Μακρυνίτσα, Μηλιές, Τσαγκαράδα, Πορταριά, είναι κάποια από τα δημοφιλή χωριά του Πηλίου που κάθε χρόνο, όλες τις εποχές, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου που επιλέγει το μυθικό βουνό των Κενταύρων για μια απόδραση στη φύση. Ωστόσο, υπάρχουν χωριά που δεν είναι γνωστά και αποτελούν - θα λέγαμε - τα μικρά «μυστικά» του Πηλίου, που αξίζει να τα ανακαλύψεις και να θαυμάσεις από κοντά. Χωριά που μοιάζουν να αντιστέκονται στον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή πηλιορείτικη ταυτότητά τους.
→ Ταξίδι στο Πήλιο: Οδοιπορικό σε έξι πανέμορφα χωριά
Ανακαλύπτοντας άγνωστα χωριά του Πηλίου
Άγιος Γεώργιος Νηλείας
Ο Άγιος Γεώργιο Νηλείας είναι η αρχή μας στο ταξίδι για τα άγνωστα χωριά του Πηλίου. Μόλις 20 χλμ. μακριά από τον Βόλο και σε υψόμετρο 620μ θα συναντήσεις το άγνωστο αρχοντοχώρι του Πηλίου, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα περιποιημένα αρχοντικά και τα νεοκλασικά κτίρια των αιγυπτιωτών εμπόρων. Βρίσκεται κοντά στις πολυσύχναστες Βυζίτσα και Μηλιές και θα σε κερδίσει- εκτός από την πηλιορείτικη γοητεία του - και με την ησυχία που επικρατεί στο χωριό, αφού δεν έχει επηρεαστεί από τον μαζικό τουρισμό.
Τα αρχοντικά του Αγίου Γεωργίου Νηλείας χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και πρόκειται κυρίως για οικήματα που ανήκουν σε εμπόρους που μετανάστευσαν στην Αίγυπτο, οι οποίοι τα μετέτρεψαν σε εντυπωσιακές εξοχικές κατοικίες. Από τα πιο σημαντικά είναι η οικία Ιωαννίδη, κτισμένη το 1888. Στο χωριό βρίσκεται και το μουσείο του Γλύπτη Νικόλα. Αν θελήσεις να εξερευνήσεις την πηλιορείτικη φύση, από το χωριό ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στους Πινακάτες και είναι μια απίστευτη διαδρομή που αξίζει να την κάνεις, αν σου αρέσει η πεζοπορία. Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό δημιουργήθηκε γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία χτίστηκε περίπου τον 15ο αιώνα από βοσκούς που βρήκαν την εικόνα του Αγίου μέσα σε ένα θάμνο.
Κισσός
Ο Κισσός αποτελούσε μέχρι πρόσφατα ένα καλά «κρυμμένο μυστικό» του Πηλίου, καθώς τελευταία όλο και περισσότεροι - ή μάλλον οι καλά μυημένοι στο Βουνό των Κενταύρων, επισκέπτονται το πανέμορφο αυτό χωριό που απέχει περίπου 50 χλμ. από το Βόλο. Όπως λέει και το όνομά του, Κισσός, έτσι και το ίδιο το χωριό μοιάζει από ψηλά σαν να αναρριχάται στην πλαγιά του βουνού. Αν και στην πραγματικότητα, η ονομασία του δεν οφείλεται -όπως θα περίμενε κανείς - στους κισσούς που καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων του χωριού, αλλά σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Κορδάτο, στην παράφραση της λέξης χρυσός, καθώς στην περιοχή ανακαλύφθηκε ορυχείο μεταλλευμάτων και όταν οι ντόπιοι θέλανε να αναφερθούν στη λέξη χρυσός λέγανε «κ’σο». Και κάπως έτσι, προέκυψε το «Κισσός».
Η διαδρομή για να φτάσεις στον Κισσό, είναι ονειρική. Γίνεται μέσα από φιδογυριστικό δρόμο και τις εντυπώσεις κλέβει η απαράμιλλου κάλλους φύση του βουνού των Κενταύρων. Ονειρικό, όμως, είναι και το ίδιο το χωριό που ξεχωρίζει και αυτό με την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του. Σημείο αναφοράς αποτελεί η κεντρική, πλακόστρωτη πλατεία του όπου δεσπόζει η τρίκλιτη, βασιλική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, που πολλοί θεωρούν ως την πιο όμορφη του Πηλίου και χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Στο σχολείο του Κισσού δίδαξε για λίγο καιρό ο Ρήγας Φεραίος, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η προτομή του στην πλατεία.
Αφέτες
Σε απόσταση 27χλμ από το Βόλο, κοντά στη δημοφιλή Άφησσο, θα συναντήσετε το... μυθικό αυτό χωριό που οφείλει την ονομασία του Αφέτες, στο γεγονός ότι ο Ιάσονας άφησε εδώ τον Ηρακλή, τον οποίο απέκλεισε από την Αργοναυτική εκστρατεία, καθώς έκρινε ότι ήταν πολύ βαρύς και ογκώδης, δυσκολεύοντας το ταξίδι με την Αργώ.
