Τα επαγγέλματα αλλάζουν με τα χρόνια και όπως είναι φυσικό εξελίσσονται. Άλλα πάλι χάνονται και αντικαθίστανται από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και άλλα μέσα. Και στην Αθήνα παλιά συναντούσες πολλά από αυτά τα επαγγέλματα που χάθηκαν πια στο χρόνο.
Ο νερουλάς
Ένα από τα πιο γνωστά επαγγέλματα ήταν ο νερουλάς. Στην παλιά Αθήνα που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια, ο νερουλάς αναλάμβανε αυτή τη δουλειά. Την τροφοδότησή τους, δηλαδή, με νερό καθημερινά. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά και είχε σταθερή πελατεία καθώς ήξερε ποιοι θα πάρουν. Τα δρομολόγια που έκανε ήταν πολλά και κοπιαστικά. Έκανε πολλά κοπιαστικά δρομολόγια και αμειβόταν με περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930, οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ.
Η δύσκολη δουλειά του παγοπώλη στην Αθήνα
Ακόμη ένα από τα επαγγέλματα που χάθηκαν μέσα στα χρόνια είναι αυτό του παγοπώλη καθώς πλέον έχουμε ηλεκτρικά ψυγεία. Το επάγγελμα του παγοπώλη διατηρήθηκε ως τη δεκαετία του 1960. Περνούσε από τις γειτονιές με το φορτηγό ή το τρίκυκλό του γεμάτο πάγο. Έβγαιναν, λοιπόν, οι νοικοκυρές για να πάρουν πάγο, ολόκληρη κολώνα ή μισή. Ο παγοπώλης φορούσε τα γάντια του για να μην παγώνουν τα χέρια του και με έναν γάντζο έπιανε τον πάγο, τον έκοβε με τον κόφτη και τους τον έδινε. Αυτές τον έβαζαν στο ψυγείο εκείνης της εποχής που το έλεγαν παγωνιέρα. Έτσι διατηρούσαν τρόφιμα ή είχαν δροσερό νερό. Σήμερα αυτό φαίνεται σαν κάτι πολύ μακρινό.

Γαλατάς ή απλώς «τας»

Και ποιος άνθρωπος που έζησε στην παλιά Αθήνα δε θυμάται τον γαλατά; Φώναζε «γαλατάς» ή ακόμη και μόνο την κατάληξη «τας» κάθε πρωί. Έτσι διαλαλούσε το εμπόρευμά τους στις νοικοκυρές. Καθημερινά είχε μια σταθερή πελατεία και σπάνια του περίσσευε γάλα όταν τελείωνε το δρομολόγιο. Ήταν ο άνθρωπος που καθημερινά έφερνε πόρτα – πόρτα το γάλα στις νοικοκυρές στην παλιά Αθήνα. Κάθε μία τον περίμενε στην πόρτα του σπιτιού της, με μια κανάτα για να τη γεμίσει. Αυτές αγόραζαν το χύμα γάλα με το δράμι, την υποδιαίρεση της οκάς.
Επάγγελμα… μπαλωματής στην Αθήνα


Αυτά και διάφορα άλλα επαγγέλματα όπως πλανόδιοι μικροέμποροι, ο λούστρος και ντελάλης χάθηκαν στο χρόνο. Σήμερα μόνο φωτογραφίες μάς θυμίζουν τα επαγγέλματα αυτά από την παλιά Αθήνα.
Πηγή φωτογραφιών: Μία φωτογραφία,χίλιες λέξεις.
Παλιά Αθήνα: Όταν η Πλατεία Συντάγματος έμοιαζε με μεγάλο χωράφι
Συχνές Ερωτήσεις
Ο νερουλάς ήταν ένα επάγγελμα της παλιάς Αθήνας που αναλάμβανε τη μεταφορά και διανομή νερού στα σπίτια, καθώς δεν υπήρχαν εσωτερικές βρύσες. Υπήρχε συνήθως ένας νερουλάς σε κάθε γειτονιά με σταθερή πελατεία και αμειβόταν περίπου 1 δεκάρα τον τενεκέ. Το επάγγελμα διατηρήθηκε μέχρι το 1930, όταν ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ.
Ο παγοπώλης περνούσε από τις γειτονιές με φορτηγό ή τρίκυκλό του γεμάτο πάγο. Κόβε τον πάγο με κόφτη και τον διέδινε στις νοικοκυρές που τον χρησιμοποιούσαν στις παγωνιέρες για να διατηρούν τρόφιμα και να έχουν δροσερό νερό. Το επάγγελμα διατηρήθηκε ως τη δεκαετία του 1960, όταν εμφανίστηκαν τα ηλεκτρικά ψυγεία.
Ο γαλατάς, γνωστός και ως «τας», ήταν ο άνθρωπος που καθημερινά διένειμε νωπό γάλα πόρτα-πόρτα στις νοικοκυρές. Φώναζε «γαλατάς» για να διαλαλήσει το εμπόρευμά του και είχε σταθερή πελατεία. Οι νοικοκυρές αγόραζαν το χύμα γάλα με το δράμι, την υποδιαίρεση της οκάς, με την κανάτα τους.
Ο υπαίθριος μπαλωματής ήταν ένας τεχνίτης που εργαζόταν στο δρόμο, επιδιορθώνοντας κυρίως παπούτσια αλλά και ρούχα. Έστηνε το μπαλωματάδικό του με τα εργαλεία του απλωμένα στον πάγκο εργασίας του και ο κόσμος περίμενε ή άφηνε τα αντικείμενα για επιδιόρθωση και επέστρεφε αργότερα.
Πολλά επαγγέλματα της παλιάς Αθήνας χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο νερουλάς, ο παγοπώλης, ο γαλατάς, ο μπαλωματής, πλανόδιοι μικροέμποροι, ο λούστρος και ο ντελάλης. Σήμερα μόνο φωτογραφίες και ιστορίες μας θυμίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά επαγγέλματα της παλιάς Αθήνας.










