Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρει την οδό Ερμού. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και σίγουρα την περπατάς όταν κάνεις βόλτα στο κέντρο. Είναι δε από τις πρώτες οδικές αρτηρίες που σχεδιάστηκαν και δόθηκαν στην κυκλοφορία στη σύγχρονη Αθήνα.
Χιλιάδες άνθρωποι την περπατούν καθημερινά και ειδικά την περίοδο των γιορτών γίνεται ο αγαπημένος προορισμός της πόλης. Μαγαζιά στολισμένα με χριστουγεννιάτικα, φωτάκια παντού και μουσικές από καλλιτέχνες του δρόμου δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στις γιορτές.
Πώς πήρε το όνομά της η Ερμού
Το όνομα της Ερμού χάνεται στο βάθος του χρόνου και σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Ο δρόμος πήρε το όνομά του ήδη από την εποχή του Οθωνα όπως ακριβώς συνέβη με την οδό Θεμιστοκλέους και την Πειραιώς. Ο σκοπός του σχεδιασμού της Ερμού ήταν εξαρχής ξεκάθαρος. Δημιουργήθηκε με όραμα να γίνει ο πιο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης. Και τα κατάφερε.
Εθνικός Κήπος: Η καλύτερη βόλτα στην καρδιά της Αθήνας
Σκοπός ήταν εκεί, σε έναν δρόμο, στην καρδιά της πόλης να συγκεντρωθούν καταστήματα και υπηρεσίες που είχε ανάγκη η Αθήνα. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην έχει και ένα όνομα που να ταιριάζει σε αυτό. Και επιλέχθηκε να της δοθεί το όνομα του αγγελιαφόρο των Θεών και προστάτη του εμπορίου. Του Ερμή!
Η Ερμού του εμπορίου
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της δημιουργίας της, εγκαταστάθηκαν στην Ερμού έμποροι κάθε λογής. Εδώ αναπτυσσόταν διαχρονικά το εμπόριο υφασμάτων, ρούχων και υποδημάτων. Εδώ και δύο αιώνες στην Ερμού συρρέουν οι καταναλωτές για να βρουν ό,τι κι αν ψάχνουν. Ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών και των εκπτώσεων θέλει... κουράγιο για να περιμένεις στις ουρές που σχηματίζονται στα καταστήματα.
Περιμετρικά της Ερμού απλώνεται η Βαρβάκειος αγορά και το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών στην Πλατεία Αβησσυνίας. Έτσι, μέχρι και σήμερα αποτελεί το σημείο αναφοράς και τον εμπορικότερο δρόμο της Αθήνας. Δεν ξεχωρίζει όμως μόνο στην Ελλάδα καθώς πρόκειται για μια από τις ακριβότερες εμπορικές περιοχές στην Ευρώπη.
Ενα ιστορικό σημείο ανάδειξης της μεσαίας τάξης των εμπόρων που κρατάει μέχρι σήμερα δικαίως το όνομα που του δόθηκε...
Πώς πήρε την ονομασία της η Πλατεία Κλαυθμώνος;