Το χωριό, έχει θέση στα άγνωστα χωριά του Πηλίου, συναντάται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων, με τα εντυπωσιακά αρχοντικά του να είναι αμφιθεατρικά χτισμένα και απλωμένα σε δύο πλαγιές με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό. Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, χτισμένη από τον γνωστό ηπειρώτη μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη, καθώς και η πέτρινη κεντρική πλατεία με τα πέντε τεράστια πλατάνια. Η πλακόστρωτη πλατεία του χωριού διαθέτει ένα ξεχωριστό όνομα... «Πλατεία Αγάπης» και είναι σίγουρο πως θα την αγαπήσεις, όπως όλοι όσοι την επισκέπτονται.
Άγιος Λαυρέντιος
Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα χωριά του Πηλίου, που έδωσε το όνομά του στον αγαπημένο ηθοποιό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, Λαυρέντη Διανέλλο, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Λαυρέντιο. Εδώ δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, εξασφαλίζοντας έτσι την ηρεμία που αποζητάς στην αγκαλιά της πηλιορείτικης φύσης. Συναντάται σε απόσταση 20 χλμ. από τον Βόλο, με μια μοναδική θέα προς τον Παγασητικό κόλπο. Ο Άγιος Λαυρέντιος είναι περιτριγυρισμένος από καστανιές, πλατάνια και οξιές και μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στο παρελθόν, διατηρώντας την παραδοσιακή ταυτότητά του με τα γραφικά πέτρινα σοκάκια με τα πηλιορείτικα οικήματα.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκονται παραδοσιακά καφενεία, ενώ στην πλατεία Χατζίνη μπορείς να απολαύσεις την ανεμπόδιστη θέα προς το βουνό και το απέναντι χωριό, τη Δράκεια. Το όνομα του το οφείλει στη μονή του Αγίου Λαυρεντίου, η οποία χρονολογείται από τα μέσα του 12ου αιώνα και λειτουργούσε σαν «κρυφό σχολειό» κατά την Τουρκοκρατία. Αν σου αρέσει η πεζοπορία μέσα στη φύση, τότε δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία Χατζίνη και καταλήγει στη Δράκεια, ενώ ένας άλλος χωματόδρομος πάνω από το μοναστήρι οδηγεί στα Χάνια. Μέσα στο δάσος λέγεται πως βρίσκεται η σπηλιά του μυθικού Κενταύρου.
Λαύκος
Το αποκαλούν «το μπαλκόνι του Παγασητικού» και όχι τυχαία, αφού η εκπληκτική θέα που διαθέτει, αφήνει τους επισκέπτες με το στόμα ανοιχτό. Ο Λαύκος απέχει περίπου 50 χλμ. από τον Βόλο και είναι χτισμένος σε υψόμετρο 310 μέτρων, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στο νότιο Πήλιο. Για την προέλευση του ονόματός του υπάρχουν διάφορες εκδοχές, σύμφωνα όμως, με την επικρατέστερη προέρχεται από την λέξη «γλαύκος» που σημαίνει καθαρός, φωτεινός, όπως και ο ορίζοντας του χωριού.
Ο Λαύκος μέχρι στιγμής αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό, διατηρώντας αναλλοίωτη την παραδοσιακή του ταυτότητα, αλλά και προσφέροντας πραγματικά στιγμές ηρεμίας στους επισκέπτες. Διαθέτει καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά, λιθόστρωτα σοκάκια και την πλατεία του που αποτελεί σημείο αναφοράς. Εδώ, κάτω από τον αιωνόβιο γεροπλάτανο βρίσκεται το παλαιότερο καφενείο της χώρας, εκείνο του Μανώλη Φορλίδα, το οποίο λειτουργεί ασταμάτητα από το 1785. Στον όροφο του καφενείου παλαιότερα λειτουργούσε χάνι, όπου διέμειναν προσωπικότητες όπως ο Παπαδιαμάντης και ο Βάρναλης, ενώ από τα τραπέζια του έχει περάσει μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Σεφέρης. Στους τοίχους του υπάρχουν φωτογραφίες και εικόνες από την μακρόχρονη ιστορία του καφενείου, το οποίο κατά τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσε, ταυτόχρονα, ως κρεοπωλείο, ταβέρνα και κουρείο.
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ Βόλος: Ο θρυλικός Μουτζούρης με την εκπληκτική διαδρομή
→ Βυζίτσα: Το χωριό του Πηλίου με την ωραιότερη πλατεία
→ Αργαλαστή: Ένα χωριό που δεν έχει τη φήμη αλλά έχει τη χάρη!
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα