Τη δεκαετία του ’80, πολλές οικογένειες που αποφάσιζαν να κατέβουν στην Αθήνα για βόλτα, είχαν το εξής δρομολόγιο: προορισμός Άγνωστος Στρατιώτης. Ταΐζουμε τα περιστέρια στον και μετά… Εθνικός Κήπος. Εκεί, η βόλτα είχε εξωτικό χαρακτήρα. Ανάμεσα στα δέντρα, στη ροτόντα, στη λίμνη με τις πάπιες. Επιστροφή στο Σύνταγμα για καφέ ή γλυκό.
Στον Εθνικό Κήπο, για πολλά χρόνια λεγόταν Βασιλικός Κήπος, και ακόμη κάποιοι τον προσφωνούν έτσι, μπορείς να πας από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Είναι κάθε μέρα ανοιχτός. Κλείνει μόνο κατά τη διάρκεια κάποιων μεγάλων προγραμματισμένων πορειών στον κέντρο. Είναι ένα από τα σημαντικότερα και ομορφότερα κομμάτια στην καρδιά της Αθήνας.
Η ιστορία του ξεκινάει από την Αρχαία Αθήνα. Στην αρχαιότητα, κομμάτι του κτήματος ήταν ο ιδιωτικός κήπος ενός εκ των διαδόχων του Αριστοτέλη. Του φιλόσοφου και βοτανολόγου Θεόφραστου. Ο κήπος ήταν ένα δώρο από το Δημήτριο το Φαληρέα στο δάσκαλό του.
Πώς πήρε την ονομασία της η Πλατεία Κλαυθμώνος;
Στα χρόνια του Οθωνα και της Αμαλίας, ο αρχιτέκτονας των ανακτόρων οριοθέτησε τον κήπο. Τον Βασιλικό Κήπο. Ο Φρίντριχ φον Γκέρτνερ έβαλε τα σύνορά του το 1836, σε μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων. Το σχέδιο άλλαξε επειδή η έκταση απέκλειε το δρόμο Αθήνας - Αμαρουσίου - Κηφισιάς. Την αναθεώρηση ανέλαβε το 1839 ο μηχανικός της οικοδομής των ανακτόρων, Χοχ.
Χιλιάδες φυτά από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Η τότε νέα έκταση του κήπου ήταν 155 στρέμματα. Με εντολή της βασίλισσας είχε το χαρακτήρα επιστημονικού και βοτανικού κήπου. Φυτεύτηκαν 15.000 καλλωπιστικά φυτά που μεταφέρθηκαν από τη Γένοβα. Αλλά και αυτοφυή είδη που μεταφέρθηκαν από το Σούνιο και την Εύβοια. Λέγεται πως η βασίλισσα Αμαλία περνούσε καθημερινά γύρω στις τρεις ώρες στον κήπο. Δεν έκανε μόνο τη βόλτα της αλλά τον φρόντισε προσωπικά. Μάλιστα, το 1842 φύτεψε η ίδια τις Ουασινγκτόνιες που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην κεντρική είσοδο της λεωφόρου που έχει το όνομά της.
«Οι φοίνικες που έχω φυτέψει, ήδη αναπτύσσονται θαυμάσια. Φαντάζομαι πως θα κάνουν τον περίπατό τους οι άνθρωποι ύστερα από 300 χρόνια κάτω απ’ αυτούς. Ετσι περιγελώ όλους εκείνους που κουνούσαν το κεφάλι αμφιβάλλοντας για τα σχέδιά μου και την επιτυχία τους», έγραφε σε επιστολή της στις 8 Μαρτίου του 1846 η βασίλισσα Αμαλία.
Μονοήμερη εκδρομή στο κτήμα Τατοΐου: Μια μοναδική εμπειρία
Ο κήπος ποτιζόταν από Πεισιστράτειο Υδραγωγείο. Κατασκευάστηκε την εποχή του τυράννου Πεισίστρατου και ο μύθος λέει πως οι κάτοικοι της Αθήνας δυσανασχετούσαν όταν τα νερά διοχετεύονταν στα στρέμματα του κήπου γιατί κοβόταν η παροχή νερού στους ίδιους.
Ιδιωτικός κήπος και οι αλλαγές στην ονομασία
Εκείνα τα χρόνια, ο κήπος ήταν ιδιωτικός. Δεν ήταν ανοιχτός για το κοινό. Αυτό γινόταν για λίγες ημέρες κάθε χρόνο, όταν η βασιλική οικογένεια απουσίαζε από τα ανάκτορα. Στη σημερινή Βουλή. Οταν η εποπτεία του πέρασε τον Γεώργιος τον Α’ δημιουργήθηκε μέσα στον κήπο ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Το 1927 άλλαξε η ξύλινη περίφραξή του με σιδερένια κάγκελα. Εκείνη τη χρονιά άλλαξε για πρώτη φορά ονομασία. Από Βασιλικός Κήπος, έγινε Εθνικός Κήπος. Για να επιστρέψει στην αρχική του ονομασία το 1935, μαζί με την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου του Β’. Και μετονομαστεί και πάλι το 1974 σε Εθνικός Κήπος.
Ο Εθνικός Κήπος σήμερα
Σήμερα στον κήπο υπάρχουν γύρω στα 7.000 δέντρα και περισσότεροι από 30.000 θάμνοι. Φιλοξενούνται φυτά από πολλά μέρη της Γης και στις περισσότερες περιπτώσεις, υπάρχουν καρτελάκια με σχετικές πληροφορίας: είδος και προέλευση. Τα δρομάκια του κήπου έχουν τη μορφή λαβύρινθου και το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 7 χιλιόμετρα.
Για αρκετούς είναι ο ιδανικός χώρος για τρέξιμο, και μάλλον έχουν δίκιο. Στη βόλτα σας θα συναντήσετε αρκετούς τουρίστες. Αν πάτε Σαββατοκύριακο, ενδέχεται να πέσετε πάνω σε κάποιο παιδικό πάρτι. Από την πλευρά του Ζαππείου υπάρχει μια σχετικά μεγάλη παιδική χαρά.
Εάν μπείτε από την κεντρική είσοδο, στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπορείτε να πάρετε κουλούρια. Και για εσάς τους ίδιους αλλά και για την ατραξιόν του κήπου. Τις πάπιες που περιμένουν τους επισκέπτες για να κάνουν τη φιγούρα τους. Θα συναντήσετε το Ηλιακό Ρολόι, αλλά μη σκάτε. Ο χρόνος κυλάει με διαφορετικούς ρυθμούς στον κήπο.
Εχετε επισκεφθεί το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών;
Υπάρχουν επτά είσοδοι. Πλην αυτή της Αμαλίας, μπορείτε να μπείτε από τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Οι υπόλοιπες πέντε, οι δύο είναι μόνιμα κλειστές, μοιράζουν μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Ζαππείου πάρκου. Οποια είσοδο κι αν επιλέξετε, θα περάσετε το ίδιο όμορφα. Ξεκουράζεται το μάτι, χαλαρώνει το μυαλό. Το ζητούμενο είναι μπείτε. Θα συναντήσετε έναν άλλο κόσμο. Μερικά μέτρα από τη φασαρία και την καθημερινότητα της Αθήνας. Εντάξτε το στο πρόγραμμά σας!
Θα βγείτε από τον Εθνικό Κήπο όταν ακούσετε τη σφυρίχτρα του φύλακα. Θα ξαναμπείτε όταν το θελήσετε εσείς...
Οι πέντε άμαξες που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο
Ταξίδια στην Ελλάδα
Κηφισιά: Η πόλη με τα παραμυθένια κτίρια
Αθήνα: Οι περιζήτητες περιοχές στο real estate
Ο θρύλος με τις 365 εκκλησίες στην άγνωστη καστροπολιτεία της Αττικής
Πέντε παλαιές και ιστορικές Μονές της Αττικής