Τα επαγγέλματα αλλάζουν με τα χρόνια και όπως είναι φυσικό εξελίσσονται. Άλλα πάλι χάνονται και αντικαθίστανται από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και άλλα μέσα. Και στην Αθήνα παλιά συναντούσες πολλά από αυτά τα επαγγέλματα που χάθηκαν πια στο χρόνο.
Ο νερουλάς
Ένα από τα πιο γνωστά επαγγέλματα ήταν ο νερουλάς. Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε αυτή τη δουλειά. Την τροφοδότησή τους, δηλαδή, με νερό καθημερινά. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία καθώς ήξερε ποιοι θα πάρουν. Τα δρομολόγια που έκανε ήταν πολλά και κοπιαστικά. Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβόταν με περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ.
Η δύσκολη δουλειά του παγοπώλη στην Αθήνα
Ακόμη ένα από τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα στα χρόνια είναι αυτό του παγοπώλη καθώς πλέον έχουμε ηλεκτρικά ψυγεία. Το επάγγελμα του παγοπώλη διατηρήθηκε ως τη δεκαετία του 1960. Περνούσε από τις γειτονιές με το φορτηγό ή το τρίκυκλό του γεμάτο πάγο. Έβγαιναν, λοιπόν, οι νοικοκυρές για να πάρουν πάγο, ολόκληρη κολώνα ή μισή. Ο παγοπώλης φορούσε τα γάντια του για να μην παγώνουν τα χέρια του και με έναν γάντζο έπιανε τον πάγο, τον έκοβε με τον κόφτη και τους τον έδινε. Αυτές τον έβαζαν στο ψυγείο εκείνης της εποχής που το έλεγαν παγωνιέρα. Έτσι διατηρούσαν τρόφιμα ή είχαν δροσερό νερό. Σήμερα αυτό φαίνεται σαν κάτι πολύ μακρινό.
Γαλατάς ή απλώς «τας»
Και ποιος άνθρωπος που έζησε στην παλιά Αθήνα δε θυμάται τον γαλατά; Φώναζε «γαλατάς» ή ακόμη και μόνο την κατάληξη «τας» κάθε πρωί. Έτσι διαλαλούσε το εμπόρευμά τους στις νοικοκυρές. Καθημερινά είχε μια σταθερή πελατεία και σπάνια του περίσσευε γάλα όταν τελείωνε το δρομολόγιο. Ήταν ο άνθρωπος που καθημερινά έφερνε πόρτα - πόρτα το γάλα στις νοικοκυρές στην παλιά Αθήνα. Κάθε μία τον περίμενε στην πόρτα του σπιτιού της, με μια κανάτα για να τη γεμίσει. Αυτές αγόραζαν το χύμα γάλα με το δράμι, την υποδιαίρεση της οκάς.
Επάγγελμα… μπαλωματής στην Αθήνα
Ο υπαίθριος μπαλωματής έκανε αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Έστηνε το μπαλωματάδικό του στο δρόμο και επιδιόρθωνε κυρίως παπούτσια αλλά και ρούχα αν χρειαζόταν. Είχε απλωμένα τα εργαλεία του πάνω στον «πάγκο εργασίας» του και σπάνια σήκωνε κεφάλι. Ο κόσμος περίμενε για την επιδιόρθωση ή τα άφηνε και επέστρεφε λίγο αργότερα.
Αυτά και διάφορα άλλα επαγγέλματα όπως πλανόδιοι μικροέμποροι, ο λούστρος και ντελάλης χάθηκαν στο χρόνο. Σήμερα μόνο φωτογραφίες μάς θυμίζουν τα επαγγέλματα αυτά από την παλιά Αθήνα.
Πηγή φωτογραφιών: Μία φωτογραφία,χίλιες λέξεις.
Παλιά Αθήνα: Όταν η Πλατεία Συντάγματος έμοιαζε με μεγάλο χωράφι