Οι περισσότεροι δρόμοι της Αθήνας δεν έχουν διατηρήσει το πρώτο όνομα που τους είχε δοθεί και άλλαξαν στην πορεία. Διάφορα πρόσωπα ή γεγονότα συντέλεσαν σε αυτό. Ένας από αυτούς τους δρόμους είναι και η πάλαι ποτέ Οδός Ακακίων. Ποια είναι σήμερα αυτή ο οδός στην Αθήνα; Μα φυσικά η Σταδίου. Και πού είναι οι ακακίες; Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορία…
Η Οδός Ακακίων στην Παλιά Αθήνα και η ιστορία της
Ήταν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα όταν το κέντρο της Αθήνας διέσχιζε ένα ρέμα που κατέβαινε από το Λυκαβηττό, ο Βοϊδοπνίχτης. Το 1859 το ρέμα μπαζώθηκε και οι χωματόδρομοι έγιναν κεντρικοί οδοί. Σκοπός ήταν η πλήρης αναμόρφωση του κέντρου της νεοσύστατης πρωτεύουσας ώστε να πάρει ευρωπαϊκό αέρα. Μεταξύ άλλων έπρεπε να σχεδιαστούν κεντρικές οδικές αρτηρίες για να συνδέουν δύο πλατείες, του Συντάγματος και της Ομόνοιας. Μια από αυτές τις οδούς ήταν η Οδός Ακακιών. Προβλεπόταν αρχικά να φτάνει ως το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά κατέληξε στο Σύνταγμα. Για να δοθεί άλλη αισθητική και αέρας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας στα πεζοδρόμια του δρόμου φυτεύτηκαν ακακίες. Έτσι λοιπόν έμεινε γνωστή ως η «Οδός των Ακακιών».
Oι ακακίες φυτεύτηκαν πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυρίως στις πόλεις όπως η Αθήνα για διακοσμητικούς λόγους, τον 19ο αιώνα. Αυτά τα φυλλοβόλα δέντρα με τα μικρά άνθη προέρχονται κυρίως από την Αφρική και την Αυστραλία. Ωστόσο δεν έμελλε να μείνουν για πολύ καιρό στα συγκεκριμένα πεζοδρόμια. Κάποιος σκέφτηκε ότι πρέπει να απομακρυνθούν.
Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1911 ο δήμος Αθήνας τα ξερίζωσε. Κάτι που πραγματικά δεν άρεσε στους Αθηναίους πολίτες που θαύμαζαν αυτή την εικόνα. Επρόκειτο για έναν δρόμο που χαρακτηριζόταν από τα δέντρα του. Ο ποιητής Πολύβιος Δημητρακόπουλος, μάλιστα, είχε γράψει και ένα σχετικό ποίημα γι’ αυτό. «Προς χάριν της κυκλοφορίας των ευγενών μας των ποδών εκόψαμεν τας ακακίας εις του Σταδίου την οδόν. Ήσαν οι δόλιες α-κακίες κι εθεωρούντο περιττές· αν ήτανε κι αυτές κακίες, δεν θα τις κόβαμε ποτές.»
Αργότερα ονομάστηκε Σταδίου, όνομα που πήρε από τα αρχικά πολεοδομικά της σχέδια. Όπως είπαμα προβλεπόταν να φτάνει μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Πηγή φωτογραφιών - πληροφορίες: Η Αθήνα κι εμείς - Φίλοι των ξεναγήσεων
Παλιά Αθήνα: Όταν η Πλατεία Συντάγματος έμοιαζε με μεγάλο χωράφι