Έχεις αναρωτηθεί ποτέ Τι εντοπίζουν οι σαρωτές στα αεροδρόμια; Ο έλεγχος ασφαλείας στα αεροδρόμια είναι μια απαραίτητη -αν και συχνά εκνευριστική- διαδικασία για κάθε ταξιδιώτη. Οι σαρωτές σώματος και αποσκευών αποτελούν πλέον καθημερινότητα, όμως τι ακριβώς «ψάχνουν» στην πραγματικότητα τα συγκεκριμένα μηχανήματα;
→ Το αεροδρόμιο που μόνο 50 πιλότοι στον κόσμο μπόρεσαν να προσγειωθούν
Τι εντοπίζουν οι σαρωτές στα αεροδρόμια;

Από μεταλλικά αντικείμενα και οργανικά υλικά μέχρι… ιδρώτα ή ένα απλό κοκαλάκι για τα μαλλιά, οι σαρωτές χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για να εντοπίσουν πιθανούς κινδύνους με εντυπωσιακή ακρίβεια. Αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί σε βάζουν να βγάλεις το ρολόι ή τι ακριβώς καταγράφει το μηχάνημα όταν περνάει η βαλίτσα σου, είσαι στο σωστό μέρος.
Πώς λειτουργούν οι σαρωτές σώματος
Όπως εξηγεί και η Shawna Malvini Redden, συγγραφέας του 101 Pat-Downs, τα κύματα περνούν μέσα από τα ρούχα και ανακλώνται στο δέρμα (ή οτιδήποτε άλλο κουβαλάμε πάνω μας), δημιουργώντας μια εικόνα-«avatar» για λόγους ιδιωτικότητας. Αν εντοπιστεί κάτι ύποπτο –όπως ένα ξεχασμένο κέρμα στην τσέπη– το μηχάνημα θα επισημάνει την περιοχή στην οθόνη ώστε ο έλεγχος να γίνει πιο στοχευμένα.
Τι μπορεί να προκαλέσει συναγερμό;
Οι σαρωτές δεν εντοπίζουν μόνο όπλα ή απειλές – μπορούν να «κολλήσουν» και σε εντελώς αθώα πράγματα, όπως:
- Κλιπ μαλλιών
- Πυκνά χτενίσματα (π.χ. πλεξούδες, κότσοι)
- Συρμάτινα μέρη σε εσώρουχα
- Τρυπήματα στο σώμα
- Όγκοι ή φουσκώματα στο σώμα
- Ιδρώτας (ο οποίος επηρεάζει την αντανάκλαση των κυμάτων)
Και οι σαρωτές αποσκευών;
Οι σαρωτές αποσκευών λειτουργούν με ακτίνες Χ, οι οποίες περνούν μέσα από τις τσάντες και υπολογίζουν την πυκνότητα και το είδος των αντικειμένων που υπάρχουν μέσα. Όπως αναφέρει το BBC και το Time Out, αυτό που ψάχνουν είναι σχήματα και χρώματα που μπορεί να υποδηλώνουν κάτι ύποπτο.
Σύμφωνα με την Point Security Inc., τα υλικά εμφανίζονται στην οθόνη με διαφορετικά χρώματα:
- Μπλε: μεταλλικά αντικείμενα
- Πορτοκαλί: οργανικά υλικά (τρόφιμα, χαρτί, εκρηκτικά, ναρκωτικά)
- Πράσινο: ελαφρά μέταλλα
Αντικείμενα όπως χάπια ή χαρτονομίσματα εντοπίζονται σχετικά εύκολα, αν και ο σαρωτής δεν μπορεί να «αναγνωρίσει» συγκεκριμένες ουσίες – μπορεί όμως να εντοπίσει περιοχές που χρήζουν περαιτέρω ελέγχου.
Σε πολλά αεροδρόμια πλέον χρησιμοποιούνται και σαρωτές αξονικής τομογραφίας (CT), παρόμοιοι με αυτούς των νοσοκομείων. Οι μηχανές αυτές «τεμαχίζουν» ψηφιακά τις αποσκευές σε λεπτές τομές, προσφέροντας πλήρη εικόνα του περιεχομένου χωρίς να χρειάζεται να ανοιχτεί η τσάντα.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Ο κωδικός πτήσης που δε θες να δεις πριν επιβιβαστείς στο αεροπλάνο
→ Ο πραγματικός λόγος που κλείνουν τα κινητά τηλέφωνα στις απογειώσεις και τις προσγειώσεις
→ Γιατί τα παράθυρα στα αεροπλάνα έχουν μια μικρή τρύπα
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα