Τα πέντε μυστικά που σίγουρα δεν γνωρίζεις για τα αεροπλάνα

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τις πτήσεις

Τα αεροπλάνα αποτελούν το πιο ασφαλές μέσο μεταφοράς παγκοσμίως. Στους περισσότερους ανθρώπους έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς απορίες για το πώς πετούν τα αεροπλάνα αλλά και μικρά μυστικά πιλότων και αεροσυνοδών. Κάποια πράγματα κατά 99% δεν τα γνωρίζεις.

Σου παρουσιάζουμε πέντε από αυτά τα μυστικά…

Expand player

1. Γιατί το φαγητό στα αεροπλάνα φαίνεται τόσο άγευστο

Σίγουρα δεν φταίνε οι αεροπορικές εταιρείες γι’ αυτό. Η χαμηλή υγρασία σε συνδυασμό με την ατμοσφαιρική πίεση της καμπίνας σε υψηλό επίπεδο, μειώνουν την ευαισθησία των γευστικών καλύκων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ερευνητές κατά τη διάρκεια πτήσεων μειώνεται η ικανότητα να γευόμαστε τα γλυκά και τα αλμυρά κατά 30%. Γι’ αυτό το λόγο το φαγητό μας φαίνεται χωρίς ιδιαίτερη γεύση.

2. Ένα αεροσκάφος μπορεί να αντέξει χτύπημα από κεραυνό

Οι στατιστικές λένε ότι κάθε χρόνο, κάθε αεροπλάνο δέχεται χτύπημα από κεραυνό. Αυτή η κατάσταση συχνά δεν έχει επιπτώσεις στο αεροσκάφος. Κάθε σύγχρονο αεροσκάφος έχει ειδική προστατευτική επίστρωση και μπορεί να αντέξει χτύπημα από κεραυνό, χωρίς καμία επίπτωση στα ηλεκτρομηχανολογικά μέρη του αεροπλάνου.

3. Αν η μία τουρμπίνα σταματήσει να λειτουργεί, το αεροπλάνο μπορεί να πετάξει με τη δεύτερη

Πάντα η μία τουρμπίνα του αεροπλάνου να σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο λόγο, γεγονός που μπορεί να ακούγεται τρομακτικό για οποιονδήποτε επιβάτη. Ωστόσο, τα σύγχρονα αεροσκάφη είναι σε ετοιμότητα για τέτοιες καταστάσεις. Επιπλέον, οι διαδρομές είναι προσεκτικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε το αεροσκάφος να πετάξει μέχρι το κοντινότερο αεροδρόμιο σε περίπτωση βλάβης του ενός κινητήρα.

4. Γιατί τα αεροπλάνα αφήνουν λευκά ίχνη στον ουρανό;

Αυτά τα λευκά ίχνη από αεροσκάφη στον ουρανό είναι ίχνη συμπύκνωσης, μετατροπή αερίου σε υγρό. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, οι τουρμπίνες παράγουν ατμό, που σε επαφή με τα κρύα στρώματα της ατμόσφαιρας, δημιουργούνται λευκά ίχνη. Κάτι αντίστοιχο, γίνεται όταν αναπνέουμε στο κρύο

5. Οι μάσκες οξυγόνου είναι σχεδιασμένες για να διαρκούν 15 λεπτά

Όταν πέφτει η ατμοσφαιρική πίεση στο εσωτερικό της καμπίνας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε μάσκες οξυγόνου. Λίγοι είναι όμως αυτοί που γνωρίζουν ότι διαρκούν μόνο για 15 λεπτά. Αυτός ο χρόνος συνήθως είναι αρκετός για να επανέλθει το αεροπλάνο σε ύψος, όπου είναι δυνατόν οι επιβάτες να αναπνέουν χωρίς μάσκες.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com

Τι δεν πρέπει με τίποτε να έχει μια αεροσυνοδός για να προσληφθεί