Το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας ήταν πάντα μιας από τις ζωντανές, όμορφες, πολύχρωμες και αυθεντικές γειτονιές στα σπλάχνα της πρωτεύουσας, όμως, κάποια στιγμή, βρέθηκε και αυτή παραδομένη στην παρακμή και την εγκατάλειψη. Πριν από λίγα χρόνια, η παρέμβαση του πρώην δημάρχου Γιώργου Καμίνη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να φωτιστεί η ιστορικότητα και η σημασία της γειτονιάς, απέδωσε πλούσιους καρπούς και αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για το πως μπορούν να αναγεννηθούν εκ βάθρων, οι παλιές γειτονιές της Αθήνας. Το εμπορικό τρίγωνο άλλαξε, φώτισε, ανέπνευσε. Και παραμένει έτσι φωτεινό.
Τα επιβλητικά κτίρια του Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα 〉
Το Εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας
Μάλιστα, η μεγάλη αυτή ανάπλαση υπήρξε ένας από τους λόγους που η Αθήνα βραβεύτηκε ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018. Όταν μιλάμε για εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, μιλάμε ουσιαστικά για τα 110 στρέμματα που περικλείονται από τις οδούς Λέκκα - Πραξιτέλους - Ευριπίδου - Αθηνάς - Αγ. Ειρήνης - Αθηναΐδος - Περικλέους.
Όλοι οι παραπάνω δρόμοι αποτελούν τον καθρέφτη της εμπορικής αθηναϊκής δραστηριότητας και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φιλοξενούν μερικά από τα πιο παλιά μικρομάγαζα της Αθήνας. Εδώ είναι πραγματικά η γη της επαγγελίας και ο καθένας μπορεί να βρει (σχεδόν) ό,τι ψάχνει: κουμπιά, χαρτικά, ραφτικά, ρούχα, καπέλα, προσκλητήρια, μπομπονιέρες, βαπτιστικά, εσώρουχα, παντόφλες και πιτζάμες, ό,τι πιο εξειδικευμένο χρειάζεται ένα νοικοκυριό, όλων των ειδών τα τζίρια-μίρια, βίδες, πόμολα και φωτιστικά, μικροέπιπλα και κατσαρολικά, ο κατάλογος είναι απλώς ατελείωτος.
Ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία αυτού του μικρόκοσμου -ειδικότερα τώρα που τα οχήματα απαγορεύεται να εισέλθουν μέσα, ή τέλος πάντων σε μεγάλο κομμάτι του- είναι πως οι επισκέπτες μπορούν να παρατηρήσουν ανενόχλητοι τις λεπτομέρειες του. Μια από αυτές, είναι και ο τρόπος που οι ψηλές πολυκατοικίες περικυκλώνουν και σκεπάζουν το «σκληρό» εμπορικό τρίγωνο, αποκαλύπτοντας τις μικρές «οάσεις» χαλάρωσης και ηρεμίας αλλά και τις άφθονες εκπλήξεις που κρύβονται εντός του. Σαν μια «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» σε μίνι έκδοση.
Να σημειωθεί ότι μιλάμε για την περιοχή στην οποία άνοιξαν τα πρώτα εμπορικά καταστήματα της σύγχρονης Αθήνας, ήδη από τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, τότε, όλη αυτή η ατελείωτη κορδέλα των μικροκαταστημάτων απευθύνονταν στην αστική τάξη. Η πιο χαρακτηριστική πάντως σημερινή πινελιά στην περιοχή του εμπορικού τριγώνου είναι τα ΚΑΦΑΟ στους δρόμους, όλα μικρά έργα τέχνης χάρη στη παρέμβαση περισσότερων από 20 street artists.
Παλιά Αθήνα: Τέσσερις πασίγνωστες συνοικίες που άλλαξαν όνομα 〉
Εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας: Τέσσερις ωραίες στάσεις
1. Booze. Ιστορικό bar πολυχώρος, το οποίο «διέπλασσε» γενιές και γενιές νέων που διψούσαν –και συνεχίζουν να διψούν- για αυθεντική και ωραία νυχτερινή διασκέδαση. Σταθερό στη θέση του από το 1989, είναι το απόλυτα μποέμ και καλλιτεχνίζον στέκι, με μεγάλα ξύλινα τραπέζια να ενώνουν τις παρέες στο ισόγειο και τέχνες να εναλλάσσονται στους τοίχους και στο πρόγραμμά του. Στα συν ο πάντα ωραίος κόσμος και τα φτηνά ποτά.
2. Πολυχώρος «Σχεδίας». Οι άνθρωποι του καλού περιοδικού το οποίο δίνει νέα ζωή στους άστεγους της πόλης έχουν εδώ και λίγα χρόνια μια ωραία βάση για τις δράσεις της ομάδας στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου. Ο πολυχώρος στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο, εμβληματικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε έναν καφέ, γευστικό- ψαγμένο φαγητό, κοκτέιλ και να αγοράσετε είδη δώρων υψηλής αισθητικής και ποιότητας.
3. Six Dogs. Επίσης εμβληματικό bar πολυχώρος την τελευταία δεκαπενταετία. Βρίσκεται σε ανυποψίαστο κάθετο στενάκι της οδού Αγίας Ειρήνης και έχει γράψει ήδη την ιστορία του στην αθηναϊκή νύχτα. Σήμερα η αυλή του είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία για να δώσει κανείς ραντεβού ενώ και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα – με συναυλίες και dj sets- παραμένει πλούσιο.
4. Feyrouz. Φανταστικός μερακλίδικος χώρος, ιδανικός για να απολαύσει κανείς φρέσκα, χειροποίητα και γεμάτα αγάπη για τη γευσιγνωσία, οικογενειακά εδέσματα από την Ανατολή. Λαχματζούν για να γλείφει κανείς τα δάχτυλά του, κούσμπασι (χοιρινό φιλεταρισμένο, ψημένο με μπαχαρικά και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας) αλλά και ένας θεσπέσιος μπακλαβάς με καβουρντισµένο φυστίκι Αιγίνης, εσπεριδοειδή και βούτυρο clarifié.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Αίολος: Το ξενοδοχείο που άλλαξε την Αθήνα – Η ιστορία του και πώς είναι σήμερα
Βαρβάκειος Αγορά: Μια ιστορία που μετράει 136 χρόνια – Η πρόταση για κατεδάφιση
Οδός Ευριπίδου: Ένας από τους πιο γευστικούς δρόμους της Αθήνας