Θεωρείται, και δικαίως, ως μια από τις πιο πετυχημένες και αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Οι κυρίες της αυλής», με Α' προβολή στις 10 Απριλίου του 1966, πήρε την 10η θέση ανάμεσα στις 101 παραγωγές εκείνης της χρονιάς, κόβοντας 338, 081 εισιτήρια. Αποτελεί την τελευταία συμμετοχή του Ντίνου Ηλιόπουλου σε ταινία της Finos Film ενώ η ιστορία μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη μετά την επιτυχία του θεατρικού έργου του Άλφρεντ Ζερί, «Το Έκτο Πάτωμα». Πού γυρίστηκε η ταινία «Οι κυρίες της αυλής»; Τι γνωρίζουμε για την αυλή που φιλοξένησε όλους αυτούς τους ιδιόρρυθμους ένοικους; Δύο είναι οι εκδοχές και μία η επικρατέστερη απάντηση.
→ Ένας ήρωας με παντούφλες: Πού είναι η περίφημη πλατεία που γυρίστηκε η ταινία
Πού γυρίστηκε η ταινία «Οι κυρίες της αυλής»

Η υπόθεση της ταινίας
Μέσα σε μια αυλή παλιού σπιτιού κατοικεί ένας φτωχός καλλιτέχνης, ο Πίπης, που είναι πάντα χωρίς χρήματα. Οι άλλοι ένοικοι της αυλής τον στηρίζουν όσο μπορούν, αφού εκείνος τους προσφέρει απλόχερα διασκέδαση με τις ευφάνταστες ιδέες του. Ο Νίκος επισκέπτεται το διαμέρισμα του Πίπη - είναι ερωτευμένος, βλέπετε, με μια μυστηριώδη γυναίκα, τη Μελίτα, που περιμένει να επιστρέψει ο σύζυγός της από το ανατολικό μπλοκ. Η Αννούλα, η όμορφη κόρη του κυρ-Νώντα που γυρίζει με τη λατέρνα, ερωτεύεται τον Νίκο, ενώ μια φιλόδοξη χορεύτρια καταφέρνει να πείσει τον Πίπη να τη συνδράμει στις παραστάσεις της σε ένα καμπαρέ. Ύστερα από μια σειρά από κωμικά περιστατικά, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο Νίκος αρχίζει να αγαπά τη νεαρή Αννούλα.
Αυτή είναι η υπόθεση της αγαπημένης ελληνικής ταινίες «Οι κυρίες της αυλής» και όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι ατάκες παραμένουν εύστοχες και διαχρονικές και γέλιο βγαίνει αυθόρμητα.
«Οι κυρίες της αυλής» - Η ταυτότητα της ταινίας

Παραγωγή: Finos Film
Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος
Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης
Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόρα Βαλσάμη, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ελένη Προκοπίου, Φλωρέττα Ζάννα, Μαίρη Λαλοπούλου, Κώστας Πρέκας, Αντιγόνη Κουκούλη, Κατερίνα Γιουλάκη, Τάσος Γιαννόπουλος, Μπάμπης Ανθόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Νάσος Κατακουζηνός, Εβίτα Ηλιοπούλου, Δημήτρης Μπισλάνης, Νίκος Τσούκας, Τζών Στάκας, Παναγιώτης Καραβουσιάνος, Υβόνη Βλαδιμήρου, Γιάννης Φύριος
Μουσική: Μίμης Πλέσσας
Πού έγιναν τα γυρίσματα;
Ήταν υπαρκτή η αυλή που γυρίστηκε το φιλμ του Ντίνου Δημόπουλου; Οι εκδοχές είναι δύο. Κάποιοι, όχι επίσημα όμως, υποστηρίζουν πως η ταινία γυρίστηκε σε κτήριο στο Μοναστηράκι που μετέπειτα έγινε χώρος τέχνης και ονομάστηκε T.A.F. Από την άλλη, η πλειοψηφία υποστηρίζει πως ο Φίνος δημιούργησε ένα σκηνικό για να καλύψει τις ανάγκες της παραγωγής.
Τι είναι το T.A.F. / the art foundation

Το T.A.F. / the art foundation, ένας ενεργός χώρος, υποδέχτηκε το κοινό του για πρώτη φορά τον Μάιο του 2009. Μια ομάδα συνεργατών εντόπισε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ένα σπάνιο παράδειγμα αστικής λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Εκεί μπήκαν οι βάσεις για ένα ανεξάρτητο πολιτιστικό πρότζεκτ, βασισμένο στη συμμετοχικότητα, τον πειραματισμό και την αναζήτηση. Σήμερα θεωρεία ως μια από τις σταθερές στον πολιτιστικό ιστό της πόλης: Ένας τόπος για καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, καινοτόμες εκθέσεις, δημιουργικές συμπράξεις και φιλοξενία εκδηλώσεων. Στο κτίριο της οδού Νορμανού λειτουργούν η γκαλερί, το μπαρ, το κατάστημα και οι χώροι του T.A.F.
Γυρίστηκε στο συγκεκριμένο κτήριο «Οι κυρίες της αυλής»; Αρχιτεκτονικά και με κάποιες παρεμβάσεις, αν γυρνούσαμε στο 1966, θα μπορούσε να ήταν το σκηνικό της επιτυχημένης ελληνικής ταινίας. Όλα όμως συγκλίνουν πως η Φίνος Φιλμ δημιούργησε σκηνικό για την αυλή και δεν επέλεξε κάποια υπάρχουσα τοποθεσία παρά την έρευνα που προηγήθηκε των γυρισμάτων.
Για την ιστορία, ο Ντίνος Ηλιόπουλος λέγεται ότι για τη συμμετοχή του στην ταινία έλαβε 90.000 δραχμών, ποσό που θεωρούνταν πολύ μεγάλο για εκείνη την εποχή. Την πρώτη της συμμετοχή έκανε και η κόρη του, Εβίτα Ηλιοπούλου, η οποία ήταν μόλις 2 ετών και είχε τον ρόλο της κόρης του Ηλιόπουλου!
Ταξίδια στην Ελλάδα
→ «Η κυρά μας η μαμμή»: Πού ήταν η Λεστινίτσα που γυρίστηκε η θρυλική ελληνική ταινία
→ «Φύγε Στέλλα, κρατάω μαχαίρι»: Πού γυρίστηκε η θρυλική σκηνή της ταινίας
→ Αχ αυτή η γυναίκα μου: Πού ακριβώς βρίσκεται η πολυκατοικία του διευθυντή Χαρίλαου
Ακολουθήστε το exploringgreece.tv σε Facebook και Instagram
Κάντε κλικ στο Google News του Εxploringgreece.tv και πατήστε το κουμπί «Ακολουθήστε» για να ταξιδεύετε στην Ελλάδα