Πλάκα. Οδός Τριπόδων. Η ιστορία της Αθήνας χάνεται στο βάθος των αιώνων και μαζί με αυτήν πολλά είναι εκείνα που άλλαξαν στην πόλη. Οι γειτονιές, οι περιοχές και οι συνήθειες των ανθρώπων. Και όμως υπάρχουν κάποια -ίσως λίγα- που φαίνεται πως μένουν ίδια ή σχεδόν ίδια στην πρωτεύουσα. Ένα από αυτά είναι η οδός Τριπόδων στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ο αρχαιότερος δρόμος για την ακρίβεια. Η οδός που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες.
Το εγκαταλελειμμένο σπίτι με την «πήλινη γυναίκα» στην Αθήνα 〉
Οδός Τριπόδων στην Πλάκα: Ο δρόμος που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες
Η περίφημη οδός Τριπόδων έχει ιστορία και είναι πολύ σημαντική όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Εκτός από αυτό θεωρείται ότι ο μακροβιότερος δρόμος της Αθήνας που διατηρεί την ίδια ονομασία εδώ και 25 αιώνες. Ένας δρόμος στον οποίο έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πολλές και διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Ξεκινώντας από πολύ παλιά, η οδός Τριπόδων οδηγούσε από το Θέατρο στην Αγορά και μάλιστα αυτή ήταν και η βασική χρησιμότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούταν και θεωρείται ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών.
Ο Παυσανίας ανέφερε χαρακτηριστικά για την οδό Τριπόδων: «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί.» (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις).
Από τις αναφορές που έχουν διασωθεί μπορούμε να φανταστούμε ότι από την αρχαιότητα θεωρούταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Οι Αθηναίοι ξεκινούσαν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και ανηφόριζαν των 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου. Την αρχαία αυτή οδό, διέσχιζαν και οι νυχτερινές λαμπαδηδρομίες που γίνονταν προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο και το όνομά της. Το πήρε από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος της. Ένας δρόμος που σήμερα σε ταξιδεύει στο χρόνο και νομίζεις ότι θα ξεπροβάλλουν μπροστά σου ιστορίες από τα δεκάδες χρόνια ζωής του.
Πλάκα: Πώς πήρε το όνομά της η γραφική γειτονιά στην Αθήνα 〉
Η οδός Τριπόδων σήμερα
Σήμερα η οδός Τριπόδων, αυτός ο δρόμος με την μεγάλη ιστορία είναι ένα γραφικό πλακιώτικο δρομάκι. Η χρήση της σύγχρονης πλέον οδούς συνεχίζεται σχεδόν στον ίδιο άξονα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε υπόγεια και αυλές ακινήτων επί της σημερινής οδού Τριπόδων έχουν βρεθεί τμήματα των χορηγικών μνημείων της αρχαιότητας.
Η οδός Τριπόδων στην Πλάκα παραμένει, λοιπόν, μέχρι και σήμερα ένας πολυσύχναστος δρόμος στην καρδιά της ομορφότερης γειτονιάς της Αθήνας. Δεν έχει αλλάξει και τόσο πολύ σε σχέση με τα χρόνια που πέρασαν από πάνω της. Συνέχισε, μάλιστα, μέχρι και τα πιο πρόσφατα χρόνια να γράφει ιστορία. Πρόκειται για τον δρόμο όπου βρισκόταν το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Το στενό που διαδραματίστηκαν πολλές σκηνές με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τη Μάρω Κοντού.
Η οδός Τριπόδων είναι ο δρόμος της Αθήνας που το παρελθόν μπλέκεται τόσο αρμονικά με το παρόν μέσα στην αχλή του χρόνου. Μια από τις ωραιότερες εκδοχές της ούτως ή άλλως γοητευτικής Πλάκας...
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αλίμονο στους νέους: Πού ήταν το σπίτι που έμενε η Μάρω Κοντού και τι βρίσκεται εκεί σήμερα
Αθήνα: Τουρίστας στην πόλη μου σε τρεις ιδιαίτερες γειτονιές
Ποια πασίγνωστη περιοχή της Αθήνας την έλεγαν «Μαύρες Πέτρες»