Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα, στο Μοναστηράκι θα δεις σίγουρα μικρά εκκλησάκια που μπορεί να μην είχες προσέξει. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μια ιστορία πίσω τους. Πολύ σημαντική και πολύ ιδιαίτερη. Όπως ο ναός του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Η ιστορία του ναού
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά βρίσκεται βορειοανατολικά της Ακρόπολης, Συγκεκριμένα θα τη βρεις στην οδό Πρυτανείου 1, λίγο πιο κάτω από τα φημισμένα Αναφιώτικα της Πλάκας. Αυτή η περιοχή κατά την περίοδο των βυζαντινών χρόνων αποτελούσε την αριστοκρατικότερη συνοικία της πόλεως. Βλέποντας τον ναό κανείς παρατηρεί ότι αυτός κυριολεκτικά στηρίζεται στους πρόποδες του βράχου της Ακρόπολης.
Μελετητές και ερευνητές αναφέρουν ότι τοποθετούν την αρχική κατασκευή του ναού κοντά στον 11ο αιώνα μ.Χ. Αυτό εξηγείται λόγω των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών χαρακτηριστικών του. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ωστόσο, υπέστη σημαντικές αλλαγές και προσθήκες. Έχασε τον αρχικό βυζαντινό του χαρακτήρα αλλά το 1979 μ.Χ., η Αρχαιολογική Υπηρεσία το απεκατέστησε στην σημερινή του μορφή. Το όνομα Ραγκαβάς αποδίδεται σε γνωστή επιφανή οικογένεια της εποχής.
Η καμπάνα που ήχησε πρώτη μετά από 400 χρόνια στην Αθήνα
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά ξεχωρίζει και για κάτι ακόμη. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί έστω κι αν έχουν δει ή επισκεφθεί την εκκλησία. Μόλις μπεις στο εσωτερικό του ναού θα δεις μια καμπάνα μεγάλης ιστορικής αξίας. Κατά την περίοδο του Οθωμανικού ζυγού απαγορευόταν να χτυπούν οι καμπάνες. Στις 24 Μαΐου του 1833, όμως, όταν τα οθωμανικά στρατεύματα παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης χτύπησε για πρώτη φορά αυτή η καμπάνα στην Αθήνα. Ταυτόχρονα υψώθηκε και η ελληνική σημαία.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια εκκλησία με ξεχωριστή ιστορία που αξίζει να γνωρίζουμε. Αν βρεθείς δε εκεί, θα εντυπωσιαστείς και από τη θέα. Στάσου και αγνάντευσε το λόφο του Λυκαβηττού.
Πηγή φωτογραφιών: www.byzantineathens.com
Η μικρή Μητρόπολη της Αθήνας και το ιδιαίτερο υλικό της κατασκευής της