Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας, αν δεν βιάζεσαι, σήκωσε το κεφάλι σου ψηλά και δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να γνωρίσει μια άλλη πλευρά της πρωτεύουσας. Αυτή της πλούσιας ιστορίας, της σπουδαίας αρχιτεκτονικής και της μοναδικής αισθητικής. Ανάμεσα στις πολυκατοικίες και στα πολυώροφα κτήρια, υπάρχουν μικρά και μεγάλα διαμάντια όπως τα γλυπτά που κοσμούν την πόλη. Η Αθήνα είναι γεμάτη από τέτοιους θησαυρούς πίσω από τους οποίους υπάρχουν συχνά ενδιαφέρουσες ιστορίες και καλλιτέχνες με όραμα.
Κάποια από τα γλυπτά, με βεβαιότητα, ξεχωρίζουν στην πόλη....
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Πλατεία Κολοκοτρώνη
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, παριστάνεται έφιππος έξω από το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο. Το έχεις σίγουρα, δει, αν έχεις περάσει από την Σταδίου. Ο εντυπωσιακός ανδριάντας του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είναι εκεί. Θα τον δεις να δεσπόζει στην ομώνυμη πλατεία. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της ελληνικής γλυπτικής. Λίγοι γνωρίζουν ότι αποτελεί τον πρώτο έφιππο ανδριάντα της νεοελληνικής γλυπτικής. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου γλυπτού θεωρείται το δεξί τεντωμένο χέρι με τον δείκτη στραμμένο προς μια ορισμένη κατεύθυνση. Γιατί έχει αυτή τη στάση; Ο γλύπτης του, δηλαδή ο Λάζαρος Σώχος επιθυμούσε με αυτό τον τρόπο να δείξει την κίνηση του σπουδαίου στρατηγού. Ήθελε στην πραγματικότητα να τον απεικονίσει με τέτοιο τρόπο ώστε να μοιάζει ως αεικίνητο πολεμιστή. Χαρακτηριστικό του γλυπτού είναι ότι το πρόπλασμα δουλεύτηκε ανάμεσα στα 1891-1895 στο Παρίσι. Έτσι βραβεύτηκε πριν καν φτάσει στην Ελλάδα.
Χαρίλαος Τρικούπης - Παλαιά Βουλή
Πηγή φωτογραφίας: www.athenssculptures.com
Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής αποτελεί την πρώτη μόνιμη στέγη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Γι' αυτό και συνδέεεται άμεσα με την ελληνική ιστορία. Και αυτό φαίνεται και με το που φτάνεις εκει, στον προαύλιο χώρο, της. Εκεί υπάρχει και ο ανδριάντας του Χαριλάου Τρικούπη, φιλοτεχνημένος από τον Θωμά Θωμόπουλο. Τοποθετήθηκε στο προαύλιο της Παλαιάς Βουλής το 1920. Είχε τοποθετηθεί από την αρχή σε κηπάριο προς την οδό Σταδίου ακριβώς μπροστά από την είσοδο του κτηρίου. Στη σημερινή του θέση στο πλάι του κτιρίου μεταφέρθηκε το 1954. Αν παρατηρήσεις λίγο καλύτερα θα δεις ότι στο κάτω μέρος του μνημείου απεικονίζεται καθιστός και γυμνός ένας φτερωτός άγγελος. Αυτός στην πραγματικότητα συμβολίζει τη «Δόξα», με το δεξί χέρι να ακουμπά στα πόδια του, ενώ το αριστερό να είναι υψωμένο διαγώνια, ακολουθώντας το βλέμμα του. «Τίποτα το περιττό δεν ήθελα να στολίσει το βάθρον του. Ευθυτενής, ωσάν μια αρχαϊκή στήλη, άνευ ακαλαίσθητων ρητορικών κινήσεων» είχε δηλώσει ο Θωμόπουλος.
Δρομέας - Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα
Ο δρομέας που τόσο διάσημος είναι, αποτελεί έργο του Κώστα Βαρώτσου. Φιλοτεχνήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που είχε οργανώσει ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ. Είναι ένα ολόσωμο και διάσημο γλυπτό το οποίο επάξια ανήκει στην κατηγορία της σύγχρονης τέχνης. Το βασικό του υλικό όπως μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει περνώντας από την Βασιλίσσης Σοφίας είναι το γυαλί. Η μορφή του Δρομέα φαίνεται σαν να είναι σε κίνηση. Αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τις απολήξεις του που έχουν αιχμηρή διάσταση. Το 1988 το γλυπτό τοποθετήθηκε αρχικά στην πλατεία Ομονοίας. Ωστόσο τελικά το 1994 ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς του στην πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Έρωτας Τοξοθραύστης - Κήπος Ζαππείου
Ακόμη ένα από τα πιο ωραία γλυπτά στην Αθήνα. Είναι βέβαια ο έρωτας ο οποίος στέκει γυμνός σε έναν βράχο και προσπαθεί για άγνωστο λόγο να σπάσει το τόξο του. Κατασκευάστηκε από τον Γεώργιο Βρούτο και στήθηκε στο Ζάππειο 1924. Χαρακτηριστικό της ομορφιάς του είναι ότι είχε αποσπάσει και βραβείο σε έκθεση στο Παρίσι.
Αθηνά και Απόλλων - Ακαδημία, Αθήνα
Ξεχωρίζουν με σιγουριά στην Αθήνα ακόμη και από το γεγονός ότι βρίσκονται σε έναν κόνα ύψους 10 μέτρων. Γίνεται να μην τα προσέξεις; Είναι στον υπαίθριο χώρο του σημαντικού νεοκλασικού οικοδομήματος του Χάνσεν. Κοιτώντας το γλυπτό θα διακρίνεις το δόρυ και την ασπίδα της θεάς Αθηνάς, η οποία είναι από ορείχαλκο, ενώ στο άγαλμα του Απόλλωνα παρατηρούμε τη λύρα στο αριστερό του χέρι. Η Αθηνά και ο Απόλλων έχουν κατασκευαστεί από τον Λεωνίδα Δρόση. Επιβλητικά και εντυπωσιακά...
Σπάνιες φωτογραφίες από την Παλιά Αθήνα του 1900