Έχει τύχει ποτέ να κάνεις πτήση με το αεροπλάνο και φεύγοντας να δεις παρατημένες κάρτες επιβίβασης στις θέσεις ή σε άλλους χώρους του αεροδρομίου; Ο Ίταϊ Μίορ από την εταιρεία IntSights, που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοεπιθέσεων, το παρατήρησε μετά από πολλά ταξίδια. Μέσα σε ένα χρόνο έκανε πάνω από 100 πτήσεις. Αυτό που είδε, λοιπόν, είναι ότι οι επιβάτες αφήνουν τις κάρτες επιβίβασης στο αεροπλάνο όταν φτάνουν στον προορισμό τους. Επίσης πολλοί από αυτούς τις αφήνουν αργότερα σε κάποιο από τα καφέ του αεροδρομίου ή σε άλλα εμφανή σημεία παρατημένες.
Κι όμως αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι σαν να κάνεις δώρο σε έναν άγνωστο τα πολύ προσωπικά σου δεδομένα. Σύμφωνα με τον Μίορ δεν συνειδητοποιούμε ότι όλα τα προσωπικά μας δεδομένα είναι κωδικοποιημένα εκεί. Σίγουρα ανάλογα με την εταιρεία να αλλάζουν οι πληροφορίες που περνιούνται με την κάθε πτήση. Κάποιες κρατούν περισσότερα στοιχεία από άλλες. Αλλά ακόμη και οι πιο βασικές πληροφορίες, μπορεί να χρησιμοποιηθούν με βλαπτικό τρόπο αν πέσουν σε λάθος χέρια.
Τι μπορεί να κάνει ένας χάκερ αν βρει μια κάρτα επιβίβασης
Αν μετά την πτήση σου αφήσεις εκτεθειμένη την κάρτα επιβίβασης, το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σου είναι ένας σαρωτής για barcodes. Και αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλές εφαρμογές που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε στο κινητό του, και μάλιστα κάποιες είναι εντελώς δωρεάν.
Με αυτόν, λοιπόν, τον απλό τρόπο ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σαρώσει κάθε κάρτα επιβίβασης και να αποκτήσει πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες των επιβατών, όπως το όνομα και τα στοιχεία από την κάθε πτήση. Το barcode μπορεί, επίσης, να αποκαλύψει μια ακόμη βασική πληροφορία: τον πλήρη αριθμό λογαριασμού του επιβάτη στην εταιρεία. Άλλες φορές είναι διαθέσιμες και άλλες πληροφορίες του λογαριασμού, όπως το email, ο αριθμός τηλεφώνου και άλλα.
Με την πρόσβαση στον πλήρη αριθμό του λογαριασμού του κάθε επιβάτη, ένας χάκερ μπορεί επίσης μάθει ακόμη και τις «μυστικές ερωτήσεις» ενός μέιλ προκαλώντας δεκάδες προβλήματα.
Για να προστατεύσεις, λοιπόν, τα προσωπικά σου δεδομένα πρέπει να προσέχεις πριν και μετά από κάθε πτήση. Χρησιμοποίησε την κάρτα επιβίβασης από το κινητό σου. Θυμήσου να καταστρέφεις την έντυπη κάρτα επιβίβασης. Εάν για κάποιο λόγο πρέπει να έχεις τυπωμένη την κάρτα επιβίβασης, να την φυλάς καθ′ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και όταν φτάσεις σπίτι να την καταστρέφεις. Μην ανεβάζεις ποτέ στα social media την κάρτα επιβίβασης.
Αυτά... Και καλά ταξίδια!
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: pexels.com
Τα συνθηματικά που λένε οι αεροσυνοδοί αν σε έχουν «βάλει στο μάτι»