Τα Αναφιώτικα αποτελούν μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες γειτονιές της Αθήνας που πάντα σε γοητεύει κάνοντας μια βόλτα στα στενά της. Μια γειτονιά με μεγάλη και ξεχωριστή ιστορία που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές λεπτομέρειες γι' αυτήν και άγνωστες πληροφορίες που μπορεί να μην έχεις ακούσει ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Πλάκα, την πολύχρωμη και όμορφη γειτονιά της Αθήνας. Εκεί για παράδειγμα βρίσκεται η Οδός Τριπόδων, ο δρόμος που έχει το ίδιο όνομα εδώ και 25 αιώνες. Μια βόλτα από εκεί θα σε ενθουσιάσει ενώ πρόκειται για τον δρόμο όπου βρισκόταν το κινηματογραφικό σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου από την ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».
Ο άγνωστος κίτρινος πύργος της Αττικής και η ιστορία του
Πέντε πράγματα που δεν ξέρατε για τα Αναφιώτικα, την ιστορική γειτονιά της Αθήνας
Εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί μια από τις πιο γραφικές και όμορφες γειτονιές της Αθήνας, τα Αναφιώτικα έχουν κι άλλες λεπτομέρειες που μπορεί να μην γνωρίζεις. Ορίστε μερικές από αυτές...
Τα σπίτια στα Αναφιώτικα
Τα σπιτάκια στα Αναφιώτικα είναι συνολικά 45. Στην πραγματικότητα υπήρχαν πολλά περισσότερα, ωστόσο πολλά από αυτά κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο οικισμός είχε κριθεί αυθαίρετος. Μια βόλτα στα στενά θα σε κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν και θα θαυμάσεις τις ολάνθιστες και περιποιημένες αυλές...
Τα εκκλησάκια της γειτονιάς
Στα Αναφιώτικα υπάρχουν δύο εκκλησάκια. Αυτά τα εκκλησάκια χώριζαν τα Αναφιώτικα παλιότερα σε δύο ενορίες. Η μία εκκλησία είναι ο Άη-Γιώργης του Βράχου και ο Άγιος Συμεών στο δυτικό άκρο της γειτονιάς. Και οι δύο ναοί ανακατασκευάστηκαν από τους Αναφιώτες που ήρθαν να μείνουν εδώ, βρίσκοντας τις μισοκατεστραμμένες.
Η γειτονιά που λεγόταν Μαύρες Πέτρες
Ήξερες ότι τα Αναφιώτικα παλιά λέγονταν «Μαύρες πέτρες»; Κι όμως αυτή την ονομασία είχαν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας τα Αναφιώτικα καθώς εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των σκλάβων από την Αφρική. «Λίγες οικογένειες μαύρων, δούλοι από τον καιρό της Τουρκοκρατίας, ξετρύπωσαν από τα χαμηλά χωματένια σπίτια τους» γράφει για τη γειτονιά ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα» το 1841.
Το σημείο με την μοναδική θέα
Υπάρχει ένα σημείο στα Αναφιώτικα που σου προσφέρει μια μοναδική θέα προς την Αθήνα και τον Λυκαβηττό. Είναι ένα πεζούλι που θα σου κλέψει την καρδιά δίπλα από το σπίτι με τον αριθμό 34.
Τα Αναφιώτικα δεν έχουν οδούς
Μπορεί να περπατάς σε γραφικά στενά αλλά μην ψάχνεις για δρόμους με ονόματα. Το κάθε σπίτι έχει τον δικό του αριθμό και εύκολα μπορείς να βρεις αυτόν που θες με βάση αυτό.
Ταξίδια στην Ελλάδα
Παραλία Κοκκινόβραχος: Ό, τι πρέπει για χαλαρό μπάνιο το Σαββατοκύριακο
Αρχάμπολη: Η αινιγματική ελληνική πόλη και ο θρύλος της εξαφάνισής της