Πώς ξεκίνησαν όλα στο μέσο που έχει μεταφέρει εκατομμύρια Ελληνες στον προορισμό τους
Αλήθεια, ποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει στα πρώτα του ταξίδια τα ΚΤΕΛ; Παρέες ολόκληρες έδιναν ραντεβού στον Κηφισό. Με το ΚΤΕΛ αρκετοί έκαναν τις πρώτες του διακοπές. Αλλοι πήγαιναν και πηγαίνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, στην επαρχία. Πόσοι γνωρίζουν όμως τι ακριβώς σημαίνει ΚΤΕΛ;
Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι άσχετο με την υπηρεσία που προσφέρει αλλά δεν είναι και το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό. Ας δούμε πρώτα, λίγο την ιστορία τους. Τα ΚΤΕΛ είναι μεταφορικές επιχειρήσεις που εξυπηρετούν τη μετακίνηση του επιβατικού κοινού μεταξύ των ελληνικών πόλεων με χρήση λεωφορείων. ΚΤΕΛ λέμε και τους σταθμούς επιβίβασης. «Ραντεβού στα ΚΤΕΛ», «Τα λέμε στα ΚΤΕΛ», εκφράσεις που κάτι μας θυμίζουν.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Το 1912 εκδόθηκε το πρώτο διάταγμα για τη συγκοινωνία στην επαρχία. Την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση σε εταιρεία αυτοκινήτων της εκμετάλλευσης επαρχιακών δρόμων. Ο διαγωνισμός αυτός αφορούσε τους δρόμους Τρίπολης - Σπάρτης και Λαμίας - Καρπενησίου. Υπό αυτό το καθεστώς, το κάθε λεωφορείο αποτελούσε ξεχωριστή επιχείρηση, οδηγώντας σε αναρχία στα δρομολόγια και στις τιμές των εισιτηρίων. Την κατάσταση προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν οι επόμενες κυβερνήσεις με θέσπιση νόμων και προεδρικών διαταγμάτων.
Η ιστορία του Ηλεκτρικού μέσα από το εντυπωσιακό μουσείο του Πειραιά
Την περίοδο 1927-1930 δημιουργήθηκαν οι Κοινές Διευθύνσεις Αστικών και Υπεραστικών Λεωφορείων. Ηταν η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης του στόλου και του πλαισίου λειτουργίας του. Ο πόλεμος που ακολούθησε άλλαξε τα πάντα. Τα λεωφορεία επιτάχθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα λεωφορεία αποτέλεσαν το κύριο μέσο μαζικής μεταφοράς. Βλέπετε, το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε μεγάλες φθορές.
Τα 104 δρομολόγια
Και φτάνουμε στο 1952. Τότε δημιουργήθηκαν τα ΚΤΕΛ με 104 δρομολόγια: 59 υπεραστικά και 45 αστικά. Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Λεωφορείων. Αυτό σημαίνει ΚΤΕΛ. Το 1968 μετονομάστηκαν σε ΚΤΕΥΛ (Κοινά Ταμεία Εισπράξεων Υπεραστικών Λεωφορείων). Από το 1973 μέχρι σήμερα, ο οργανισμός επέστρεψε στο κλασικό ΚΤΕΛ.
Το 1984 διαχωρίστηκαν οριστικά τα αστικά από τα υπεραστικά λεωφορεία. Το 2001 αλλάζει και πάλι ο τρόπος λειτουργίας τους. Για να φτάσουμε στο 2003, όπου βάσει νέου νόμου, τα ΚΤΕΛ όλης της χώρας μετατράπηκαν σε ανώνυμες εταιρείες.
Σήμερα υπάρχουν 59 ΚΤΕΛ (με τη μορφή ανωνύμων εταιρειών). Ο στόλος τους απαριθμεί 4.136 λεωφορεία. Εξυπηρετούν την κίνηση του επιβατικού κοινού μεταξύ των επαρχιακών πόλεων και των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, Λάρισα).
Να ρωτήσω κάτι; Τι ώρα φεύγει το ΚΤΕΛ;
Η πιο χαζή ερώτηση που μπορείς να κάνεις με το που μπεις στο αεροπλάνο