθεσαι στο πιλοτήριο. Αλήθεια πόσο πληρώνεται για όλα αυτά ένας πιλότος; Πώς είναι το ξεκίνημά του και μέχρι πού μπορεί να φτάσει;
→ Η αεροπορική πτήση της Ελλάδας που διαρκεί πέντε λεπτά!
Ποιος είναι ο μισθός ενός πιλότου αεροπλάνου
Απευθυνθήκαμε σε επαγγελματία του χώρου και πριν μεταφέρουμε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέσαμε, να σημειώσουμε πως ο/η υποψήφιος πιλότος αεροσκάφους, θα χρειαστεί ιδιωτική εκπαίδευση, και θα πρέπει να ξοδέψει από 40 έως 50.000 ευρώ για να πάρει το πτυχίο του. Υπάρχει φυσικά και ο «δρόμος» του να γίνει κάποιος πιλότος αεροπλάνου ή ελικοπτέρου, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, πλην όμως απαιτεί παραμονή στο Στράτευμα 25 ετών, αλλά όταν αποστρατευτεί κάποιος χειριστής των Ε/Δ, έχει ένα άριστο και μάχιμο βιογραφικό, για οποιαδήποτε ανάλογη θέση. Η απόκτηση λοιπόν Επαγγελματικού Αεροπορικού Πτυχίου (Commercial Pilot’s License Aeroplane - CPL/A) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος στη συγκεκριμένο πόστο. Με το συγκεκριμένο πτυχίο, μπορεί να ξεκινήσει από τη θέση του συγκυβερνήτη σε οποιαδήποτε εταιρεία.
Πώς ανεβαίνει κάποιος στην ιεραρχία και μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα πιλότος σε επιβατικό αεροπλάνο; Ο συγκυβερνήτης αξιολογείται μετά από κάποιες ώρες πτήσης - το όριο είναι διαφορετικό ανά εταιρεία. Η εμπειρία και ο χρόνος μπορούν να τον πάνε πιό ψηλά σε θέση και μισθολογικά. Τα επόμενα βήματα είναι να προαχθεί σε κυβερνήτης και στο μέλλον να αναλάβει τον ρόλο του εκπαιδευτή / εξεταστή. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι χειριστές αεροσκαφών των αεροπορικών εταιρειών, αξιολογούνται τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Από τη διαδικασία δε... γλιτώνουν ούτε οι εξεταστές, οι οποίοι αξιολογούνται από άλλους εξεταστές.
Ένα ακόμη κομμάτι που πρέπει να γνωρίζει ο/η υποψήφιος πιλότος, είναι πως θα πρέπει να εκπαιδεύεται συνέχεια. «Κάθε πτήση είναι διαφορετική. Έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες», είπε στο ExploringGreece.tv άνθρωπος του χώρου. Πολλά τα καθήκοντα προς εκτέλεση, συνήθως υπό μεγάλη πίεση. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο «απρόβλεπτος» παράγοντας είναι πάντα εκεί. Ένας πιλότος, εκτός από τη γνώση και την εμπειρία, καλείται να παίρνει σωστές αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό απαιτεί ικανότητα. «Η ικανότητα αντίληψης της επικρατούσας κατάστασης και η σωστή λήψη αποφάσεων είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μια επιτυχημένη και ασφαλή εκτέλεση πτήσεων», σημείωσε ο επαγγελματίας που συνομιλήσαμε και μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του.
Πάμε τώρα στο δια ταύτα. Πόσο κοστολογούνται όλα τα παραπάνω από τις εταιρείες. Κοινή απάντηση δεν μπορούμε να βρούμε καθώς η κάθε εταιρεία έχει δική της πολιτική και διαφορετικά μισθολόγια. Για παράδειγμα, ένας συγκυβερνήτης της Ryanair αμείβεται με 4.500 λίρες το μήνα, ενώ ο κυβερνήτης φτάνει τις 10.000 λίρες. Στην Aegean, ο μισθός ενός νέου κυβερνήτη ξεκινάει από τα 6.000 ευρώ, με τον συγκυβερνήτη να κυμαίνεται από 1.500 ευρώ μέχρι 2.000 ευρώ ως πρώτο μισθό. Όσο αυξάνεται η εμπειρία του συγκυβερνήτη, αυξάνοντα και οι απολαβές του - που φτάνουν τα 3.000 ευρώ. Διαφορές μεταξύ των εταιρειών υπάρχουν. «Περισσότερη σημασία έχει να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, τα όρια απασχόλησης του προσωπικού της αλλά και να εκτελούνται τα προγράμματα συντήρησης κατά γράμμα», μας λέει ο άνθρωπός μας.
Τα μυστικά των πτήσεων
Πάμε να δούμε τώρα κάποια «μυστικά» του επαγγέλματος που αφορούν είτε τα προσωπικό που εργάζεται μέσα σε ένα αεροσκάφος, είτε κάποιες διαδικασίες κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Γνωρίζεις τον πραγματικό λόγο που οι αεροσυνοδοί σε χαιρετούν πάντα στην πόρτα; Δεν είναι μόνο για λόγους ευγένειας. Υπάρχει κάτι άλλο που τσεκάρουν και μπορεί να τους φανεί χρήσιμο πριν την απογείωση ή κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Αν έχεις ταξιδέψει έστω και μία φορά με αεροπλάνο είτε για επαγγελματικό ταξίδι είτε αναψυχής θα γνωρίζεις πόσο αυστηροί είναι πλέον οι έλεγχοι στα αεροδρόμια. Υπάρχει ένας κωδικός πτήσης που δε θες να δεις πριν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο.
Τέλος, ας μάθουμε, γιατί στα φτερά των αεροπλάνων υπάρχει κολλητική ταινία. Ένας βετεράνος πιλότος και σύμβουλος ασφαλείας είχε πει: «Δε θα ήταν ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιηθούν κομμάτια κολλητικής ταινίας, από αυτές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, σε ένα αεροπλάνο». Άρα; Ποια είναι η χρήση τους;
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Το αεροδρόμιο που μόνο 50 πιλότοι στον κόσμο μπόρεσαν να προσγειωθούν
→ Πώς έχουν κέρδος οι low cost αεροπορικές εταιρείες με τόσο φθηνά εισιτήρια
→ Έμπειρη αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το πιο αηδιαστικό πράγμα που κάνουν οι επιβάτες
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα