Είναι με βεβαιότητα η πιο πολυσύχναστη και πολυπερπατημένη πλατεία της Ελλάδας. Από εκεί περνούν καθημερινά άνθρωποι για να πάνε στη δουλειά τους. Τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Μεγάλοι και μικροί που έχουν πάει για βόλτα ή για ψώνια στην Αθήνα. Η Πλατεία Συντάγματος είναι αδιαμφισβήτητα σήμα κατατεθέν της πρωτεύουσας και μια από τις πιο παλιές της χώρας. Επίσης ανήκει στις 100 μεγαλύτερες του κόσμου.
Η ιστορία της Πλατείας Συντάγματος
Η Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα πήρε το όνομά της από το Σύνταγμα το οποίο αναγκάστηκε να παραχωρήσει το 1843 ο βασιλιάς Όθωνας λόγω της λαϊκής εξέγερσης της 3ης Σεπτεμβρίου. Ανέκαθεν αυτή η πλατεία μαζί με την πλατεία Ομονοίας αποτελούσαν και αποτελούν τα δύο σημεία αναφοράς της πόλης. Σήμερα περιβάλλεται από σημαντικά κτίρια της πρωτεύουσας, όπως το κτίριο της Βουλής, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και Κεντρικούς Φορείς του Δημοσίου. Ωστόσο δεν είχε πάντα την εικόνα που έχει σήμερα. Για την ακρίβεια αν κοιτάξει κάποιος παλιές φωτογραφίες θα δει κάτι εντελώς διαφορετικό. Μια μεγάλη έκταση ή - γιατί όχι – ένα χωράφι στο κέντρο της Αθήνας.
Ούτως ή άλλως η πλατεία Συντάγματος άρχισε να παίρνει την πρώτη μορφή της το 1834. Μέχρι το 1843 οπότε και έγινε η λαϊκή επανάσταση δεν είχε μια επίσημη ονομασία. Σε πολλά γραπτά όμως, αναφέρεται ως «Πλατεία Ανακτόρων».
Πώς λεγόταν η Αθήνα πριν πάρει το όνομα που έχει σήμερα
Η εικόνα της Πλατείας στην Αθήνα μέσα στο χρόνο
Όπως φαίνεται στις διάφορες ιστορικές φωτογραφίες που έχουν διασωθεί μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, η «σημαντικότερη πλατεία των Αθηνών» είχε τη μορφή ενός μεγάλου χωραφιού. Αυτό το χαρακτηριστικό που προδίδει την ταυτότητά της είναι στην πραγματικότητα ο λόφος της Ακρόπολης. Κάποτε ήταν ορατός από κάθε σημείο της πλατείας. Φυσικά δεν υπάρχει σιντριβάνι ενώ τα σπίτια που ην περιστοιχίζουν είναι λιγοστά.
Πλατεία Συντάγματος, 1865. Φωτογράφος: Δημήτριος Κωνσταντίνου
Σταδιακά παίρνει τη μορφή πλατείας και σε κάποιες φωτογραφίες βλέπουμε πολίτες να περπατούν πηγαίνοντας στη δουλειά τους ή βόλτα. Κάπου αρχές του 20ου αιώνα, η πλατεία Συντάγματος άρχισε πλέον να αποκτά τη μορφή πλατείας ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Περιστοιχιζόταν από μεγάλα νεοκλασικά κτίρια, οι δρόμοι ήταν προσεγμένοι και κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα. Όλο και περισσότερα μαγαζιά έκαναν την εμφάνισή τους. Γινόταν σιγά σιγά το κεντρικότερο μέρος συνάντησης κατοίκων της πρωτεύουσας.
Εκείνη την εικόνα θυμίζουν μόνο πλέον οι ιστορικές φωτογραφίες από την παλιά Αθήνα…
Η πλατεία Συντάγματος σε επιστολικό δελτάριο με χρονολογία 1912
Πλατεία Συντάγματος. 1950. Φωτογράφος: Ζαν-Μπατίστ Λουί Γκρο
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: wikipedia.org
Ποια ήταν η πλατεία Αγάμων στην Αθήνα και γιατί ονομάστηκε έτσι