Επιστρέφει το Open House στην Αθήνα. Νεοκλασικά, αρχοντικά και κτήρια που έχουν τη δική τους μεγάλη ιστορία. Περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας και σηκώνοντας το βλέμμα σου, μπορείς να παρατηρήσεις πολλά από αυτά και να σταθείς μερικά λεπτά μπροστά τους. Κάποια από αυτά μετρούν αιώνες ζωής ενώ άλλα είναι λίγο πιο σύγχρονα ή ανακαινισμένα. Ένα από τα κτήρια που τραβούν τα βλέμματα είναι αυτό της Οδού Ακαδημίας 58 και όσα κρύβονται πίσω από την βαριά πόρτα του. Υπάρχουν, ωστόσο, και κτήρια που δεν υπάρχουν πλέον και αποτέλεσαν αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Όπως για παράδειγμα, το Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, ένα εμβληματικό κτήριο με σπουδαία ιστορία.
Η θρυλική Μπλε Πολυκατοικία της Αθήνας και η ιστορία της
Open House: Η Αθήνα γίνεται ένα μεγάλο μουσείο με εκθέματα τα κτήρια και την αρχιτεκτονική της
Το Open House είναι μια ξεχωριστή και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ευκαιρία αλλά και ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής και στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ιδέα η οποία ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέσα σε 30 χρόνια έχει διαδοθεί σε πολλές πόλεις ανά την υφήλιο.
Στην πραγματικότητα, η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό, δηλαδή εσένα, να εξερευνήσεις με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο και να κατανοήσεις την αξία της αρχιτεκτονικής. Και πώς θα γίνει αυτό αν όχι με την επίσκεψη και την επαφή με το κάθε κτήριο της πόλης. Όπως κάθε χρονιά, λοιπόν, έτσι και φέτος, για ένα διήμερο, δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν για να τα εξερευνήσουν. Η πόλη με αυτό τον τρόπο μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο. Ποια είναι τα εκθέματα; Μα φυσικά τα ίδια της τα κτήρια, η αρχιτεκτονική και κατ' επέκταση η ιστορία της.
Όσον αφορά την Αθήνα, η συγκεκριμένη δράση, πραγματοποιείται από το 2014 κάθε άνοιξη. Φέτος, το 9ο OPEN HOUSE Athens θα διεξαχθεί με δια ζώσης ξεναγήσεις στις 9 & 10 Απριλίου και θα πλαισιωθεί από διάφορες παράλληλες δράσεις!
Ένα από τα κτήρια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα νεοκλασικό κτίριο του 1846, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν.
Άκρως εντυπωσιακή και η αρχιτεκτονική του Μεγάρου Δεληγιώργη. Ένα κτήριο που συνδυάζει τον νεοκλασικισμό με την art nouveau, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ περί το 1890. Σήμερα στεγάζει τον χώρο τέχνης Allouche Benias Gallery.
Αυτά και πολλά περισσότερα, όπως και η Βίλα Καζούλη, θα είναι διαθέσιμα για επίσκεψη το διήμερο του Απριλίου, ένα διήμερο τέχνης και αρχιτεκτονικής.
Ταξίδι στην Ελλάδα
Κτήρια των Αθηνών που δεν υπάρχουν πια
Ερμού: Γιατί ονομάστηκε έτσι ο εμπορικότερος δρόμος της Αθήνας
Ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου βρίσκεται στην Καρδαμύλη